чет, 18.01.07.:

ИЗВЕШТАЈ СА 30. СУПСТИТУИСАНЕ СЕДНИЦЕ УПРАВНОГ ОДБОРА ТЕЛЕКОМА СРБИЈА

Седница је одржана 17.01.2007. године са почетком у 11.00 часова у Београду, Таковска 2.

Седници је присуствовало 6 чланова Управног одбора номинованих од стране оснивача. Пошто је ово била супституисана седница, број присутних чланова био је довољан да би се могле доносити пуноважне одлуке.

Дневни ред седнице је, у складу са Статутом предузећа, био исти као и на 30. одложеној седници, а то је :

„Усвајање Одлуке о одобравању закључења уговора о купопродаји 65% укупно издатих акција „Телекома Српске“ а.д. Бања Лука са Републиком Српском.“

Генерални директор г. Драшко Петровић је чланове Управног одбора упознао са свим активностима вођеним око куповине деоница „Телекома Српске“. Чланови Управног одбора добили су нацрт купопродајног уговора, а директор самосталног сектора за право и регулативу г-ђа Душица Николић је посебним документом известила Управни одбор на које све начине су заштићени интереси „Телекома Србија“ у овом послу. После дискусије у којој су дати исцрпни одговори сва постављена питања, Управни одбор је једногласно усвојио предложену одлуку. Овом одлуком је Управни одбор овластио генералног директора „Телекома Србија“ да са представницима Владе Републике Српске потпише купопродајни уговор.

На наредној седници УО биће изабрана банка која ће одобрити „Телекому Србија“ кредитни аранжман за исплату уговорене цене. Сматрам да на овом месту треба рећи нешто и о том износу који ће „Телеком Србија“ платити. Наиме, често се у јавности, па и у нашем предузећу, од стране разних „стручњака“ чује како смо „преплатили“ акције које смо купили, а једини аргумент је износ који је понудио аустријски оператер.

Кад се улази у овакав посао, гледа се укупан приход и профитна стопа компаније која се купује, као и њени развојни потенцијали. „Телеком Српске“ је здраво предузеће, са укупним годишњим приходом реда величине 200 милиона евра и профитном стопом од преко 20%. Такође, компанија има велике могућности за ширење пословања јер поседује лиценцу за градњу телекомуникационих капацитета и на територији федерације, а то до сада скоро уопште није било коришћено. Управо ова чињеница је била одлучујући фактор да „Телеком Србија“ „одреши кесу“ и дậ понуду за коју смо предпостављали да ће бити боља од аустријске.

Уосталом, мерено истим критеријумима, „Теленор“ је платио сразмерно више за куповину „Мобтела“, а „Матав“ још више за куповину „Телекома Црне Горе“. Износи исплаћени за куповину македонског Телекома као и Бугарског мобилног оператера су такође упоредиви са износом који је платио „Телеком Србија“ за деонице „Телекома Српске“. Аустријанци су шкртарили и у Молдавији, и у Србији (при куповини „Мобтела“) и сада у Републици Српској, па су свуда остали кратких рукава.

„Телеком Србија“ мора да се шири ван граница Републике Србије и да постане регионални оператер, на то нас нагоне економске законитости које владају у савременој тржишној привреди. Запослени можда и не знају, али куповина деоница „Телекома Српске“ није наш први корак на том путу. „Телеком Србија“ је већ сада провајдер за међународни интернет саобраћај за неке бугарске и македонске интернет оператере, тако да је посао са „Телекомом Српске“ логичан наставак започете пословне политике нашег предузећа.

Седница УО је завршена у 12 часова.

Представник запослених у УО
Љубомир Ковачев