SINDIKAT TELEKOMA "SRBIJA"

уто, 26.09.:   

ПРЕВАРАНТИ НУДЕ АКЦИЈЕ НАФТНЕ ИНДУСТРИЈЕ СРБИЈЕ

Преносимо чланак Гласа јавности од 28.9.2006. године: 

Lakoverni građani i zaposleni na meti raznih nadristručnjaka

Prevaranti nude akcije Naftne industrije Srbije

Za upis magle a ne akcija, jer njihove podele neće biti u narednih nekoliko godina, razne agencije i udruženja lakovernima naplaćuju od 260 do 400 dinara. Za to je jedino zaduženo ministarstvo

BEOGRAD - Pred prodaju Naftne industrije Srbije i medijske pompe o stotinama miliona evra, koliko vredi deo firme, po Srbiji su se pojavili prevaranti koji pokušavaju da zarade na lakovernosti građana koji željno iščekuju dobijanje svojih besplatnih akcija. Ovi "trgovci" su se dosetili da građanima, koji nisu radnici NIS-a, već rade u Vojsci ili nekoj drugoj instituciji, ponude upisivanje akcija domaće naftne kompanije.

Za upis magle, a ne akcija jer njihove podele neće biti u narednih par godina, a za koje je jedino zaduženo Ministarstvo privrede, naplaćuju od 260 do 400 dinara. Istina je da bi svi građani Srbije koji nisu dobili akcije trebalo posle 2009. godine da dobiju deonice koje se od svake tenderske privatizacije skupljaju u Privatizacionom registru. Međutim, evidenciju građana će obaviti država i biće besplatna, a prema realnim procenama akcije neće biti podeljene čak do 2016. godine, kada bi trebalo da se završi privatizacija.

Lakoverni građani, drugim rečima, uzalud daju novac ovim "zapisničarima", a pri tom, kako tvrde pojedinci, traže da čak potpišu ugovor kojim se obavezuju da daju tri odsto od vrednosti prodatih akcija. Upisivanje deonica u državnim firmama započelo je pre više nedelja u vojvođanskim mestima, ali i u nekim gradovima u užoj Srbiji. Poslednjih dana na meti su zaposleni u Vojsci. Civilna lica na službi u Vojsci posećuju predstavnici neimenovanih agencija i nude im upis akcija i to baš NIS-a. Naš sagovornik iz Vojske, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da mu je uglađeni gospodin predstavio ovu pogodnost. "On mi je rekao da za upis akcija treba da mu saopštim lične podatke i platim 260 dinara, ali i putne troškove da bi on mogao da ode do Zrenjanina i obavi upis", objašnjava ovaj sagovornik.

PONOVO POTPISI

Pavlović kaže da sindikati NIS-a, EPS-a i drugih javnih preduzeća nije odustalo od akcije za donošenje zakona koji propisuje podelu besplatnih akcija za zaposlene, ali i građane, odmah, odnosno pre privatizacije ovih kompanija. "Od 9. do 12. oktobra krećemo ponovo u prikupljanje potpisa građana za davanje inicijative u Skupštini Srbije za donošenje ovakvog zakona", navodi Pavlović. On očekuje da bi zakon mogao biti donet početkom naredne godine.

Jednu agenciju, prema nezvaničnim podacima, već je zatvorila policija, ali je očigledno da neke još rade. Pre više nedelja predstavnici Udruženje činovničkih akcionara "Nacionalna služba" priznali su da obavljaju evidenciju građana koji bi trebalo da dobiju akcije posle 2009. godine za naknadu od 260 dinara, ali uz tri odsto od prodaje tih akcija. U ovom Udruženju kažu da samo obavljaju evidenciju građana, a spisak će zatim dostaviti Privatizacionom registru.

"To su sve prevaranti", kaže Branko Pavlović, konsultant sindikata NIS-a i još nekih javnih preduzeća. "Nikakve akcije se neće deliti građanima u narednih deset godina, možda i više jer pre toga mora da se završi privatizacija ne samo društvenih firmi nego i svih državnih preduzeća što će trajati najmanje deceniju", upozorava Pavlović. On dodaje da za upis besplatnih akcija koje se neće, kako kaže obaviti pre 2016. godine, a možda i tek 2020. godine, nisu potrebni nikakvi posrednici.

- To pravo automatski odnosno po zakonu sleduje svim punoletnim građanima koji nisu ili ne mogu dobiti besplatne akcije na drugi način. Međutim, oko tri miliona građana koji spadaju u ovu grupu, a to su lekari, prosvetari, nezaposleni, penzioneri, vojska, zemljoradnici, državni činovnici, dobiće akcije iz Privatizacionog registra tek kada se privatizuje i poslednje društveno i državno preduzeće u Srbiji, a to bukvalno znači i poslednje komunalno preduzeće iz, na primer, Svilajnca, objašnjava Pavlović. "U ovom momentu u Privatizacionom registru su akcije vrednosti od samo 160 miliona evra, što znači da bi, u slučaju da se sada podele za oko tri miliona građana, svako dobio samo po 4.000 dinara", precizira Pavlović.

Z. M. - V. S.

       

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
e-mail:
sindikat.telekoma@telekom.yu