SINDIKAT TELEKOMA "SRBIJA"

пет, 14.07.:   

ОДРЖАНА СЕДНИЦА ИЗВРШНОГ ОДБОРА НАШЕГ СИНДИКАТА

          У четвртак, 13.07.2006. године одржана је седница Извршног одбора на којој су разматране актуелне теме значајне за запослене у Предузећу, активности нашег синдиката у претходном периоду, као и план даљих активности. Најзначајније теме биле су: стамбена политика Предузећа, примена новог Колективног уговора, зараде, Акција за акције, ЕУРОФЕДОП. 

          Како доћи до стана, једно је од најзначајнијих животних питања за већину запослених. Управо из тог разлога покренута је иницијатива за решавање овог проблема. Пословодство ће направити неколико различитих модела по којима ће бити омогућено запослинима да под повољнијим условима реше своје стамбено питање, а наш синдикат ће учинити све што је могуће да услови буду и најповољнији. О предложеним моделима разговараће се на заједничком састанку који је најавњен за 20.07.2006. године. 

          Као што је познато, нови Колективни уговор на снагу је ступио јуна месеца ове године. У току је формирање Комисије за праћење примене и тумачење одредби Колективног уговора која ће пратити доследну примену. Комисија ће бити сачињена од по четири представника сваке стране потписника КУ. Такође, предложено је да се у оквиру нашег синдиката формирају Одбори за праћење примени одредби КУ на регионалном нивоу.

          На Извршном одбору било је речи и о новом систему зарада (систем компензације) који је у фази припреме. Поуздана је чињеница да примена овог система зарада захтева 15% повећања садашње масе за зараде, тако да преласком на нови систем нико не би био оштећен.

          Изнета је и чињеница да је у мају месецу 1235 запослених унапређено.

          Крајем јуна месеца упућена је молба Пословодству за промену дневног радног времена у летњим месецма запослених који обављају послове техничке интервенције у приступној и транспортној мрежи (линијска опрема и ММ кабл). тако да почетак радног времена буде у 07 часова, а завршетак у 15 часова. Разлог овог нашег предлога су високе спољне температуре у овом периоду.

          У оквиру активности синдиката у вези прикључења ЕУРОФЕДОП-у, четворочлана делегација СТС-а била је на међународном семинару у Грацу (Аустрија). Теме овог семинара биле су : Радничка права у Европској Унији, Организација аустријскиог синдикта, Социјални дијалог, Организација ЕУРОФЕДОП-а. Наши представници, учесници овог семинара ИО-у поднели су детаљан извештај. 

          Наш синдикат инсистираће на обезбеђивању Додатног пензионог осигурања за запослене у Предузећу. О овом питању највероватније ће се разматрати у оквиру плана буџета за 2007. годину.

          На дневном реду ИО било је речи и о плану интензивирања активности у оквиру Акције за акције у наредним месецима.

          О свему наведеном детаљније информације ускоро на нашем сајту.
  

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
e-mail:
sindikat.telekoma@telekom.yu