СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

пет, 22.12.:

ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА
Усвојени Буџет за 2007. годину мањи за око 8 милијарди динара

Након дводневног заседања УО Предузећа одлучио: Буџет за 2007. годину биће мањи од очекиваног. Рестриктивнији Буџет предложили су грчки представници, а без много полемике представници менаџмента прихватили. Против су гласали представници репрезентативних синдиката с обзиром да су свe амандманe које су они уложили, остали чланови УО одбили, иако су захтеви запослених за увећање зарада усклађени са смерницама Владе Републике Србије. Такође, одбијен је и захтев представника СТС-а да једна тачка дневног реда буде посвећена изјашњавању чланова УО о изузимању Предузећа из фамозне Уредбе о ограничењу зарада. Иако смо у више наврата чули од појединих надлежних да је крајње време да се наша компанија ослободи окова Уредбе, на жалост, све је остало на нивоу рекла-казала.

Резултат поражавајући – око 8 милијарди динара мање у Буџету, повећање зарада у септембру 4,5%, учешће запослених у добити: 1,5 зараде од VI-XI нивоа и једна зарада за запослене од I-V нивоа. Средстава за добровољни пензијски фонд нема (иако је стратешким смерницама усвојеним на УО предвиђен овај систем осигурања), а нису обезбеђена ни средства за добровољни одлазак из Предузећа.

Иако је Телеком Србија проглашен за најуспешнију телекомуникациону компанију у југоисточној Европи, а појединци из компаније добили признања, менаџмент није нашао за сходно да тај успех подели са онима који су једнако допринели да се он и оствари. Напротив, запослени су кажњени зарадама које последњих неколико година не прате стопу инфлације, а потрошачку корпу пуне до пола. 

Од обавезног преговарања са представницима запослених остало само мртво слово на папиру. Принципи „рек`о па порек`о“ и „узми или остави“ основни су принципи којих су се у последње време придржавали они који желе да изграде партнерски однос са запосленима. Тако социјални дијалог, претварајући у монолог завршавају ћутањем. Седам дана пре заказане седнице УО Предузећа преговори су једнострано прекинути, па су синдикати остали усамљени у жељи да се до квалитетног решења дође.

Епилог – са једне стране црно, а са друге ружичасто. Питање је само из ког угла се посматра, унутрашњег или спољашњег. Куповина Телекома Српске, конкурисање за трећег оператера у Црној Гори, спонзорства, улагање у културу, подршка великим звездама домаће естраде, заиста ружичасто!
 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.co.yu  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.yua