KОНФЕДЕРАЦИЈА
СЛОБОДНИХ СИНДИКАТА

СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

www.sindikat-telekoma.co.yu 

ИЗВЕШТАЈ СА XXII СЕДНИЦЕ 
УПРАВНОГ ОДБОРА „ТЕЛЕКОМА СРБИЈА“

        XXII седница УО Телекома „Србија“ одржана је дана 14. и 15.12. 2005. године у Београду у Таковској бр.2.

        · Усвајање ребаланса буџета за 2005. годину
        Ребаланс је усвојен са 6 гласова „за“ и 2 гласа „против“.. Против су гласали чланови УО из редова репрезентативних синдиката, сходно одлукама синдикалних органа.

        · Усвајање Буџета за 2006. годину
        Као што знате, Буџет за 2006. годину је, што се тиче запослених, више него скроман. Предвиђа се повећање зараде 3 пута по 3% (април, јули, октобар) и исплата једне и по зараде* из добити крајем априла 2006.

        Због захтева државе да 300 радника мора да напусти Телеком, и да нам њихове зараде издвоји из масе, дуплирана су средства Фонда за ДНТ – уместо првобитно предвидјених 550 милиона, одвојено је 1.1 милијарда динара. Одмах почетком године биће промењени (у корист запослених) услови за конкурисање за Фонд. До сада је просечно исплаћени износ по раднику био 870.000 динара, а измењеним Правилником тај просечан износ ће бити повећан на 1.3 милиона (50%).
        Важно је нагласити да ће конкурс бити објављен рано, вероватно средином фебруара 2006. и да у току 2006. године неће бити другог конкурса. Дакле, запослени који желе да конкуришу, треба то да учине на пролеће. Пословодство процењује да би до 560 запослених могло да кроз Фонд напусти Предузеће следеће године. У маси за зараде ће нам остати само зараде оних запослених који су преко броја од 300, који је одредила Влада.

        Што се тиче стамбених кредита, биће испоштована ранг-листа по конкурсу који је био ове јесени, и 300 милиона динара резервисаних за ту сврху биће подељено према резултатима конкурса. Од следеће године, Телеком ће почети са новом политиком – наиме, запослени ће са банком склапати уговор о кредиту, а Телеком ће давати гаранције и резервисана средства ће се користити за покриће разлике у камати. На овај начин ће најмање 10 пута више запослених моћи да у једном конкурсном року добије кредит, односно за 3 године би сваки запослени у Телекому могао да добије кредит какав му је потребан (односно колико може да отплаћује). Сматрам да је ово позитивна промена, јер ће сви запослени којима је то потребно у року од максимално 3 године моћи да добију кредит. По садашњим правилима, неки би стигли на ред за 30 година тј. никада.

        После вишесатне дискусије, у којој су учествовали и представници синдиката, Буџет за 2006. годину је усвојен са 6 гласова „за“, 2 гласа „против“ и једним гласом „уздржан“.
        Против су гласали чланови УО из редова репрезентативних синдиката, сходно одлукама синдикалних органа.

Тачка 5. Стратешке смернице развоја Телекома у периоду 2006.-2009. година

        Тек на припремном састанку, одржаном после састанка нашег ИО, сазнао сам зашто је пословодство Телекома одложило почетак програма Добровољног пензионог осигурања (ДПО). 
        Разлог је чињеница да је министар финансија и средства резервисана за ову сврху убацио у лимитирану масу за зараде. То значи да би Телеком могао у мају (после доношења одговрајућих прописа, које треба Народна Банка да донесе до краја априла) да крене у овај пројекат, али би се сваком запосленом смањила зарада за износ одвојен за добровољно пензионо осигурање.
        Пошто је то неприхватљиво, пословодство је одложило почетак програма ДПО за 2007. годину.

        Не знам ниједну нормалну државу у којој се осигурање посматра као лична потрошња. Напротив, осигурање се сматра једном врстом штедње, а државе нарочито подстичу приватна добровољна осигурања, јер се тиме растерећују државни фондови.
        Стога не могу никако да схватим овакву одлуку министарства финансија, јер Телеком уплатом средстава у фондове добровољног пензиониог осигурања не би повећавао јавну потрошњу. Напротив!

        Незадовољни оваквим решењем, реаговали смо и г. Лукић и ја. Поред примедби на текст Стратешких смерница, које су синдикати послали у договореном року, г. Лукић је на самој седници поднео још 2 амандмана :

        Ја сам предложио да УО усвоји следећи закључак :
„Обавезују се Председник УО и Генерални директор Телекома да у преговорима са представницима Владе Србије захтевају да се у другој половини 2006. године средства која су била планирана за ДПО издвоје из новчане масе лимитиране од стране Владе.“
        (Коментар : зашто у другој половини 2006. године? Зато што се јула 2006. завршава трогодишњи аранжман са ММФом –> отпис 700 милиона долара дуга Париском клубу, и што се очекује да ће тада „лакше да се дише“). Уколико се то постигне, чланови УО из редова синдиката захтеваће да се ребалансом буџета за 2006. годину одвоје и средства за ДПО, чему се није успротивио ниједан члан УО.

        Оба амандмана као и предлог закључка Управни одбор је једногласно усвојио. 
        Ова одлука је усвојена са 6 гласова „ЗА“ и 2 гласа „ПРОТИВ“.

        Ово је, за запослене, једина светла тачка на овој седеници УО. Наиме, главна новина у односу на ранији Правилник је повећање максималног износа који се може исплатити запосленом у екстремним ситуацијама (тешка болест, скупа операција или лекови, велика материјална штета итд.). Тај износ је раније био ограничен на 5 просечних бруто зарада Телекома, а сада је повећан на 20!
        Правилник је једногласно усвојен.

        Пошто је постигнут договор са ЈП ПТТ да његови запоослени на пословима ФТО и одржавања хигијене (укупно око 800 запослених) пређу у ТЕЛУС, донете су одлуке као што је напред наведено.
        За узврат, ПТТ је склопио ексклузиван уговор са ТЕЛУС-ом за чишћење својих просторија у наредних 5 година. Још једна добра вест, ТЕЛУС је на тендеру добио да чисти и 7500 м2 просторија контроле летења на аеродрому Сурчин, чиме је практично изашао на тржиште, што је и била намера кад је предузеће оснивано.
        Горе поменуте одлуке су једногласно усвојене.

        Пошто ПТТ мора да исплати Италијанима рату за куповину акција Телекома затражена је прелиминарна исплата дивиденди за 2005. годину. На тај захтев се надовезала и држава тражећи још 500 милиона динара као донацију за буџет.
        Предлог одлуке је усвојен са 6 гласова „за“ и 3 „уздржана“. 

        Седница је завршена 15.12.2005. у 12 часова.

        На овој седници Управног одбора Телекома први пут се догодило да два представника запослених у УО не гласају једнако за одредјене одлуке, иако смо се прошле године договорили да се то не догоди.
        Сматрам да председник нашег синдиката треба да покуша да се договори са председником ЈСТС да њихов члан УО убудуће не излази са предлозима, који нису претходно усаглашени измедју наша 2 синдиката, јер се на овој седници два пута догодило да г. Лукић има предлоге за које ми нисмо ни чули, па сам на самој седници морао да се определим како да гласам. Не знам да ли неко сматра да убира неке поене код чланства на овај начин, али сам уверен да на крају сви запослени губе.

Љубомир Ковачев c.p.

Секретаријат СИНДИКАТА ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА" 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
e-mail:
sindikat.telekoma@telekom.yu

Исправка текста: у трећем пасусу писало је једне зараде а треба једне и по зараде. Наш представник у УО, господин Љубомир Ковачев се извињава због грешке у штампању.