РЕГИЈА ЦЕНТРАЛНА СРБИЈА

уто, 07.11.:

Састанак регионалног одбора СТС ''Регија Центар''

И ако је у претходних месец дана било веома много активности у нашем синдикату,а посебно у централној Србији, коју су прозвали и побуњеничком и најрадикалнијом по схватањима, али и методима синдикалне борбе који су предлагани, а које је наша регија прихватала, из објективних околности, на нашем сајту није било ни речи о томе. Наравно да сте о свим важнијим стварима које је СТС радио имали прилике да будете обавештени на почетној страни нашег сајта.

Резултати рада наших синдикалаца су , чини ми се очигледни и најављена повећања плата до краја године(што не значи у овом тренутку), би требало да задовоље све категорије запослених у Телекому. Наравно да ми је јасно да ће бити злурадих коментара и да ће се наћи довољно критизера, који редовно прате наше вести, а који су радосни, само онда кад нам у преговорима крене у нежељеном правцу. Но, није на нама да судимо, тек, нека се они и даље баве нама, а о њима ће већ неко водити рачуна, неко ко ће анализирати њихове конструктивне предлоге. 

На јучерашњој седници регије Центар нашег синдиката, одржаној у Чачку се разговарало о проблемима у вези са остваривањем наших права, као и начинима да их остваримо. Најпре смо упознати са састанком који је подпредседник нашег синдиката, Братислав Антанацковић, имао са генералним директором Телекома, господином Драшком Петровићем. Свакако да нас радује што се мишљење централне Србије толико уважава, и што се веома озбиљно прате све активности које се у нашем региону одвијају, као и што свака реч коју изговоре наши синдикалци има посебну тежину, али на жалост понекад се погрешно интерпретира, што је опет разумљиво, обзиром на наш рејтинг.

Проблеми око условљеног повећања плата до краја године, а везани за буџет за наредну годину, начин стимулације и недостатак јавности у раду приликом награђивања радника, заштита на раду, стамбени кредити, који су остали недоречени, а посебно у новонасталој ситуацији, где се из министарства финансија најављује снижавање камата, систем компензација плата... само су неке од тема које су јуче у Чачку анализиране. 

Закључено је да се од руководства нашег синдиката тражи да формира преговарачке тимове, појачане стручним лицима у зависности од акције која се буде спроводила: праћење и примена колективног уговора, ребаланс буџета, акција за акције и слично, како нам се не би догодило да нас у неким ситуацијама представља само један , или два човека, која су у датом тренутку у могућности да оду на преговоре.

Регија Центар, Синдиката Телеком Србија инсистира на пооштравању(радикализацији) метода , приликом остваривања циљева, што подразумева спремност на све могуће видове синдикалне борбе.

Захтевамо хитан састанак ИО синдиката, како бисмо се што боље припремили за разговор о буџету за 2007. годину, те дали смернице нашем представнику у управном одбору Телекома.

Тражимо од пословодства да нам да податке о кадровској структури људи, који су наше предузеће напустили након ДНТа, као и радника, који су запошљени у току ове године, те процену персоналне струкуре запослених за 2007. и 2008. годину.

О осталим синдикалним корацима,који су планирани и који се буду педузимали на подручју централне Србије, читаћете ових дана, јер нас очекује пуно рада, како бисмо остварили своје намере, а које су за добробит свих запослених у Телекому.
   
       

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.co.yu  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.yu