KОНФЕДЕРАЦИЈА
СЛОБОДНИХ СИНДИКАТА

www.sindikat-telekoma.co.yu

По киши и на ветру, одржан протестни митинг „Акција за акције“
ИСТИНА И ПРАВДА НА УЛИЦИ, ВРЕМЕ ЈЕ ДА УЂУ У СКУПШТИНУ

Уз звуке Интернационале, на почетку, тачно у подне, и на крају, сат касније, по киши и на ветру, пар хиљада упорних из целе Србије, вођени идејом правде, окупило се на београдским Теразијама, како би још једном, чврсто и одлучно, поручило посланицима Скупштине Србије, као и Влади Србије, да не могу, као до сада, да игноришу вољу половине грађана Србије. Обесправљених, несигурних, понижених...
        Вијориле су се заставе, видели транспаренти Рудника Костолац, ЕДБ Ниш, ТЕ Велики Црљени, ТЕНТ Обреновац, Телекома Београд, Геофизичког завода „Нафтагас“ Београд, свих краљевачких синдиката јавног сектора, Телекома Крагујевац, Краљево, Крушевац, Поште, Рафинерије Панчево, НИС-а, Југоремедије из Зрењанина, Организације самосталног синдиката Зрењанина, Панчева и Београда, Кикинде, разних синдиката из Новог Сада, Ужица, Пожаревца... Нека не замере многи које нисмо, у огромној маси кишобрана, застава и парола – уочили. Све у свему, била је цела Србија у малом, кишног уторка у Београду.
        Покушаћемо да пренесемо делић атмосфере.
        Полиција, шта ће, ради свој посао. Нису непријатни. Пролазници не гунђају због гужве. Разумеју.
        Пиштаљке су поново у моди.
        Све је исто...
        Идемо редом.
        Уводничар је Вељко Милошевић, председник Синдиката НИС-а. Поздравља све, назначава рок: ако до 12. 12. не буду закони на дневном реду, идемо у радикалније протесте. Опраштања више нема. А њему се посебно жури, јер су их већ расцепкали, и први су на реду.
        После њега, в.д. председника ГО Синдиката радника ЕПС-а Мирослав Величковић, загрева атмосферу препричавајући оно што је рекао дан раније на преговорима у Скупштини Србије:
        - Србија може без вас, али без нас не може!“ Наравно, уследио је буран аплауз.
        Александар Павловић, председник Синдиката ПТТ-а:
        - Иницијатива је – народна. Скупштина је народна. Ваљда су и посланици – народни! Иначе, поздрављам жандармерију. И за њихове акције се боримо! Уосталом, сакупили смо 540. 000 потписа. У свету има десетак држава са мањим бројем становника од тога! Ваљда је и тај податак од утицаја! Следио је аплауз.
        Председник Јединственог синдиката Телекома Србије Славољуб Кандић је почео говор ословљавајући присутне са „Поштовани акционари“ илуструјући тиме своју веру у потпуни успех „Акције за акције“. Додао је:
        - Са нама су правда, истина, аргументи и 4 милиона грађана Србије! Мало ли је?! Идемо до краја! Опет аплауз.
        Представник Уније просветних радника је поменуо да је сваки трећи просветни радник члан Уније и да здушно подржавају ову акцију, истичући да децу, коју васпитавају, морају да науче да буду усправни и честити, да се боре за праве вредности. Још је, понет атмосфером и амбијентом, додао да присуствујемо историји синдикалног покрета у Србији.
        - Синдикална сцена у Србији више никада неће да буде иста. Овде нису са нама они који нису препознали интерес запослених, интерес радника. Овде су они који спремно чекају будућност. Уједињени. То Србија није видела. А треба. И треба да се навикава на то! Само уједињени, можемо да нешто урадимо.
        На ову тему, један од најупечатљивијих транспарената био је „Само слога синдикат спасава“.
        Душан Узелац, председник синдиката НИС „Нафтагас“ је прво поздравио жандармерију. Питао се да ли у Србији сви спорови морају на улици да се решавају. Прозвао је министра Динкића, што је пропраћено салвама звиждука. Следили су повици:
        „Пада Влада“; „ Скупштина – пијаца“; „Лопови, лопови“
        Г. Узелац је наставио:
        - Ви сте, поштована господо из Владе, узели себи за право да одређујете шта је за нас добро! Од тада су многи на улици, многи гладни, трећи у страху да ће остати и без ово мало егзистенције!
        Ето, министар Лаловић, на пример, рече како ће, када искључимо струју, да седе уз свеће! Е, неће. Неће да има ни свеће, јер су уз нас и они који праве свеће! (звиждуци). Рече господин Лаловић да ће овај народ, који не ваља, да замени Кинезима. Па шта ће са нама? Министар Бубало нам прети применом закона. Па он је применио закон на приватизацију, па нека види колико је људи остало без посла, колико нам је паметне и образоване деце отишло у иностранство!
        Славица Живановић, поредседница Синдиката правосуђа, илуструјући ружну и тешку ситуацују у правосуђу, и карикирајући оправдања председника Скупштине зашто не поштује вољу 540.000 својих грађана, да су до сада донели сијасет закона, да спремају много нових рекла да г. Марковић подсећа на Деда Мраза који нам законе, као новогодишње поклоне носи и подсетила нас на дечју песму:
        - Предраже, Предраже, не скрећи са стазе....“
        Наравно, добила је салве аплауза.
        Иза ње, говорио је рудар Рака Милетић, стекавши симпатије реченицом да му је част да говори иза једне овако лепе даме.         Поздравио је присутне традиционалним рударским поздравом „Срећно“ и рекао да им се обраћа у име оних који су 300 метара под земљом и без чијег рада не би било ни струје ни грејања, чији је хлеб црн и тежак!
        - Имамо стрпљења, разумни смо, али нећемо да чекамо предуго. Доста је било!“
Славко Зорић, испред Синдиката науке и образовања, свој кратак говор завршио је наводом једне старе српске изреке и побрао аплауз, пропраћен смехом. Наиме, Влади и посланицима је поручио:
        - Биће гаће, али кад ће?
        Ивица Цветановић, председник Синдиката Телекома „Србија“ подсетио је на срамну продају Телекома и изигране раднике напоменувши да то више не смемо да дозволимо да се понови.
        Бранко Гојковић, председник Електродистрибуције Србије је прозвао присутне:
        - Шта сте се ућутали, акцијаши? Не чује вас Скупштина! Ненародна скупштина! Уследио је изузетно јак хук.
        Наставио је:
        - Ако нас не чују, искључићемо им струју! Наравно, ово је тек дочекано са одушевљењем!
        Живорад Мркић из Новог синдиката здравства:
        - У оној сурој кући, ненародној скупштини, живе вампири! Вампири! Да, јер су пре неки дан радили до пет ујутро! Морали су јер су им долазили господари из ММФ-а! Господо, да ли вас је бирао народ, или су вас поставили они из ММФ-а?
        У чије име и за кога радите?! Убрзо ћемо видети. А, да знате, убудуће имате цео јавни сектор против себе, за све ненародно што урадите!
        Присутнима су се обратили и Миленко Бодирога, председник Самосталног синдиката Панчева и Мирко Малешев из Самосталног синдиката Зрењанина, као и представник Уније радника – акционара Србије.

Текст:
Гордана Јанићијевић – Потпара

Секретаријат СИНДИКАТА ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

sindikat.telekoma@telekom.yu