Број 7                                                                                                     фебруар 2007

ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ И ПРИВАТНОСТ 
први део
-приватност и информацијска приватност-

Недавно се појавио интересантан стручни рад групе аутора о приватности и угрожавању приватности у технички развијеном окружењу. Ова област интересантна је за сваког појединца, али и за нас као професионалце, па наводимо најбитније ставове и информације, јер у данашње време подаци се складиштирају у меморије десетина и стотина рачунара у току сваког тренутка на различитим дестинацијама глобалног села.

Најпре да дефинишемо приватност. Од свих људских права приватност је најтеже дефинисати. Дефиниција варира зависно од контекста и окружења. У многим земљама појам је спојен са заштитом података, која тумачи приватност у смислу управљања подацима о личности. Ван овог контекста, приватност је најчешће посматрана као линија до које друштво може да иде као уљез у нечије личне послове (живот). Приватност се може посматрати са неколико гледишта:
· Приватност информација, која се односи на установљавање правила за прикупљање и руковање подацима о личности, као што су нпр. кредитне информације и медицински извештаји.
· Приватност комуникација, која се односи на сигурност и приватност поште, телефона, електронске поште и других облика комуникације.
· Приватност тела, која се односи на заштиту самог физичког бића против поступака као што су тестови на дрогу, генетски тестови.
· Територијална приватност, која се односи на угрожавање домаћег и других окружења као што су радно место или јавни простор.

Недостатак дефиниције не значи и недостатак важности.

Неке од дефиниција приватности:
“Право да се буде остављен на миру”.
“Приватност је право људи да изаберу слободном вољом под којим условима и у коликој мери желе изложити сами себе, своје ставове и понашање другима.”
“То је стање које може бити изгубљено било личним избором појединца било акцијом других особа.”
“Право појединца да се заштити од инвазије у његов лични живот или послове, или његове породице, директним физичким мешањем или публиковањем информације.”
“Информациона приватност је интерес појединца да контролише прикупљање и ограничи употребу података о личности о себи самом.”

Идеја приватности заснована је на идеји о постојању разлике између самих појединаца, као и постојању разлике између појединаца и колектива. Литература о приватности подразумева
разлику између јавне сфере и приватне сфере живота сваког појединца. Комбинација приватности информација и приватности комуникација се често назива и информацијска приватност.