СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

пон, 27.11.:

ОДРЖАН САСТАНАК ПОВОДОМ НАЦРТА БУЏЕТА ЗА 2007. ГОДИНУ

Састанак поводом објашњења нацрта Буџета за 2007 одржан је у петак, 24. новембра у великој сали ТК центра на иницијативу репрезентативних синдиката. Представници менаџмента - Јоргос Христодолопулос, заменик генералног директора; мр Милица Ђуровић, директор Дирекције за људске ресурсе; Горан Гњидић, директор Сектора за нормативу, интерну организацију и односе, Гордана Стаменковић, директор Сектора за планирање, администрацију и контролу, Владимир Лучић, директор Дирекције за мобилну телефонију; Предраг Ћулибрк, директор Сектора за стратегију и развој и Мирослав Нинковић, директор Сектора за набавку - обратили су члановима Извршног одбора СТС-а, члановима проширеног Упрвног одбора ЈСТС-а и представницима Удружња ТТ монтера и кроз детаљну анализу буџетских ставки појаснили своје виђење трошкова Персонала за 2007. годину. 

Јоргос Христодолопулос, заменик генералног директора, отварајући састанак поздравио је заједничку отвореност за комуникацију представника пословодства и запослених и истако да је предлог Буџета у форми нацрта што подразумева даље преговоре и разговоре до израде коначне верзије која ће бити прихватљива за обе стране.

Повезано са планирањем Буџета је и стратегија развоја компаније. Предраг Ћулибрк, напоменуо је основа за дугорочни успех компаније с једне стране трансформација Предузећа и то у два правца: мрежа и услуге, а са друге увођење нових технологија и сервиса, улагање у маркетинг, супституција аналогних централа, дигитализација. 

Потрврда чињенице да је улалгање у маркетинг важно за сваку озбиљну компанију је и то да су европски стандарди у условима тржишне привреде такви да се 3-5% од укупног профита издваја за ове сврхе. Наша компанија за маркетиншке активности издваја 2,4% укупног профита, навео је г-дин Владимир Лучић.

Анализирајући и упоређујући крајњи салдо планираног Буџета за 2007. годину са буџетским трошковима претходних година, Мирослав Јоксимовић, председник ИО СТС, скренуо је пажњу на тенденцију цикличног повољнијег и неповољнијег повећања зарада на сваке две године. То значи да је повољније повећање само привидно имајући у виду да компанија из године у годину све боље послује, а што је својим излагањем потврдио г-дин Ћулибрк. Чињеница која и практично ово доказује је и то што је на последњој седници, Управног одбора Предузећа изгласао повећање зарада које представља аконтацију за 2007 г. Представници запослених у УО гласали су против сматрајући такву одлуку непримереном. Планирано повећање основне зараде у 2007. години је 4,5% што је у односу на 2006. и очигледно мање.

Увођење новог система компензација зарада, по речима г-ђе Милце Ђуровић, биће одложено за 2008. годину. Процена је да би се око 2000 запослених ставило у неповољнији положај, уколико би се овај систем зарада у овом тренутку и применио. Међутим, кроз излагање г-ђе Гордане Стаменковић, види се да је предвиђено делимично увођење система компензације зарада.

У расправу су се активно укључили представници запослених излажући своје коментаре, сугестије и запажања.

Нацрт буџета стручни тим менаџмента израдио је без Смерница Владе РС и без консултација репрезентативних синдиката као свој предлог предвиђених трошкова персонала за наредну годину. Коначна верзија, која ће се наћи на следећој седници УО Предузећа планираној да се одржи до 20.12.2006. биће израђена уз консултације са репрезентативним синдикатима и уз одобрење Владе РС.

Актуелно:

  • Једнократна награда за запослене од XI до VI нивоа од 45,5 одсто предвиђена ребалансом Буџета за 2006. годину биће исплаћена уз аконтацију новембарске зараде, потврдила је г-ђа Гордана Стаменковић.

  • Солидарна помоћ Предузећа за приоритете биће исплаћена до краја године, а за рођење детета до 15. јануара 2007. године, потврдила је г-ђа Милица Ђуровић.

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.co.yu  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.yu