SINDIKAT TELEKOMA "SRBIJA"

чет, 15.06.:  

Izveštaj sa XXVI sednice Upravnog odbora „Telekoma Srbija“ A.D.

          Sednica je počela 13.06.2006 godine u 17 časova u Beogradu u Takovskoj ulici br.2. 
          Sednici je prisustvovalo 6 članova UO imenovanih od strane Osnivača i 2 člana UO imenovanih od strane OTE International.

          Tačka 1 . Usvajanje Odluke o odobravanju zaključenja ugovora za nabavku MSAN i DSLAM pristupne opreme

          U skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i jednom od ranijih odluka Upravnog odbora, Telekom je raspisao javni tender za nabavku MSAN (Multiservice Access Node) i DSLAM (Digital Subscriber Line Multiplexer) opreme. Na tender se prijavilo 11 preduzeća. Tenderska komisija je, posle proučavanja tenderske dokumentacije od nekoliko hiljada stranica, proglasila za najbolju ponudu kineske kompanije „Huawei Technologies“. Na osnovu izveštaja tenderske komisije Upravni odbor je doneo odluku da se sa kompanijom Huawei sklopi ugovor o isporuci i montaži gore navedene opreme.

          Treba reći i da nije bilo nijedne žalbe na odluku tenderske komisije, što dovoljno govori o kvalitetu njenog rada.

          Ovde je važno istaći nekoliko elemenata. Ova odluka je od ogromne važnosti za Telekom Srbija, jer se ovim ugovorm kupuje oprema za veći broj digitalnih pretplatničkih linija (ADSL2+, SHDSL, ISDN), čime „Telekom Srbija“ ulazi u red telekomunikacionih operatera koji svojim klijentima nude najsavremenije usluge fiksne telefonije. „Telekom Srbija“ je, iz poznatih razloga, jako zaostao u ovom području i mora taj zaostatak da nadoknadi u narednih 2-3 godine. Radi poredjenja, iznećemo nekoliko brojki.

          Telekom Srbija ima prodatih oko 20.000 ADSL linija, što je manje od 1% ukupnog broja pretplatničkih linija. Operateri u zemljama u okruženju imaju 15-20 % digitalnih pretplatničkih linija, zapadna Evropa oko 40%, a severna Evropa čak 70% !!! 
          Zbog čega je ovo pitanje toliko važno ?

          Usvajanjem Zakona o telekomunikacijama Srbija se svrstala u red zemalja koje su se opredelile za tržišni pristup ovom delu javnog sektora i za ukidanje monopola državnog operatera. Takodje, svetski trend u telekomunikacijama jeste stavljanje naglaska na prenos podataka i multimedijalnog sadržaja preko telefonske infrastrukture, a prenos govora postaje za operatera zakonska obaveza koja spada u red socijalnih kategorija. Jednostavno rečeno, nijedan veći telekomunikacioni operater ne može živeti samo od prenosa govora, a u oblasti usluga koje donose zaradu vlada žestoka konkurencija. Što brža digitalizacija pretplatničkih linija i prodaja tzv. „Triple Play“usluga (prenos govora, podataka i video signala po istom pretplatničkom vodu) jeste uslov opstanka i napredovanja „Telekoma Srbija“. To istovremeno znači i sigurnije sutra za nas zaposlene.

          Za one koji se eventualno brinu zbog „poznatog kvaliteta kineske robe“ treba reći da je kompanija „Huawei Technologies“ u oblasti proizvodnje MSAN i DSLAM pristupne opreme jedan od 2 najbolja i najveća svetska proizvodjača (drugi je Alcatel, čiju pristupnu opremu takodje imamo u našoj telekomunikacionoj mreži). Kompanija ima preko 40.000 zaposlenih od kojih polovina radi u razvoju i istraživanjima, njihove prozvode kupuje 28 od 50 najvećih svetskih operatera, a u 2005. godini imali su ukupan prihod u iznosu 8.2 milijarde USD. Ove godine je i „British Telecom“ izabrao kompaniju „Huawei“ za svog strateškog partnera u oblasti pristupne opreme.

          Tačka 2. Usvajanje Poslovne politike korišćenja službenih vozila od strane rukovodilaca „Telekoma Srbija“ a.d.

          Ovom Poslovnom politikom utvrdjuje se pravo na korišćenje službenih vozila od strane direktora direkcija, sektora, izvršnih jedinica i šefova samostalnih službi. Treba reći da je ova Politika prilično restriktivna, kao i da predvidjena službena vozila (osim vozila predvidjenih za potrebe predsednika UO, generalnog direktora i zamenika generalnog direktora) ne spadaju u kategoriju luksuznih vozila. Manji broj ovih vozila spada u srednju klasu (1400-2000 cm3), a ostala u nižu srednju klasu (1200-1400 cm3).

          Predloženom Politikom napušta se ranije sprovodjena Politika lizinga vozila za rukovodioce čime se postižu značajne uštede i smanjenje troškova Preduzeća.

          Ova Poslovna politika je jednoglasno usvojena.

          Posle ove tačke dnevnog reda sednica je prekinuta zbog poodmaklog vremena.

          Sednica je nastavljena sutradan, 14.06. u 10.30 časova. Članovi UO, predstavnici OTE, nisu se složili sa predloženom odlukom u vezi učešća „Telekoma Srbija“ na tenderu za kupovinu akcija „Telekom Srpske“ a.d. Banja Luka. Posle trosatnih konsultacija nije došlo do usaglašavanja stavova i grčki predstavnici su napustili sednicu Upravnog odbora. Predsednik UO je, u skladu sa Statutom Preduzeća, zakazao nastavak sednice UO (tzv. supstituisana sednica) u roku od 5 dana. Nastavak će se održati u ponedeljak 19.06. u 17 časova na istom mestu.

Predstavnik STS u Upravnom odboru
Ljubomir Kovačev

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
e-mail:
sindikat.telekoma@telekom.yu