СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

уто, 31.10.:   

СОЦИЈАЛНИ ДИЈАЛОГ ВОДИ У ЕВРОПСКУ УНИЈУ

Одржан семинар на тему: „Социјални дијалог синдикат – ресорна министарства, проблеми у успостављању социјалног дијалога“

Социјални дијалог основ је демократске државе, а успостављање ове институције неопходно је за добијање позитивне оцене Савета Европе што је услов за улазак у Европску унију – истакао је Берт Ван Калемберг, генерални секретар Еурофедопа на семинару одржаном 19. октобра, у просторијама Савеза самосталних синдиката Србије.

Предавачи семинара на тему „Социјални дијалог синдикат – ресорна министарства, проблеми у успостављању социјалног дијалога“ поред Берта Ван Калемберга били су и: Јадранко Вехар, потпретседник Еурофедопа, Његош Потежица, Члан Извршног одбора Еурофедопа и председник Синдиката управе, Ивица Цветановић, председник СТС.

Иако позвани, представници ресорних министарстава Слободан Лаловић, Зоран Лончар, Млађан Динкић, Зоран Стојковић и Велимир Илић, нису узели учешће на семинару. Једини представник ресорног министарстава била је Славица Манојловић, саветник министра рада.Ова чињеница довољно говори о томе какав је став представника Владе према успоставњању европских стандарда у нашој земљи.

Јаки, професионализовани синдикати имају кључну улогу у очувању радних места у транзиционом процесу. У Словачкој је у току приватизације без посла остало 82%, у Мађарској 70%, а у Хрватској 40% запослених у телекомуникацијама. Једнострано усклађивања законске регулативе са прописима Европске уније иде у корист капиталистичком послодавцу. Пензиони фондови се урушавају, број радних места драстично се смањује што све води појачаваљу социјалне тензије. Изградња трипартизма, социјалног дијалога између владе, послодавца и синдиката, једино је и право решење које води утемељењу социјалне државе. 

Посебан акценат на семинару стављен је на Европску социјалну повељу коју је Расим Љајић потисао је у име СЦГ, али која није ратификована.
Значај Повеље је у томе што доприноси побољшању националног законодавства и пракси у многим областима као што су: породично право, заштита младих радника, услова запошљавања и права на заштиту у случају престанка запослења, синдикална права и друга социјална права. 


    

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
e-mail:
sindikat.telekoma@telekom.yu