KÎÍÔÅÄÅÐÀÖÈ£À
ÑËÎÁÎÄÍÈÕ ÑÈÍÄÈÊÀÒÀ

ÑÈÍÄÈÊÀÒ ÒÅËÅÊÎÌÀ "ÑÐÁÈ£À"

www.sindikat-telekoma.co.yu 
ÈÍÔÎÐÌÀÒÈÂÍÀ ÑËÓÆÁÀ

Konferencija za štampu predstavnika sindikata javnih preduzeća
POSAO ĆEMO DOVESTI DO KRAJA

        Poručili su predstavnici sindikata Pošte, Telekoma, NIS i EPS koji su, zajedno sa konsultantom Saveta za akcije Brankom Pavlovićem, nakon prvog dana štrajka upozorenja, održali konferenciju za medije u Tanjugovom pres centru.
        Ono što je ovaj susret sa novinarima razlikovalo od svih prethodnih, jeste dramatičan porast interesovanja sedme sile za akcije Saveta za akcije, i to samo dan nakon što je održan prvi, jednočasovni štrajk upozorenja. A o tome kako je štrajk protekao i kakve su reakcije građana govorili su upravo predsednici sindikata javnih preduzeća. Novinare je, osim efekata štrajka upozorenja i reakcije građana na ovaj vid protesta zanimalo pre svega ima li obrta u odnosima između sindikata i predstavnika vlasti, pogotovo nakon jučerašnjeg usvajanja Vladinog amandmana na Zakon o privatizaciji, kojim je, da podsetimo, predviđena podela deonica zaposlenima u javnim preduzećima. 
        Situaciju je najbolje pojasnio stručni konsultant Branko Pavlović, koji je rekao da usvojeni amandman u stvari, samo izjednačava do sada različite poglede na privatizaciju javnih preduzeća koje su imali ministar finansija i guverner Narodne banke. „Ono što je loše je što je Vlada zadržala model podele tržišno bezvrednih akcija koje će deliti, u najboljem slučaju, tek 2010. godine. Naš zakonski predlog ppodrazumeva privatizaciju najkasnije do proleća 2006. godine, pun akcioni i penzioni fond Republike i deonice za sve građane Srbije koji ih do sada nisu dobili”, istakao je Pavlović i dodao: „Ključni problem, u ovom trenutku leži, ne u nepoznavanju problematike od strane predsednika Narodne skupštine Predraga Markovića, već u očiglednog kršenju Ustava s njegove strane. Njegovo politički bahato ponašanje, jer odbija da naše zakonske predloge stavi na dnevni red skupštinskog zasedanja, može zemlju zaista odvesti u haos.”
        Na novinarsko pitanje da li će sindikati Telekoma, prema planu protesta, Skupštini ukinuti telefone, odgovorio je predsednik Jedinstvenog sindikata Telekoma Srbije, Slavoljub Kandić: „Mi, na žalost, vezu sa ovim zdanjem nismo ni uspostavili jer se već dugo igramo gluvih telefona sa predsednikom Skupštine. Naše članstvo od nas zahteva još žešću akciju nego što je to našim planom štrajka predviđeno. Odlučni smo da posao koji smo započeli pre osam meseci sprovedemo do kraja.”
        Prema oceni predsednika sindikata PTT i EPS, jučerašnji štrajk upozorenja je u potpunosti uspeo, a negativnih reakcija građana bilo je u zaista malom broju. To ni ne treba da čudi, budući da se Savet za akcije bori za ostvarivanje prava na besplatne akcije za svih četiri miliona građana koji to pravo do sada nisu ostvarili. Povećano interesovanje novinara još jedan je od pokazatelja da je cela akcija usmerena ka pravom cilju i da je već prvi protest imao odjeka u javnosti.
        Štrajkačke aktivnosti nastaviće se prema utvrđenom planu. Za 30. novembar predviđeno je, osim jednosatnog štrajka PTT i EPS, i stupanje u štrajk sindikata NIS koji će od 12 do 13 časova toga dana obustaviti rad na najvećim pumpama u Novom Sadu i Nišu, kao i na šest beogradskih pumpi: Zmaj 1 i Zmaj 2, Autokomanda, Mije Kovačevića, Dejton i Trošarina.
        Posao će biti sproveden do kraja.

Ñåêðåòàðè¼àò ÑÈÍÄÈÊÀÒÀ ÒÅËÅÊÎÌÀ "ÑÐÁÈ£À" 

11000 Áåîãðàä, Ðàäèâî¼à Êîðàžà 4
òåëåôîí: 011/3445-852, ôàêñ:011/3446-011
e-mail:
sindikat.telekoma@telekom.yu