Број 6                                                                                             јануар 2007

Из наше струке: ГЛОБАЛНОСТ И РАЗВОЈ ИНТЕРНЕТА

претходни део »

... Неопходно је донети закон којим би се дефинисала правила тог пословања и који би регулисао статус електронског потписа.

Осигурање на Интернету код нас још није почело да се ради озбиљно, што је последица опште беспарице и пословне апатије, али постоји тенденција да ће наша осигуравајућа друштва интезивирати своје пословне активности на овом плану. Из свега напред наведеног може се извести закључак да када је реч о нашем Интернет пословању стање није толико лоше, колико би с обзиром на околности, могло да буде. Обим пословања на Интернету је још увек мали и последњи је моменат започети пословање електронским путем, јер ће касније бити теже, а можда и немогуће.

Иако је потенцијал за примену Интернет технологија веома широк, уочена су подручја у којима ће примена Интернета имати највеће ефекте у наредном периоду: комерцијални послови, интернет телефонија, рад на даљину (telework).

Обављање комерцијалних послова електронским путем нуди велике могућности за кориснике и компаније у смислу повећања квалитета услуга, компетитивности, интеграције и отварања нових радних места.

Који се производи највише продају преко Интернета? То је тема, која је актуелна и постоје бројна истраживања, као и резултати. Организација "Iconocast" је синтетизовала седам тржишних истраживања и дала глобални преглед и удео најпродаванијих производа преко Интернета у 2003. годинси и 2004. години. Резултати "Iconocast" организације су следећи:

Област

Проценат (%)

Област

Проценат (%)

ОДЕЋА И ОБУЋА

9

ХАРДВЕР

7

СОФТВЕР

18

ПУТОВАЊА

40

КЊИГЕ

17

ОСИГУРАЊЕ

9

МУЗИКА

15

ОСТАЛО

37

Највећи број купаца (40%) пословао је преко сигурносних протокола у вези са продајом туристичких аранжмана (путовања), док је само 7.0 % купаца купило компјутерску опрему преко ових протокола (2003. и 2004. година).

Ова структура је дата на глобалном нивоу, а у нашим условима расподела може бити нешто другачија.

Порасту електронске трговине и других услуга у реалном времену помажу комбинација Интернет телефоније са могућностима мултимедије. Развој мултимедијалних телефонских апликација (МТА) подржан је следећим факторима:
- могућност остварења комуникације унутар предузећа (Интранет) и ван њега
- виши ниво информисаности по нижим ценама него код традиционалних телеком организација
- једноставнија и јефтинија решења за телефонију применом Интернет оријентисаних уређаја (NC)
- нова телекомуникациона инфраструктура и нови модели пословања
- атрактивни маркетиншки сегменти, даљинско учење, медицинска дијагностика и друго.