уто, 25.12.:

Извештај са XXIX седнице Управног одбора „Телекома Србија“ а.д.

Седница је почела 20.12.2006. око 17 часова, а завршена 21.12.2006 око 18 часова. Седници су присуствовалли сви чланови Управног одбора.

На самом почетку седнице, приликом утврдјивања дневног реда, представник СТС у УО предложио је тачку :

„Изјашњавање Управног одбора Телекома Србија по питању изузимања Предузећа из Уредбе Владе Републике Србије о ограничењу зарада у јавним предузећима и предузећима чији су оснивачи ЈП“.

Председник УО је ставио на гласање овај предлог. За уврштавање ове тачке у дневни ред гласали су само Драган Лукић и предлагач Љубомир Ковачев, те тако она није уврштена у дневни ред састанка.

•  Усвајање Закључка поводом онемогућавања „Телекома Србија“ у обављању телекомуникационе делатности на подручју Косова и Метохије

Више пута до сада су на подручју КиМ инсталације и објекти „Телекома Србија“ вандалски уништавани и оштећивани, нарочито објекти који припадају мобилној телефонији. У последње време је оштећено или уништено 15 локација са опремом МТС, а укупна штета је око 800.000 евра. Колика је то лудост говори и чињеница да мрежа 064 Телекома Србија на КиМ има и око 200.000 корисника албанске националности, јер је конкурентна са ценама и квалитетом услуга. Због тога је Управни одбор Телекома Србија једногласно усвојио следећи закључак :

„Управни одбор Телекома Србија најоштрије осудјује понашање УНМИК-а и Косовске телекомуникационе агенције, који су противправно искључили радио-базне станице и другу телекомуникациону опрему мобилне телефоније Телекома Србија на територији КиМ. На тај начин су најдрастичније суспендована својинска права и право на обављање телекомуникационе делатноости Телекома Србија, а становништву на наведеном подручју онемогућена међусобна комуникација коришћењем услуга мобилне телефоније.

Управни одбор овим путем упућује захтев надлежним органима и представницима Медјунаронде заједнице на подручју АП Косово и Метохија, као и надлежним органима Републике Србије да предузму све неопходне мере да се постојеће стање у најкраћем року оконча и омогући наставак остваривања права на обављање телекомуникационе делатности у складу са актима надлежних органа Републике Србије““

• Усвајање информације о избору банака за одобравање стамбених кредита запосленима

Директор Дирекције за економске послове, г. Христодулопулос, поднео је Управном одбору материјал – информацију о избору банака које ће одобравати стамбене кредите запосленима у Телекому под условима повољнијим него на тржишту. Захтев је упућен према 17 банака, одговорило је њих 12, а затим су уследили преговори који су довели до побољшања услова за запослене који буду тражили кредит.

Банке су рангиране према квалитету њихових понуда, а Управни одбор је овластио менаџмент да изабере 3 најбоље рангиране банке и са њима склопи уговоре. На моје питање када ће цео процес бити завршен, г. Хритодулопулос је одговорио да ће то бити најкасније 15. јануара и да ће тада моћи да се распише конкурс.

•  Усвајање Буџета Предузећа за 2007. годину.

После 2 дана тешких преговора измедју грчке и српске стране, буџет Предузећа за 2007. годину је усвојен са 5 гласова „ЗА“ и 2 гласа „ПРОТИВ“. Против су гласали представници запослених у УО – Драган Лукић и Љубомир Ковачев, јер је Управни одбор одбио амандмане којима су они желели да побољшају примања запослених у 2007. години.

Амандмани које су поднели г. Лукић и Ковачев били су у потпуности унутар оквира повећања масе за зараде и осталих примања запослених које је одредила Влада Републике Србије. Амандмани су одбијени због потребе да се штеди и да се побољшају пословни резултати компаније, на чему је нарочито инсистирала грчка страна. Ипак, пословодство још није затворило врата за даље преговоре, који ће уследити већ у понедељак 25.12.

Шта добијају запослени у 2007. години?

•  Основне зараде – повећање од 4.5 % у септембру 2007. за све запослене

• Учешће у добити :
    а) Фиксни део у износу од 737 милиона динара
    1. За нивое VI-XI у висини 1.5 просечне зараде
    2. За нивое I-V у висини 1 просечне зараде
    3. Пословодство у висини 1 просечне зараде
    4. Запослени ван редовног радног односа НЕМАЈУ право на учешће у добити

б) Диференцирани део у износу од 183 милиона дин. додељених једнократно:

Ова средства поделиће се запосленима у априлу 2007. на следећи начин:

Бонусе добија 10% од укупног броја запослених и то:

· Запослени по КУ до 15% годишње основне зараде

· Руководиоци до директора сектора до 15% годишње основне зараде

· Директори ИДР и специјални саветници до 20% годишње основне зараде

· Директори дирекција до 25% годишње основне зараде и

· Генерални директор и заменик ген дир. до 40% годишње основне зараде.
Уводјењем бонуса укидају се фиксне корекције (априла 2007. године.)

ц) Стимулативни бонус за дефицитарне кадрове од 14.6 милиона дин. додељује се у току године

Остали трошкови персонала су повећани у односу на 2006. годину (службена путовања, трошкови образовања, ангажовање ван радног односа, колективно осигурање запослених, радна средина и безбедност, друштвене активности, трошкови издавања часописа „Телеком свет“, средства за обезбедјење услова рада свих синдиката, средства планирана за прославу 8. марта, средства за решавање стамбених потреба запослених у износу 6.4 милиона евра, зајам за набавку огрева, зимнице и уџбеника у јуну и децембру 2007. у износу од по 420 милиона динара, јубиларне награде).

Фонд за ДНТ

1. Заосталих 100 радника из II категорије по последњем конкурсу одлази у току јануара 2007. по ТРЕНУТНО ВАЖЕЋИМ УСЛОВИМА, а њихове зараде остају у маси за зараде.

2. После одласка горе поменутих 100 запослених престаје да важи постојећа пословна политика. Управни одбор је у обавези да до маја 2007. усвоји нову Политику, а затим се кроз ребаланс Буџета могу обезбедити нова средства за добровољни одлазак.

3. Нова политика мора се позабавити следећим:

· Запослени који се по годинама приближавају пензији
· Организационим јединицама са вишком запослених
· Трошковима добровољног одласка који морају бити реални, узевши у обзир тржиште и стање у земљи
· Напуштање претходне политике „да се средства уштедјена помоћу програма ДНТ користе ИСКЉУЧИВО за повишице“
· Нова политика мора се примењивати више од годину дана
· Запосленима који испуњавају услов за конкурисање а не пријаве се или одустану, смањује се износ отпремнине по 5% сваке године.

Добровољни пензиони фонд

Уколико се у 2007. години стекну законски услови за реализацију система Допунског пензионог осигурања Управни одбор Предузећа ће донети пословну политику Предузећа у овој области и обезбедити потребна средства кроз ребаланс буџета за 2007. годину.

Поред горе наведених тачака дневног реда, Управни одбор је усвојио информације и донео потребне одлуке по питању финансирања куповине 65% имовине Телекома Српске, као и расписаном медјународном јавном тендеру за доделу посебних лиценци за градјење, поседовање и експлоатисање мобилне јавне телекомуникационе мреже који је објавила Агенција за телекомуникације и поштанску делатност Црне Горе.

Представник запослених у УО
Љубомир Ковачев