KОНФЕДЕРАЦИЈА
СЛОБОДНИХ СИНДИКАТА

СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

www.sindikat-telekoma.co.yu 

Белешка са састанка делегације СТС са замеником генералног директора г. Јоргосом Христодулопулосом у вези Фонда за Добровољно напуштање Телекома (ДНТ)

        Делегацију СТС у саставу : Мирослав Јоксимовић, Драган Ковачевић и Љубомир Ковачев, примио је, на захтев СТС, заменик генералног директора и директор Дирекције за економске послове г. Јоргос Христодулопулос у уторак 31.01.2006.
        Тема састанка је била везана за нове критеријуме Фонда за ДНТ, чије се усвајање на седници Управног одбора Предузећа очекује у најскорије време.
        На почетку састанка представници СТС су изнели своје ставове по овом питању, које је утврдио Извршни одбор СТС на својој последњој седници. Упознали су г. Христодулопулоса са чињеницом да је у предлог новог Колективног уговора ушла одредба да у случају проглашавања одређеног броја запослених за вишак због технолошких, економских или неких других разлога, отпреминина за те запослене не може бити мања од оног што би свако од њих добио да се пријавио на конкурс за ДНТ.
        Чланство СТС зна да наш синдикат већ две године врши велики притисак на пословодство Телекома и представнике државе у Управном одбору Телекома да се отпремнина у случају појаве вишка запослених, која по садашњем КУ износи 200 евра по години стажа, вишеструко увећа. Уношење горе наведене одредбе у предлог новог Колективног уговора СТС оцењује као велико достигнуће за све запослене, и стога не може да прихвати промене критеријума за Фонд ДНТ које би угрозиле постигнуте резултате.
        Господин Христодулопулос је изнео свој поглед на овај проблем и образложио своје примедбе. 
        Анализирајући податке о запосленима који су у последње две године напустили Предузеће користећи средства Фонда, пронашао је да међу онима који су добили „зелено светло“ за одлазак има и младих људи (20-30 година старости, 30-40 година старости), као и стручњака у чије је образовање Предузеће улагало новац, или су стимулисани кадровским кредитима и на друге начине. Наставак такве политике био би катастрофалан за Предузеће, јер би заједно са оним старијим, отишли и млади и способни радници, који су можда већ и нашли друго запослење или ће га лако наћи.
        Због тога је основна замерка г. директора то што је сваком запосленом дозвољено да конкурише за одлазак. Он сматра да је Предузеће морало да дефинише циљне групе запослених који би једини имали право да конкуришу за средства Фонда. При томе наводи пример нашег сувласника, ОТЕ, који је на сличан начин напустило преко пет хиљада запослених, али је ОТЕ дефинисао категорије запослених који могу да конкуришу.
        Представници синдиката су се сложили са аргументима г. директора да Предузеће не треба да пушта младе и перспективне кадрове да одлазе, али да из раније поменутих разлога Синдикат не може да пристане на ограничавање права на конкурс на једну категорију запослених. Заштита интереса Предузећа биће постигнута тако што ће дирелтори користити своје дискреционо право да процене да ли запослени који су конкурисали (изузев запослених који спадају у категорију „апсолутни приоритет“) могу или не да добију „зелено светло“ за напуштање Предузећа. Тачно је се директори тиме доводе у неугодан положај, али Синдикат не може због тога да жртвује интересе свих запослених.
        М. Јоксимовић је изнео став да ће Синдикат уколико се не усвоје критеријуми који се већ дуже време предмет преговора и договора са пословодством обуставити све унапред договорене активности и радикализовати свој однос према менаџменту. 
        После овог сасатанка члан УО испред СТС је, по унапред утврђеном договору руководства СТС, назвао председника УО проф. др Милана Божића, информисао га о протеклом разговору и пренео чврст став Синдиката да се нови критеријуми не могу мењати у правцу сужавања права запослених, у односу на предложени текст.

ЉУБОМИР КОВАЧЕВ с.п.

ДРАГАН КОВАЧЕВИЋ с.п.

МИРОСЛАВ ЈОКСИМОВИЋ с.п.

Секретаријат СИНДИКАТА ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА" 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
e-mail:
sindikat.telekoma@telekom.yu