СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

уто, 05.12.:

Став ЕУРОФЕДОПА

Против либерализације тржишта поштанских услуга 

Комесар МcCreevy 18. октобра објавио је планове Европске комисије у погледу либерализације поштанских услуга. Закључак је био онакав каквог смо се прибојавали: потпуна либерализација поштанских услуга у јануару 2009. године. По плану Комисије више неће бити монопола у услугама на које је пошта имала ексклузивна права.

Еурофедоп је одлучан у заступању става који је изнет на састанку Већа поште и телекомуникација одржаном у Дубровнику, јуна 2006. године, а који је објашњен и у писму упућеном делегатима Европског парламента и члановима Европске комисије. 

Еурофедоп се противи било ком облику конкуренције која би у основи довела до погоршања друштвеног положаја и одбија сваку намеру укидања екслузивних права поште. 

Што се тиче обавеза из домена универзалног сервиса став Комисије је да би га требало очувати. Државе чланице могу самостално одлучивати о начину финансирања услуга обавезног универзалног сервиса како би био доступан свим грађанима. Еурофедоп је дубоко забринут за очување квалитета услуга универзалног сервиса након потпуне либерализације тржишта.

Еурофедоп наглашава да национални синдикати сада имају велику одговорност у одбрани овог становишта у својој земљи. Такође, Еурофедоп ће бранити и заступати ове ставове на еропском нивоу. Новонастала ситуција, коју смо предвидели пре много времена, захтева да се наш глас против потпуне либерализације на тржишту константно чује.

Еурофедоп је забринут за очување радних места и услова рада запослених у поштанским сервису. Наметнута отпуштања радника морају да буду избегнута. Конкуренција не мора искључиво да резултира профитирањем поштанских оператера; и грађани и запослени би такође морали имати користи.

Како на националном, тако и на европском нивоу, борићемо се за поштену реформу у поштанском севису али и против негативних последица које запослени могу имати услед нерезонског отварања тржишта. 
  

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.co.yu  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.yu