SINDIKAT TELEKOMA "SRBIJA"

пон, 15.05.: 

ОДГОВОР МИРОСЛАВА ЈОКСИМОВИЋА ПРЕДСЕДНИКА ИО СИНДИКАТА ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА" НА КОМЕНТАРЕ ПОВОДОМ РЕАЛИЗОВАНОГ ДОБРОВОЉНОГ ОДЛАСКА ЗАПОСЛЕНИХ У ТЕЛЕКОМУ СРБИЈА А.Д. 

Пре свега, желео бих да одговорим на коментар да су запослени у Телекому Србија а.д.били увек привилеговани, уз мали увод да би ствари биле јасније: 

Телеком је 1997год. основан од стране ЈПТТ СРБИЈА буквално преко ноћи по Закону о допунама и измена Система веза који је исто донет преко ноћи (до тада смо, сви запослени, радили у истом предузећу ЈПТТ СРБИЈА). 

Тадашњој власти се журило да прода најбољи део тадашњег ПТТ СИСТЕМА СРБИЈА, а да запосленима не припадне ништа - ниједна Акција. 

49% ТЕЛЕКОМА продато је страним акционарима (20%Грцима, 29% Италијанима) за приближно 1, 5 милијарди марака (многи се слажу - испод сваке цене), паре су наравно, брзо потрошене зарад очувања социјалног мира и за очување тадашње власти, 51% акција Телекома било је власништво ПОШТЕ. 

Сада су остали као страни мањински власник само Грци (ОТЕ) са 20% акција у Телекому, Италијани су продали својих 29%акција ПОШТИ (чијим парама ако не нашим, ПОШТА није профитабилно предузеће?). 

Фактичко стање је да ПОШТА, односно ДРЖАВА СРБИЈА (ПОШТА ЈЕ 100% ДРЖАВНО ВЛАСНИШТВО), поседује 80% акција Телекома, док ГРЧКИ ОТЕ поседује осталих 20% акција Телекома. 

Запослени у Телекому немају ниједну Акцију (ни за време бивше а ни за време садашње ВЛАСТИ, баш чудно зар не?). 
Запослени, који су до 1997год. радили у ПТТ-у, а касније и у Телекому, никада нису (последњих 50 година) имали високе плате као што велики део јавности мисли, утисак је да ова неистина свима одговара (нарочито ДРЖАВИ). 

Такође, ДРЖАВА никада није помагала наше Предузеће него је баш обрнуто, МИ пунимо Буџет Србије и то кад год затреба (и честим донацијама) годинама. 

О многобројним спонзорствима културе, спорта, разних репрезентација, науке, не вреди ни причати. Од свега овога има корист и ДРЖАВА и њени грађани, ако се не варам. 

Прошле 2005 год. добили смо међународно признање, као најуспешније Предузеће у Југоисточној Европи у области Телекомуникација које је остварило рекордну добит од преко 100 милиона еура за ту исту годину. 

Инвестиције су нам такође рекордне, а притом више од 5година нисмо дизали цену импулса (тек недавно) за разлику од свих осталих Јавних Предузећа, где и нас сврставају иако смо одавно А.Д.

За илустрацију да наши запослени немају и нису никада имали високе плате навешћу неколико примера: 

1) 1990 године, у време Анте Марковића (тадашњег премијера бивше Југославије) кад су многа предузећа (нека више и не постоје) имала 2-3 хиљаде марака (у динарској противвредности) и више, највећи број наших радника није имало више од хиљаду марака зараду. Ми се никада нисмо бунили што неки други имају више од нас, нисмо гледали у туђе двориште. Ни они се нису бунили што имају 2-3 пута више од нас, нису гледали у туђе двориште. 

2) 1993 год.у време хипер инфлације, имали смо плату 5-10 марака месечно, ако динаре брзо заменимо у марке, као и остала мање успешна предузећа од којих нека нису уопште ни радила. 

3) ипак најбољи пример су наши пензионери ПТТ-а и Телекома (радили у оба система), који имају наводно високе пензије. 
Пензионери који су пензионисани са 40 год.радног стажа 1999 год. имају у просеку пензију око 15.000 дин.. 

То значи да никада нису спојили 10 год радног стажа са некаквим добрим зарадама, и тада као и увек ДРЖАВА је била у кризи, у – некаквом процесу (реформама, транзицији, реструктуирању и тд.) и наравно требало јој је помоћи. Знате ону стару - све што кошта плаћа ПОШТА. 

Има и много нижих пензија и зарада у СРБИЈИ, али у предузећима која су одавно пропала, међутим код успешних предузећа нема нижих. Наш просек зарада у Телекому износи око 30.000 дин., имамо велики број високо образованог кадра (приближно 1/5 инжињери) који нам јако дижу просек. 

Запослени са средњом стручном спремом, којих имамо убедљиво највише (око 70%) имају зараду (са топлим оброком и регресом) 22.000 - 25.000 дин што и није нешто за једно од најјачих предузећа у Србији, а и шире (Југоисточна ЕВРОПА). 

Поред тога што многи мисле да запослени у Предузећу Телеком «Србија» имају висока месечна примања и да су они привилеговани и ако немају ни високе плате, а ни акције, наши Репрезентативни Синдикати су заједно са ЕПС-овим, ПОШТИНИМ и са још више од 20 синдиката (здрвство, просвета, правосуђе , државна управа, банке, РТС и др.) покренули АКЦИЈУ ЗА АКЦИЈЕ (преко пола милиона потписа грађана за 7 дана, ПРЕРАСЛО ЈЕ У НАРОДНУ ИНИЦИЈАТИВУ). 

Кроз нова законска решења (управо се о томе расправља у Скупштини СРБИЈЕ на седници Парламента-08.05.2006.год.) тражимо упис бесплатних акција за приближно 4милиона грађана (радника и пензионера), који још ово право нису остварили. 
Наш програм решава питање државног власништва, пуни (празан) пензиони фонд, обезбеђује брзу поделу бесплатних акција за запослене и пензионере, војску и полицију, за СВЕ ГРАЂАНЕ (а не тек после 2010год, ко жив а ко мртав), обезбеђује вредност подељених акција, велика јавна Предузећа помажу свима (и онима на Буџету) чак и делом свога капитала да остваре права на АКЦИЈЕ , наша идеја је СОЛИДАРНОСТ-за оне који не схватају. 

Ми никад не гледамо у туђе двориште, нисмо завидни ако неко добије више од нас, трудимо се да наши запослени добију што више могу у овом тешком периоду транзиције, за то је пример наш успешно реализовани ПРОГРАМ ДОБРОВОЉНОГ ОДЛАСКА из Предузећа. 

Жао нам је оних којима су Предузећа пропала, који су отпуштени без адекватних отпремнина и који се осећају проданим. 
То нам само може дати мотив да урадимо што више за све оне којима можемо помоћи кроз најбољи могући социјални програм, кроз упис вредних бесплатних акција, додатни пензиони фонд, повећање стандарда свих запослених у Телекому. Акције желимо да добију сви који то до сада нису успели, уосталом Ми (СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА СРБИЈА) смо и били покретачи те акције заједно са мало пре поменутим Синдикатима. 

Радници Телекома који желе да се увере у регуларност ДНТ-а могу доћи у СИНДИКАТ да погледају спискове оних који су отишли, понављам да су предност имали инвалиди, професионално оболели, тешко болесни, старији од 55год., као и они којима се гаси радно место (на пр. 988). Сву лекарску документацију прегледала је независна лекарска комисија , 103 радника из 2.категорије (близу 55год. старости) нису отишла јер није било довољно средстава у фонду, док 3 категорија није уопште дошла на ред да се решава. 

Покушаћемо да решимо и овај проблем до краја ове године или најкасније у јануару 2007. год. 

Они који предлажу јавно објављивање спискова на сајту СИНДИКАТА (КОЈИ ЈЕ ДОСТУПАН СВИМА У СРБИЈИ, ЧАК И ЛОПОВИМА) или чак објављивање у штампи желим да честитам, ИДЕЈА ЈЕ ГЕНИЈАЛНА. 

Програм за рачунар који смо ми тражили (СИНДИКАТ) приликом укуцавања имена и података за сваког пријављеног за ДНТ није дозвољавао никакву врсту малверзације, рачунар сам не дозвољава да некога укуцате преко реда (са слабијим условима), избацује вас. 

Тако и да је неко хтео да брља по списку за ДНТ, да неког фаворизује (РЕЦИМО - ЦЕО ЈЕДАН ГРАД), није могао, ДОЂИТЕ ДА СЕ УВЕРИТЕ. 

Заиста мало похвала (НА НАШЕМ ФОРУМУ) РЕПРЕЗЕНТАТИВНИМ СИНДИКАТИМА за велики труд и најбољи остварени ДНТ у ЈУГОИСТОЧНОЈ ЕВРОПИ, за потписивање НОВОГ КОЛЕКТИВНОГ УГОВОРА (бољег, прочитајте га)... и друге акције о чему ћу други пут. 

Колеги који ми се жалио да му новац који је добио по ДНТ-у није довољан до пензије и да је зато незадовољан јер није добио додатак за превоз (који би иначе остваривао да и даље долази на посао), поручујем да такав кикс више неће смети да нам се деси и уједно га проглашавам за победника.
  

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
e-mail:
sindikat.telekoma@telekom.yu