SINDIKAT TELEKOMA "SRBIJA"

пет, 22.06.:

ОДРЖАНА СЕДНИЦА ИЗВРШНОГ ОДБОРА СТС

У четвртак, 21.09.2006. године одржана је седница Извршног одбора.
     На дневном реду главне тачке биле су посвећене зарадама запослених и могућностима изузимања из Уредбе, стамбеној политици предузећа, току „Акције за акције“, иницијативи синдиката за додатно пензионо осигурање запослених, иницијативи за скраћење радног времена запосленима који раде на радним местима са повећаним ризиком, именовању чланова Одбора за безбедност и здравње на раду и другим важним темама.

* * *

Највише пажње на Извршном одбору посвећено је питању зарада запослених. Чињенично стање је следеће: Телеком није заштићени монополиста на пољу телекомуникација. Конкуренција, ни мало наивна, већ постоји – Теленор, КДС оператери, а како је отворен тендер и за трећег мобилног оператера утакмица постаје још јача (тежа). Ограничена маса за зараде запослених пружа идеалне шансе да Друштво у наредном периоду остане без већине стручњака, јер се тржиште рада проширује, а запослени ће радити за оног послодавца који може да обезбеди боље материјалне услове за живот. Висина просечне зараде у Телекому јесте већа од републичког просека, али Телеком никако није предузеће које остварује просечни профит у Републици. Сразмерно профиту, зараде су итекако испод просека!
Ових дана у дневној штампи појавиле су се информације да постоји отворена могућност за изузимање из Уредбе којом се ограничава да се висина зарада запослених подиже изнад нивоа инфлације. Наш синдикат се у предходном периоду у више наврата писменим путем обраћао надлежном Министарству, како би предочио поменуте чињенице – изузимање из Уредбе је неопходност!

* * *

СТС се залаже и за обезбеђивање додатног пензионог осигурања запосленима. У прилог појачања динамике преговора у том правцу иде то што је почетком месеца прва осигуравајућа кућа на нашим просторима добила дозволу од Народне банке Србије, да организује први приватни фонд пензионог осигурања. На листи чекања за добијање лиценце су још четири домаће осигуравајаће куће. Након тога, ућиће се у процедуру одабира осигуравајућег друштва код кога ће наши запослени имати додатно пензионо осигурање.

sindikat.telekoma@telekom.yu