уто, 28.11.:

ПОСЕБНИ ЗАХТЕВИ СТС-а НА
САСТАНКУ ПОВОДОМ ОБЈАШЊЕЊА НАЦРТА БУЏЕТА ЗА 2007. ГОДИНУ

На састанку одржаном поводом објашњења нацрта Буџета за 2007. годину, представници Синдиката Телекома „Србија“ – Мирослав Јоксимовић, Љубомир Ковачев, Братислав Антанасковић, Владица Савић, Жељко Близнаковић и Славољуб Станковић истакли следеће захтеве које је у коначној верзији Буџета за 2007. годину неопходно прецизирати:

Затражено је да се чланови Управног одбора изјасне о Уредби о зарадама и другим примањима у Јавним предузећима, да ли је и даље неопходно да се она примењује на ограничавање масе за зараде у Телекому с обзиром да наша компанија нема монопол на тржишту телекомуникација.

Планирана буџетска ставка је и Фонд за добровољни одлазак радника из предузећа. Захтев СТС-а је да се осим средстава предвиди и број запослених који ће напустити предузеће у 2007. години, како услови одласка не би били неповољнији од услова у 2006. години. С обзиром да се Буџетом планира маса за зараде за све запослене у току једне календарске године, неопходно је да се прецизира и то да ће остатак дела планиране масе за зараде намењене запосленима који предузеће напусте, остати у укупној маси за зараде након њиховог одласка.

Фонд за додатно пензионо осигурање запослених у Нацрту Буџета није предвиђен. Захтев нашег синдиката је да је неопходно да овакав Фонд буде једна од буџетских ставки. Став синдиката је да су се стекли услови за то, с обзиром да је Народна банка Србије већ издала 3 дозволе за рад и дозволе за организовање и управљање добровољним пензијским фондом, а да се у најскорије време очекује и издавање још неколико дозвола за рад друштвима за управљање.

Нацртом буџета планирано је да се до априла 2007. године инструмент „фиксне корекције“ укине. Захтев нашег синдиката је да се категорији запослених чије зараде подлежу инстументу „фиксне корекције“ усклади ниво зараде са пословима који обављају пре укидања поменутог инструмента.

Средства намењена за доделу јубиларних награда запосленима нису прецизно дефинисана. СТС сматра да је неопходно да се утврде средства за исплату јубиларних награда у висини 3 просечне месечне зараде у Друштву свим запосленима који имају између 35 и 40 година непрекидног рада у ПТТ систему, као и ½ просечне месечне зараде у Друштву за запослене који имају 10 година непрекидног рада у „Телекому Србија“а.д., а нису остварили право на јубиларну награду по другом основу, тј. имају између 10 и 19 година непрекидног рада у ПТТ систему.

СТС захтева да се никако не заобиђе и планирање буџетских средстава за реконструкцију простора у коме бораве монтери, а нарочито ако се има у виду да се потреба за овом реконструкцијом нашла на листи приоритета још пре две године.

Предложено је да се 29. мај, дан када је „Телеком Србија“а.д. и званично основан, прогласи за дан компаније.

http://www.sindikat-telekoma.co.yu  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.yu