СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

чет, 27.07.:   

Преносимо део интеврјуа који је министар финансија, Млађан Динкић дао листу „Данас“ 26.07.2006.године на тему приватизације јавних предузећа. 

          „Реструктуирање и приватизација јавних предузећа стално се намеће као један од главних проблема српске привреде. Предстоји тендер за НИС, недавно је поменут и Јат, а шта је са осталим великим јавним предузећима?
          - Нека од њих не желимо да приватизујемо. Уопште не размишљамо о приватизацији Телекома јер јако добро послује и остварује високу добит. Што се тиче НИС, план је да на јесен буде расписан тендер, а чини нам се да ЈАТ на дуги рок на може да опстане без неке врсте стратешког повезивања. То је јединствен став министарства капиталних инвестиција и финансија. Након годишњих одмора видећемо који је то модел проналажења стратешког партнерства. Две су опције – једна је класична приватизација, а друга, коју преферира Министарство финансија јесте препуштање управљања стратешким партнерима уз поделу профита, дакле, „Уговор о управљању“. 
          Такође, нема планова за приватизацију ПТТ и Србијашума. Што се тиче ЕПС, такође се не размишља о приватизацији, већ о новим гринфилд инвестицијама, односно заједничким улагањима у појединим областима и ту ускоро очекујемо неколико врло конкретних пројеката. Реч је о инвестицијама у области транспорта гаса и производње електричне енергије. Железница ће свакако остати државна до даљњег. Нема потребе ни за приватизацију Аеродрома, јер је једно од најбољих јавних предузећа. И ту се размишља само о заједничким улагањима. Америчка фирма Дајнкорп треба да изгради Карго терминал. Међутим, ту има проблема око уговора који су они предложили и влада је одлучила да се формира међуресорна група која ће преговарати о спорним детаљима на највишем нивоу. У њој ћемо бити министри Илић, Париводић и ја. Преговори би требало да буду окончани до краја лета.“
       

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
e-mail:
sindikat.telekoma@telekom.yu