Број 3                                                                                              септембар 2006

СИНДИКАТ ЈУЧЕ, ДАНАС, СУТРА

Глобални феномен је неопходност постојања синдиката, упркос жељи послодавца да умањи његов значај. Феномен се огледа у следећем: да ни један од послодаваца, без обзира о којој географској ширини је реч, не жели да ускрати постојање синдиката, јер само уколико постоји прави синдикат, пословодство може да испуни свој стртешко-менаџерски циљ с обзиром да ниједан запослени не жели, а и правно је тако регулисано у оквиру ЕУ, да потпише било коју врсту уговора са послодавцем без учешћа синдиката.

Од постанка света до формирања глобалног друштва људи су се удруживали у заједнице различитог типа и из различитих потреба, па зашто не и из интереса, али појединац никада није могао да опстане као самостална јединка.

Данашње глобално друштво има своја правила и законитости, као и своје феномене. Интереси држава овог глобалног друштва, послодаваца и радника су, у оквиру глобалног села, различити, али сви су међусобно, говорећи језиком који је близак нашој струци умрежени.

На нашим просторима, нажалост, иако говоримо истим језиком не разумемо се. О чему је реч. Постоје они који би да на рачун туђег рада стекну привилегије, или су их већ стекли. Наравно само и искључиво за себе промовишући да раде у интересу запослених. Није потребно посебно наглашавати да се ради о о синдикалним аматерима који се тиме поносе.

Једна од тековина глобалног друштва је учење у току целог радног века. ЕУ, као што смо раније извештавали, прописала је строге стандарде за сваку област, па ћемо ускоро и ми – наша земља - морати те стандарде да примењујемо.

Како је предуслов стандардизације професионализам и како је СТС захваљујући професионалном односу у решавању суштинских проблема запослених, постао и члан ЕУРОФЕДОПА, ми смо се у СТС-у одлучили за поштовање и практичну примену свих позитивних европских стандарда, јер је то једини начин да радници задрже коректан и хумано достојанствен односу према послодавцу, јер је европско и светско телекомуникационо тржиште све оштрије конкурентно.

У овој немилосрдној утакмици на тржишту, али и са послодавцима не може да задобије преговарачку позицију аматерски синдикат који набавља полутке и води на излете, већ синдикат који познаје све важеће законе, прописе и инсистира, на основу стручне анализе, примену ових аката и њихову имплементацију у акта Предузећа.

Опстају, у развијеним европским земљама, само професионални синдикати са чврстом и стабилном материјално- финансијском позицијом, сви остали се гасе, нестају. Исто ће се десити и код нас. Само јак синдикат може бити такмац приватним фирмама, нпр. ДОЈЧЕТЕЛЕКОМУ, а сличним фирмама које су овладале ЈУГОИСТОЧНОМ ЕВРОПОМ ! Отпустили су велики број радника уз ниске отпремнине, од само две до шест плата. У Хрватској је 5700 радника отпуштено уз отпремнину од само 6 плата, а у Словачкој је 8000 радника отпуштено уз отпремнину од 2 плате ! Добро сте прочитали 2 плате !

Ови примери јасно указују да је у нашим телекомуникацијама неопходна јака синдикална организованост и заједнички рад свих професионалних синдиката због предстојеће европеизације овог тржишта. Два репрезентативна синдиката су ово на време схватила и ујединила се у постизању и остварењу равноправних преговарачких позиција у односу на пословодство.

Упознати сте кроз вести на сајту о активностима и постигнутим резултатима СТСа и то за само 8 месеци. У те активности спадају и преговори за повољне кредите и за «непривилеговане». Трудимо се да зараде пребацимо на 2 до 4 банке преко којих узимамо и кредите, да би нам ове банке дале и неке друге погодности. Рецимо, куповина аутомобила са дужим временом отплате , а уз мању каматну стопу, итд.

О фамозној УРЕДБИ већ је било речи. Но, доказа да нисмо монополистичка фирма постоји више: МОБИ 63, а ускоро и трећи оператер, КДС оператери, који су, као што знамо, ушли на тржиште полуилегално и који ће нам узети бар 30 % прихода. Па, када НИСМО МОНОПОЛ, изузеће из фамозне УРЕДБЕ неопходно је како би могли да постанемо РАВНОПРАВАН такмичар у тржишној утакмици која ће тек наступити.

Шта су акценти стратегије СТС-а ? - све европске синдикалне тековине,а тренутне активности су следеће:
- Завршна фаза преговора у вези стамбених кредита.
- Инсистирање на изузимању из УРЕДБЕ, јер као што смо објаснили Телеком НИЈЕ монополска фирма.
- Инсистирање на повећању масе за зараде 15 % до краја године.
- Инсистирање на тржишној вредности АКЦИЈА у тренутку продаје.
- Инсистирање на остваривању права на додатно здравствено осигурање.

Све досада постигнуте резултате осетили смо на својој кожи. Ваш избор-Ваш СИНДИКАТ!

Изаберите будућност, изаберите чланство у СИНДИКАТУ ТЕЛЕКОМА ”СРБИЈА”!

Председник Одбора Регије “Београд”
Мирослав Јоксимовић