СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

чет, 21.02.07.:

Стамбени кредити
ПОТПИСАНИ УГОВОРИ СА БАНКАМА

 

ALPHA BANK Srbija, EFG Štedionica a.d. Beograd и ERSTE Bank a.d. Novi Sad су изабране пословне банке преко којих ће се реализовати стамбени кредити за запослене у Предузећу за телекомуникације ,,Телеком Србија“ а.д. Са овим банкама је потписан уговор о пословно техничкој сарадњи. Следећи корак до почетка реализације је доношење Упутства за примену пословне политике решавања стамбених потреба, након чега ће бити расписан конкурс.

Осим нижих каматних стопа, у односу на оне које важе за становништво, запосленима у Телекому су омогућене и друге погодности. Предвиђена је могућност рефинансирања стамбених кредита подигнутих код других банака, удруживање кредитних способности чланова домаћинства, затим запосленом банка може одобрити већи износ кредита од оног који је одобрен од стране Телакома. На пример, уколико Телеком субвенционише кредит у износу од 30 000 еура, а запослени потражује 50 000 еура, уколико је он кредитно способан, банка ће одобрити износ до траженог, али разлику која овом случају износи 20 000 еура, Телеком не субвенционише. 

Запослени може код изабраних банака под уговореним повољнијим условима поднети захтев за стамбени кредит и без учешћа и субвенције камате од стране Телекома. 

Предвиђено је пет модела стамбених кредита: стамбени кредит за куповину/изградњу непокретности који је осигуран од стране Националне корпорације за осигурање стамбених кредира (НКОСК) и који није осигуран, субвенционирани кредит од стране Владе РС за куповину/изградњу непокретности и кредит за адаптацију/проширење стамбеног који је осигуран од стране НКОСК-а и који није осигуран од стане НКОСК-а.

Неке банке дозвољавају и прелазак са једног модела на други, па уколико се узима кредит за индивидуалну градњу који није осигуран код НКОСК-а, након завршетка радова и укњижбе непокретности могуће је прећи на други модел кредита који је осигуран од стране НКОСК-а и тако наставити отплату кредита по нижој каматној стопи од почетне.

Свака од изабраних банака има специфичне услове кредитирања, па је неопходно добро проучити све понуђене моделе, како би се направио најбољи избор у зависности од личних потреба. 

Када је у питању редослед активности конкурисања за стамбене зајмове, запослени прво подноси Пријаву са пратећом документацијом Предузећу, које им издаје све потребне потврде, након чега се захтев подноси једној од три пословне банке по избору. Приоритет има онај запослени који Предузећу донесе доказ о поднетом захтеву пословној банци.

Документација потребна за пријављивање Предузећу за куповину/изградњу непокретности:
- Изјава запосленог потписана од стране два сведока и оверена у општини да он и чланови његовог породичног домаћинства не поседују непокретност у власништву;
- Изјава запосленог, оверена у општини, да није решавао стамбену потребу средствима неког другог правног лица;
- Документација о члановима породичног домаћинства (изводи из матичне књиге рођених, венчаних, потврде о школовању и др.).

Документација потребна за пријављивање Предузећу за стамбени кредит за адаптацију/проширење непокретности:
-Доказ о власништву – фотокопија уговора о купопродаји, власнички лист или други документ којим се потврђује власништво на непокретности која се адаптира и податак о површини исте; 
- Фотокопија извода из матичне књиге венчаних и извода из матичне књиге рођених за децу; 
- Фотокопија личне карте запосленог и брачног друга; 

Документација потребна за пословне банке:
- Основна документација: фотокопија личне карте, доказ о додатним приходима (уколико постоје), извод по текућем рачуну за претходних 6 месеци, извештај Кредитног бироа, соло меница, предуговор о купопродаји;
- Остала документација: за укњижен објекат - власнички лист, предуговор/уговор о купопродаји, изјава супружника да је упознат о заснивању хипотеке;
за неукњижен објекат - извод из катастра (лист непокретности, тапија), грађевинска дозвола, претходни уговори о купопродаји, процена вредности некретнине од стране проценитеља банке или судског вештака, предуговор/уговор о купопродаји, изјава супружника. 

Детаљније информације о моделима и процедури подношења пријава биће објављени на интерном сајту Телекома.
  

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.co.yu  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.yu