SINDIKAT TELEKOMA "SRBIJA"

пет, 14.04.: 

     Извештај са XXV седнице Управног одбора „Телекома Србија“ а.д. 

      Седница је одржана 13. и 14. априла 2006. године у Београду у Таковској бр. 2.
      На седници су разматрана следећа питања.

      1. Финансијски извештај за 2005. годину

      Финансијски извештај ће, по усвајању од стране Скупштине акционара, бити презентован на званичном веб сајту Телекома, па ће свако кога буду интересовали детаљи моћи о њима да се прецизно информише.
      Укратко, Телеком је у току 2005. године пословао добро. У односу на 2004. годину забележен је пораст прихода за 18,7%, пораст расхода за 14,9% и нето добит у износу од 9,37 милијарди динара.
      Гледајући приходе, највећи пораст показују приходи од мобилне телефоније, а затим и приходи од фиксне телефоније. Имајући у виду да од 01.08.2001. године није било повећања цена, јасно је да су бољи пословни показатељи резултат повећања броја корисника, повећања саобраћаја, повећања броја постојећих и увођења нових услуга, чиме се ретко које предузеће у Србији може похвалити.
      Степен дигитализације са 68, 2% (стање на дан 31.12.2004.) подигнут је на 83% (31.12.2005.), чиме је број аналогних линија у току 2005. године скоро преполовљен. Вреди забележити да је, поред претварања око 470 000 аналогних линија у дигиталне, укључено и 159 000 нових претплатника.
      Што се тиче трошкова, за нас су интересантни трошкови зарада и осталих личних расхода, који су у 2005. години били за 9,1% већи него у 2004. Просечна нето зарада по запосленом у децембру 2005. била је 30749 динара што представља повећање од 19,8% у односу на децембар 2004. године
      Независни ревизор није имао значајнијих примедби на финансијски извештај. Констатација чланова УО је била и да је сам финансијски извештај сваке године све боље урађен, да су скоро достигнути стандарди развијених земаља и да је и по томе Телеком на водећој позицији у Србији.
      Управни одбор је једногласно усвојио предлог Одлуке за Скупштину акционара о одобравању финансијског извештаја Телекома за 2005. годину.

      2. Расподела добити за 2005. годину

      Управни одбор је једногласно усвојио предлог Скупштини акционара да одобри расподелу дивиденди за 2005. годину у износу од 9,37 милијарди динара. У оквиру овог износа, учешће запослених у добити је у бруто износу 687,5 милиона динара, а нето 550 милиона динара.

      3. Уговори о кредитима са банкама

      Ради финансирања текућег пословања Пословодство Телекома се обратило банкама са захтевом за кредитним понудама. Од приспелих понуда изабране су оне које највише одговарају потребама предузећа. Управни одбор је једногласно донео Одлуку о давању овлашћења менаџменту да потпише уговоре о кредиту са изабраним банкама.

      4. Одлуке о ценама појединих телекомуникационих услуга

      Управни одбор је са једним уздржаним гласом донео одлуку о измени цена појединих услуга у области интернета.

      5. Учешће запослених у добити предузећа „Телус“а.д. 

      Управни одбор је једногласно усвојио одлуку којом се даје сагласност на расподелу дела добити утврђене по финансијском извештају „Телус“а.д. за 2005. годину на име учешћа запослених у добити. Од укупно исказане добити од 30,9 милиона динара, три четвртине ће бити исплаћене запосленима у бруто износу од 23,178 милиона, односно у нето износу (по одбитку пореза) 18,5 милиона динара.

      6. Извештај директора Дирекције за мобилну телефонију

      Сходно закључку са претходне седнице УО, директор Дирекције за мобилну телефонију са сарадницима је 24.03.2006. био у Атини у посети компанији ОТЕ Инт. Сврха састанка је била да се размене искуства српске и грчке стране у уговарању опреме за мобилну телефонију са стратешким партнерима Ериксоном и Сименсом.
      На основу анализе предочених докумената, закључак српске делегације је био да опрему за мобилну телефонију Телеком Србија купује јефтиније и под бољим условима плаћања него ОТЕ. 
      На јучерашњем састанку УО Телекома грчки чланови УО се нису сложили са овом оценом, износећи аргумент да имају обавезу чувања тајности података из уговора са ова два произвођача. Због тога српски тим није имао увид у све документе, те је њихов закључак нетачан. На захтев грчких чланова УО по овој тачки дневног реда није вођена расправа.

      7. Информација о Конкурсу за добровољно напуштање Телекома (ДНТ)

      На захтев представника Синдиката Телекома „Србија“ у УО, Љубомира Ковачева, председник УО је у дневни ред уврстио и информацију о резултатима конкурса за ДНТ, расписаног одмах после претходне седнице УО у складу са тада донесеном одлуком.
      Као предлагач ове тачке г-дин Ковачев је изнео досадашње резултате Конкурса.
      Нарочито је истакао чињеницу да од 634 запослена који су напустили Предузеће, свега 62 су млађи од 50 година и сви они су инвалиди – дакле, запослени са умањеном радном способношћу. Тиме је доказао да је бојазан грчких чланова УО (исказана на претходној седници УО на којој је донета одлука о условима за ДНТ) да ће Телеком напустити и млади, образовани кадрови, била неоправдана.
      Запослени који су конкурисали за одлазак били су рангирани у три категорије.
      Прва – запослени који имају испуњен један услов за одлазак у пензију. Таквих је у Предузећу било 154, а пријавило се и отишло 134.
      Друга – запослени којима до првог услова за пензију недостаје мање од пет година. Сагласност за одлазак је добило 465 запослених из ове категорије, а отишло је 362.
      Трећа – запослени којима недостаје више од пет година до првог услова за пензију. Из ове категорије сагласност је добило 354 запослена, а отишло је 138 (апсолутни приоритети).
      Са одласком ових 634 запослена потрошена су средства која су за ову сврху била резервисана буџетом за 2006. годину.
      Број запослених који нису отишли, а добили су сагласност, као и потребна средства изгледају овако.
      Друга категорија – 103 запослена, потребна средства: 210 милиона динара
      Трећа категорија – 216 запослених. Потребна средства 570 милиона динара.
      У оквиру треће категорије сагласност је добило 111 запослених који припадају нижим нивоима зарада (XI - VIII) и за њихов одлазак било би потребно 230 милиона динара.
      На основу консултација оба репрезентативна синдиката са председником УО и генералним директором, г-дин Ковачев је предложио Закључак Управног одбора којим би се обавезали генерални директор и директор Дирекције за еконимске послове да нађу најповољније решење за финансирање одласка 103 запослена из друге категорије, као и првих 111 из треће категорије. Потребна средства би се обезбедила прерасподелом средстава са других, неискоришћених буџетских позиција. Тиме би се избегла потреба израда ребаланса буџета за који је неопходна одлука УО. 
      Међутим, грчки чланови УО као и директор Дирекције за економске послове су одбили предложени закључак, сматрајући да је неопходно тражити ребаланс буџета јер је питање ДНТ и политичко и економско, и захтева „зелено светло“ и од Владе Републике Србије.
      Остаје да репрезентативни синдикати у договору са пословодством дефинишу заједнички став о овом проблему и преко својих представника у УО траже да се ова тачка стави на дневни ред следеће седнице УО (у мају 2006. године).

Представник СТС у УО
Љубомир Ковачев

  

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
e-mail:
sindikat.telekoma@telekom.yu