СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

уто, 31.10.:   

ПРЕДСТАВНИЦИ ЕУРОФЕДОПА У БЕОГРАДУ

Социјални дијалог - састанак у кабинету генералног директора

Берт Ван Калемберг, генерални секретар Еурофедопа, Јадранко Вехар, потпретседник Еурофедопа и Власта Месарић, генерални секретар Републичког синдиката радника Хрватске, били су у дводневној посети Београду, а поводом одржавања семинара на тему „Социјални дијалог синдикат – ресорна министарства, проблеми у успостављању социјалног дијалога“. 

Након завршетка семинара представници Еурофедопа и Синдиката Телекома „Србија“ састали су се са мр Драшком Петровићем, генералним директором, проф. др Миланом Божићем, председником Управног одбора и најближим сарадницима. Сатанку је присуствовао и Његош Потежица, председник Синдиката управе и члан Председништва Еурофедопа, а наш синдикат представљали су Ивица Цветановић, председник, Мирослав Јоксимовић, председник Извршног одбора и Зоран Вићентић, генерални секретар.

Значај репрезентативних синдиката у транзиционом процесу приватизације јавних предузећа, развијање бипартитног, партнерског односа на релацији послодавац – синдикат, значај колективног преговарања на нивоу гранских синдиката који повезују сродне делатности биле су главне теме разговора.

Професионализација, уређеност и организованост репрезентативних синдиката неопходна је како би се обезбедио висок ниво социјалног преговарања за очување и заштиту права запослених, нагласио је Берт Ван Калемберг. Друштва у транзицији суочавају се проблемом високе стопе незапослености као и са тенденцијом отпуштања великог броја радника. Само професионални синдикати могу да имају значајан утицај у осмишљавању доброг социјалног програма и социјалног збрињавања радника до новог запослења. У овом смислу неопходно је и јачати гранске синдикате и кроз дијалоге и преговорања поред појединачних Колективних уговора, потписивати и гранске Колективне уговоре који ће такође штитити права запослених у тој грани. Међтим, по важећој законској регулативи Републике Србије грана Конфедерације слободних синдиката коју чине синдикати Телекома и ПТТ-а не могу да стекну репрезентативност, те нису ни у могућности да склапају гранске Колективне уговоре. Уз помоћ Еурофедопа утицаће се на покретање иницијативе за промену законске регулативе о репрезентативности и усаглашавање са европским стандардима.

Чланство у међународним и европским организацијама отвара простор за успостављање социјалног дијалога на више нивоа. У том правцу говорећи, генерални секретар Еурофедопа изнео је могућност повезивања Телекома Србија са другим европским телекомуникационим оператерима кроз асоцијацију послодаваца - ЕТNО (European Telecommunications Network Operators' Association). Поред размене професионалног искустава, кроз ову организацију омогућиће се и развој социјалног дијалога послодаваца и запослених на европском нивоу. 


           

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
e-mail:
sindikat.telekoma@telekom.yu