СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

сре, 07.02.07.:

Извештај са 31. седнице Управног одбора „Телекома Србија“ а.д.

Седница је одржана 01.02.2007. са почетком у 13.30 часова у Београду у Таковској бр. 2. Седници је присуствовало 6 чланова номинованих од стране Оснивача и 2 члана номинована од стране ОТЕ.

Д Н Е В Н И   Р Е Д

1. Усвајање Одлуке о прихватању понуде и одобравању закључивања Уговора о кредиту у вези са финансирањем куповине 65 % укупно издатих акција „Телеком Српске“ а.д. Бања Лука

Захтев за достављање понуде за кредит послат је у 13 највећих светских инвестиционих банака. Своје понуде је доставило 11 банака. Економско-правни тим пословодства Телекома је анализирао све понуде и направио ранг листу банака по понуђеним финансисјким и нефинансијским условима и изабрао 2 најбоље понуде. Са изабраним банкама (Citibank и Morgan-Stanley) настављени су преговори како би се постигли још повољнији услови за Телеком Србија, што је у наставку преговора и постигнуто.

Члановима УО Телекома презентиране су детаљно обе понуде. После дуге дискусије и анализе свих битних елемената обе понуде, Управни одбор је донео одлуку са 6 гласова „ЗА“ и 2 гласа „УЗДРЖАН“ да прихвати понуду Citibanke, с тим да уколико са овом банком из било ког разлога не буде реализован кредитни аранжман, пословодство Телекома настави преговоре са Morgan-Stanley банком.

2. Усвајање Извештаја о попису имовине и обавеза са стањем на дан 31.12.2006. године

Централна пописна комисија доставила је Управном одбору обиман и прецизан Извештај о попису имовине и обавеза Предузећа са стањем на дан 31.12.2006. године, у складу са законом. Поред законом прописаних обавеза, Извештај садржи и оцену реализације мера за побољшање пописа предложених у Извештају из 2005 године, које је Управни одбор тада усвојио као обавезне.

Укупна оцена је да се ситуација око пописа у Предузећу поправља и да је стање ове године боље него 2005. И поред тога, остало је још много тога да се уради како би се следећи попис обавио још боље. Забрињавајућа је оцена централне пописне комисије да скоро ниједна организациона целина Друштва није поступила у складу са Упутством о попису у делу који се одноди на спровођење обавезних припремних радњи пре почетка пописа, због чега је увелико био отежан рад пописних комисија.

Централна пописна комисија је дала предлог нових мера и задатака које требају да доведу до бољег резултата у овогодишњем попису, а Управни одбор их је прихватио.

После исцрпне дискусије УО је једногласно усвојио следећа документа :

  • Одлуку о усвајању Извештаја о извршеном попису имовине и обавеза „Телекома Србија“ са стањем на дан 31.12.2006. Саставни део Одлуке су и утврђени мањкови и вишкови основних средстава, материјала, рез. делова, алата, инвентара, заштитне одеће и обуће, робе, као и отписана и више наплаћена потраживања у зељи и иностранству.

  • Одлуку о усвајању Извештаја о делимичном ванредном попису складишта у ИЈ Панчево, ИЈ Шабац, ИЈ Ваљево и ИЈ Београд 2.

  • Закључак којим се обавезује менаџмент Предузећа да обезбеди примену плана активности за решавање проблема истакнутих у Извештају о попису, и да квартално обавештава УО Друштва о спроведеним активностима.

3. Усвајање Одлуке о одобрењу закључивања Уговора о интерконекцији и закупу капацитета са компанијом „Telenor d.o.o“

У складу са одредбама Закона о телекомуникацијама, Телеком је у обавези да закључи уговоре о интерконекцији са свим оператерима који раде на територији Републике Србије. Преговори са Telenorom су трајали нешто мање од 3 месеца, да би се завршили горе наведеним уговором. Telenor је знатно умањио своју пробитно захтевану интерконекцијску цену, а Телеком је за узврат Telenoru дао попуст на цену закупа својих капацитета у преносним системима.

Овакво решење је добро за обе компаније јер се смањују трошкови, а највећу корист имаће корисници услуга обе мобилне мреже јер ће услуге бити квалитетније и јефтиније.

4. Усвајање Плана набавки „Телекома Србија“ за 2007. годину.

План набавки предузећа за 2007. годину усвојен је са 6 гласова „ЗА“ и 2 гласа „ПРОТИВ“.

5. Усвајање Одлуке о учешћу на јавном тендеру за доделу посебних лиценци за пружање јавних телекомуникационих сервиса путем фиксног бежичног приступа у радио-фреквентном опсегу 3400-3600 MHz који је објавила Агенција за телекомуникације и поштанску делатност Црне Горе

После одлуке да се Телеком Србија појави на тендеру за 3. лиценцу мобилне телефоније у Црној Гори, учешће наше компаније на горе наведеном тендеру је логичан наставак започете пословне политике. Расписани тендер је у ствари улазница у фиксну телефонију Црне Горе и то у бежичној WIMAX технологији.

Црна Гора је туристичка дестинација у којој се врло интензивно граде нови туристички капацитети који нису покривени „жичном“ мрежом фиксне телефоније. Степен пенетрације фиксне телефоније је око 30%, што оставља могућност ширење тржишта за још око 10%. 

С друге стране, око 80% свих међународних разговора из фиксне телекомуникационе мреже Црне Горе завршава у Србији.

На основу анализе свих доступних података, менаџмент Телекома Србија је закључио да је у питању профитабилан посао и предложио Управном одбору да донесе горе наведену одлуку. Управни одбор је то и учинио са 6 гласова „ЗА“ и 2 гласа „ПРОТИВ“.

6. Упознавање са Информацијом Владе Србије о стању у области телекомуникација на територији Аутономне покрајине Косово и Метохија

Министарство за капиталне инвестиције Републике Србије доставило је 12.02.2007. године Телекому Србија Информацију и Закључак Владе Србије о стању у области телекомуника-ција на територији АП Косово и Метохија.

У Информацији се детаљно наводе поступци Привремених институција самоуправе на КиМ и УНМИК-а у области телекомуникација, који су противни како прописима Републике Србије тако и прописима међународних телекоминикационих институција.

На основу тога Влада Републике Србије је поништила све такве одлуке и прогласила их незаконитим. Влада ће са овим закључком упознати и домаћу и страну јавност, као и Међународну унију за телекомуникације и друге међународне организације из области телекомуникација.

7. Доношење Одлуке о проглашењу дана компаније

Управни одбор је једногласно усвојоио Одлуку којом се 01. јуни, дан почетка рада компаније, проглашава за дан „Телекома Србија“ а.д.

Седница је завршена у 18.15 часова.

Љубомир Ковачев,
представник запослених у УО
 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.co.yu  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.yu