SINDIKAT TELEKOMA "SRBIJA"

пет, 29.09.:

ИЗВЕШТАЈ СА XXVII СЕДЕНИЦЕ УПРАВНОГ ОДБОРА ПРЕДУЗЕЋА
„ТЕЛЕКОМ СРБИЈА“

Седница је одржана да 28. и 29.09.2006. у Београду у Таковској 2. Седници је присуствовало 6 чланова именованих од стране оснивача и 1 члан именован од стране ОТЕ.

• Процедура набавки добара, услуга и изводјења радова у „Телеком Србија“ и

• Упутство о спроводјењу поступка јавне набавке мале вредности у „Телеком Србија“а.д.

У складу са Законом о јавним набавкама Предузеће је било у обавези да донесе ова два акта. Менаџмент је предлоге текста ових докумената поднео Управном одбору на давање претходне сагласности, на основу захтева грчке стране постављеног при усвајању Буџета за 2006. годину.

Грчки партнери нису били задовољни предложеним текстом јер сматрају да он не обезбедјује довољну ефикасност (набавке предуго трају) нити транспарентност у процесу набавке. После вишесатне дискусије дошло се до закључка да у овом тренутку није могуће донети процедуру набавки која би обухватила све примедбе грчких партнера (иако су многе од њих оправдане) јер нас ограничава Закон о јавним набавкама.

Процедура и Упутство су усвојен са 6 гласова „ЗА“ и 2 гласа „ПРОТИВ“.

• Усвајање одлука о ценама за пружање појединих телекомуникационих услуга и интерконекцију

Управни одбор је усвојио неколико одлука о ценама појединих нових и изменама цена неких постојећих телекомуникационих услуга.

Интересантна је ново уведена услуга СХДСЛ приступа за бизнис кориснике која омогућава :
a) Приступ услузи „Директан приступ Интернету“ реализованом помоћу АТМ SHDSL или TDM SHDSL
b) Повезивање 2 или више локација корисника за његове потребе преноса података помоћу АТМ SHDSL.
     Увођењем ових услуга Телеком још више учвршћује своју позицију на тржишту ИТ услуга (на коме већ влада жестока конкуренција) и пружа својим највећим корисницима савремену и квалитетну услугу.

• Одобравање пословне политике решавања стамбених потреба у Телекому

Пошто су репрезентативни синдикати од почетка били укључени у преговоре око дефинисања ове пословне политике, изненадјења на седници УО није било. Текст који је договорен са синдикатиима је био и презентован Управном одбору и као такав и усвојен. Дискусије је било око дела пословне политике која се односи на запослене - припаднике менаџмента Предузећа, али су и ту ставови усаглашени, тако да је Политика усвојена једногласно.

Треба рећи да су овом Политиком на добитку и запослени и Предузеће. Телеком више не мора да изиграва банку, што је оптерећивало новчане токове компаније, а запослени ће у много већем броју него до сада моћи да реше своје стамбене проблеме.

На анкету о стамбеним потребама (која је вршена пролетос) јавило се око 4000 запослених, од чега половина са потпуно нерешеним стамбеним питањем, а друга половина са неадекватним условима становања.

Иако је тешко давати прецизне процене пре него што се заврши процес преговора са банкама (јер не знамо које каматне стопе ћемо уговорити), груба процена је да се годишње могу решити проблеми хиљаду запослених који немају стан и још хиљаду запослених којима је потребна адаптација стамбеног простора. То значи да би у току 2007. и 2008. године могли бити решени сви захтеви радника Телекома који немају стамбено питање решено на одговарајући начин. Ако се присетимо колико радника годишње је добијало кредите по до сада важећим правилима, видимо колики је ово напредак.

Иако су синдикати и Пословодство, природно, супротстављене стране, озбиљним и одговорним приступом решавању проблема, квалитетним и аргументованим разговорима и преговорима могуће је изнаћи решење које ће задовољити обе стране. У економским условима какви данас постоје у Србији, усвојена Посовна политика је најбоље могуће решење, а прихватиће га и друга јавна предузећа и велики системи. Дакле, опет смо први у Србији !

• Одлука о измени финансијске политике која се односи на фабрике каблова

На основу захтева министарства привреде Републике Србије, Телеком је изменио политику плаћања према домаћим фабрикама каблова како би им олакшао процес реструктуирања и приватизације.

И на крају, још једна информација (невезана за садржај седнице Управног одбора) која ће обрадовати запослене у Телекому. У разговору са директором Дорекције за услуге, г. Јецлом, сазнао сам да се у склопу кампање увођења ADSL-а и куповине рачунара преко телефонског рачуна спремају посебне повластице за раднике Телекома. О детаљима ће нас ових дана обавестити Дирекција за услуге.

Представник СТС у Управном одбору
Љубомир Ковачев