SINDIKAT TELEKOMA "SRBIJA"

уто, 26.09.:   

ПОЧЕЛИ РАЗГОВОРИ О ВЕЋИМ ЗАРАДАМА

На захтев оба репрезентативна синдиката дана 25.09.2006.године у 18 часова започели су преговори пословодства и делегација синдиката по следећим питањима:
   · Могућност повећања зарада или других примања запослених до краја 2006 године
   · Могућност добијања бесплатних акција запослених и бивших запослених

Преставници синдиката испољили су незадовољство садашњим нивоом зарада и захтевали су да се изнађе могућност и такво стање поправи. 

Износили су аргументе да је озбиљна конкуренција присутна продајом ''Моби 63'' и расписивањем тендера за трећег оператера у мобилној телефонији; Да су запослени остали без акција приватизацијом ''Моби 63'' и да преко 50% запослених у Предузећу има мању зараду од просека у Предузећу (33 000,00 дин). Такође су износили констатације да Предузеће успешно послује, да су за то заслужни запослени и да исти треба да имају и одговарајућу корист од тога. Ако се има за спонзорства и донаторства, мора се имати и за запослене. Генерални директор је поново указао на Уредбу Владе Републике Србије којом су зараде у државним предузећима ограничене и да без одобрења министарства финансија Владе Републике Србије не види могућност спровођења захтева синдиката. Такође је испољио спремност да све што министарство финансија прихвати и одобри биће исплаћено запосленима. 

Представници синдиката су инсистирали да се покрене иницијатива за изузимање Предузећа из Уредбе Владе Републике Србије, јер за то постоје аргументи и да се одмах захтева састанак са министром Млађаном Динкићем, на којем би присуствовали Председник Управног одбора Предузећа, проф. др. Милан Божић, генерални директор мр.Драшко Петровић и представници оба репрезентативна синдиката. Састанак се захтева што пре, а ако до тога не дође, оба репрезентативна синдиката ће радикалније кренути у остваривање циљева. 

У преговорима је разговарано и о зарадама у 2007.години. 

У току је израда буџета Предузећа за 2007.годину, што ће репрезентативни синдикати искористити и активно се укључити у позицирање буџетских ставки од интереса за запослене. Како и на буџет Предузећа сагласност даје Влада Републике Србије (Министарство Финансија), биће неопходно у поменутим разговорима покренути и ова питања. 

У вези добијања права запослених и бивших запослених на бесплатне акције Предузећа, превладава мишљење да ће се акције добити по једном од модела. Rазговори се воде око тога са представницима Владе Републике Србије и може се очекивати решење овог питања.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА СТС
ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА JСТС

       

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
e-mail:
sindikat.telekoma@telekom.yu