SINDIKAT TELEKOMA "SRBIJA"

чет, 20.06.:   

Izveštaj sa XXVI supstituisane sednice Upravnog odbora Telekoma

          Supstituisana XXVI sednica Upravnog odbora Preduzeća održana je, u skladu sa Statutom Preduzeća, u ponedeljak 19.06.2006. godine u Beogradu u Takovskoj br. 2.
          Sednici je prisustvovalo 6 članova UO nominovanih od strane osnivača. Grčki članovi UO su putem e-maila obavestili presednika UO da sednici neće prisustvovati.

          Tačka 1. Uskladjivanje organizovanja „Telekoma Srbija“ sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o telekomunikacijama

          Odlukom UO odobrava se organizovanje ogranaka za obavljanje poslova mobilne telefonije i za obavljanje poslova Internet usluga. Ogranci obrazovani ovom odlukom su organizacioni delovi Telekoma, nemaju pravni subjektivitet i ovlašćeni su da u pravnom prometu istupaju isključivo u ime i za račun Telekoma Srbija A.D.

          Ogranak za obavljanje poslova mobilne telefonije se obrazuje od Direkcije za mobilnu telefoniju i obavljaće sve one poslove koje je, po Pravilniku o organizaciji preduzeća, do sada radila Direkcija.

          Ogranak za obavljanje poslova Internet usluga obrazuje se od Sektora za Internet usluge Direkcije za usluge i obavljaće sve one poslove koje je, po Pravilniku o organizaciji preduzeća, do sada radio navedeni Sektor.

          Ovo je odluka od izuzetne važnosti za Telekom, jer sada prestaje obaveza Preduzeća da organizacione celine koje se bave mobilnom telefonijom i Internetom izdvaja u posebna preduzeća. „Telekom Srbija“ AD ostaje jedinstveno preduzeće !!!

          Odluka je usvojena jednoglasno.

          Tačka 2. Usvajanje odluke o učešću na javnom tenderu radi prodaje akcija kompanije „Telekom Srpske“ AD Banja Luka

          Parlament Republike Srpske na današnjem zasedanju treba da donese odluku o prodaji većinskog paketa akcija (izmedju 65 i 80 %) kompanije „Telekom Srpske“.

          Naše preduzeće, po svojim materijalnim i ljudskim resursima, mogućnostima i geografskom položaju treba da postane regionalni telekomunikacioni operater. Telekom Srbija je jedan deo tog cilja već postigao, u veleprodaji prostupa internetu na medjunarodnom nivou. Da bismo mogli da se širimo i izvan granica Srbije i u fiksnoj i mobilnoj telefoniji, potrebno je da postanemo suvlasnici nekog od operatera u regionu. 

          Mi smo to već pokušali u slučaju prodaje akcija Telekoma Crne Gore. Sa iskustvima stečenim na tom tenderu, Telekom Srbija će učestvovati i na tenderu za kupovinu većinskog paketa akcija „Telekoma Srpske“. „Telekom Srpske“ je profitabilno (stopa profita u poslednje 3 godine oko 25 %) i prespektivno preduzeće. 

          Ova odluka doneta je jednoglasno.

          Tačka 3. Usvajanje odluka o promeni zajmodavca u kreditnom aranžmanu sa EFG Eurobank

          Usled promenjenih propisa NBS, zajmodavac će umesto EFG Eurobank a.d. Beograd biti EFG Eurobank Private bank SA Luxembourg. Svi detalji kreditnog aranžmana ostaju nepromenjeni.

          Odluka je jednoglasno usvojena.

          Tačka 4. Razno

          a) Rebalans budžeta – hoće li ga biti i kada
          Na ovo pitanje predstavnici menadžmenta dali su sledeći odgovor.

          U ovom momentu još nije moguće reći kako će se promena tarifnog sistema u fiksnoj telefoniji odraziti na prihode preduzeća, niti kako će ići realizacija plana investicija.

          Potrebno je da se sagledaju rezultati poslovanja bar za prvih sedam meseci ove godine i da se oni uporede sa odgovarajućim budžetskim pozicijama. Ukoliko dodje do velike razlike izmedju stavki predvidjenih Budžetom i onih realizovanih, tada će se raditi rebalans. Ako ga bude, nerealno je očekivati ga pre septembra.

          Upoznao sam generalnog direktora sa odlukom Izvršnog odbora Sindikata Telekoma „Srbija“ da se, u slučaju izrade rebalansa budžeta, izdvoje dodatna sredstva za završetak procesa Dobrovoljnog odlaska iz Telekoma za što je više moguće zaposlenih koji su dobili „zeleno svetlo“ na konkursu.

          Generalni direktor smatra da je bolje sačekati januar 2007. godine i tada pustiti sve zaposlene iz gore pomenute kategorije da odu, jer se očekuje da Vlada ponovo propiše Telekomu „kvotu“ koliko zaposlenih će u 2007. morati da napusti preduzeće. Kao što znamo, ove godine je to bilo 300 zaposlenih. Ima naznaka iz ministarstva finansija da bi taj broj za sledeću godinu mogao biti i veći. U tom slučaju i poslovodstvo i sindikati moraće razmišljati i o drugim načinima za smanjenje broja zaposlenih osim fonda za DNT.

          b) Stambeni krediti
          Na ovo pitanje odgovorili su g-dja Milica Djurović i g. Jorgos Hristodulopulos.

          Što se tiče preduzeća, postupak je pri kraju. Pristigle su ponude banaka i one najbolje imaju kamatnu stopu od oko 5 % godišnje i zahtevaju 20% učešća.

          Preduzeće se obratilo Ministarstvu finansija za tumačenje odredjenih zakonskih odredbi, jer postoji opasnost da zaposleni koji dobiju stambeni kredit pod novim uslovima moraju da plate državi porez na iznos sredstava koje dodaje Telekom (kao da je u pitanju zarada).

          Po dobijanju mišljenja Ministarstva steći će se svi uslovi da se definiše Poslovna politika preduzeća u ovoj oblasti i da se krene sa kreditima.

U Zrenjaninu 20.06.2006. 

Predstavnik STS u Upravnom odboru
Ljubomir Kovačev
 

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
e-mail:
sindikat.telekoma@telekom.yu