АКЦИЈА ЗА АКЦИЈЕ

сре, 25.10.:

Saopštenje za javnost

SINDIKATI NAJAVILI BORBU DO KONAČNE PODELE BESPLATNIH AKCIJA

Sindikati udruženi oko inicijative za podelu besplatnih akcija svim građanima traže da Narodna skupština na prvoj narednoj sednici, u ovom ili novom sazivu, raspravlja o njihovom predlogu zakona. Pravedna privatizacija i podela besplatnih akcija predstavljaju najviši nacionalni interes, jednako kao i pitanje ustava, zbog čega su sindikati spremni za borbu do konačne realizacije ovih ciljeva.

Na jučerašnjem sastanku koordinacije sindikata formiran je jedinstveni štrajkački odbor svih sindikata okupljenih oko inicijative za usvajanje zakona o podeli besplatnih akcija, čiji zadatak je da odmah nakon referenduma objavi oblike borbe za besplatne akcije i dalje vodi sve akcije (od tzv. belih štrajkova, štrajkova upozorenjana, protesta do generalnog štrajka) do ostvarenja prava svojih članova. Za predsedavajućeg odbora izabran je Milan Kovačević, predsednik Konfederacije sindikata.

Pošto je predlog Zakona o korporativizaciji javnih preduzeća, privatizaciji javnih preduzeća i Privatizacionom registru, koji je svojim potpisima za samo četiri dana, podržalo više od 400.000 punoletnih građana Srbije, Narodna skupština u petak prosledila Vladi Srbije na ocenu, čime je ispunjen i poslednji korak u proceduri pred izjašnjavanje poslanika, sindikati smatraju da su se stekli svi uslovi da se njihova zakonska inicijativa nađe na dnevnom redu prvog narednog skupštinskog zasedanja.

Od političkih partija u Srbiji, sindikati zahtevaju da sa dužnom pažnjom razmotre njihove zahteve, i da zanemare sitne stranačke interese kako bi na najbolji i najbrži mogući način bilo rešeno pitanje podele besplatnih akcija koje se direktno tiče boljeg života 5 miliona građana Srbije.

U Beogradu, 25. oktobra 2006.godine

Inicijativni odbor