СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

пон, 05.03.07.:

ИЗВЕШТАЈ СА 32. СУПСТИТУИСАНЕ СЕДНИЦЕ УПРАВНОГ ОДБОРА „ТЕЛЕКОМА СРБИЈА“

Седница је одржана 27.02.2007. године у Београду у Таковској 2. са почетком у 15 часова. Седници је присуствовало 5 чланова номинованих од стране Оснивача и један члан (са два гласа) номинован од стране ОТЕ.

Д Н Е В Н И   Р Е Д

1. Усвајање Одлуке о одобрењу закључења уговора о формирању конзорцијума ради учешћа на јавном тендеру за доделу посебних лиценци за пружање јавних телекомуникационих сервиса путем фиксног бежичног приступа у радио/фреквенцијском опегу 3400-3600 MHz.

О детаљима везаним за ову тачку дневног реда писао сам у извештају са претходне, 31. седнице па их нећу понављати. Већином гласова (5:2) Управни одбор је донео одлуку о формирању конзорцијума за учешће на тендеру који је расписала Агенција за телекомуникације и поштанску делатност Црне Горе.

Седница је завршена у 15.30 часова.

ИЗВЕШТАЈ СА 33. СЕДНИЦЕ 
УПРАВНОГ ОДБОРА „ТЕЛЕКОМА СРБИЈА“

Седница је одржана 27.02.2007. године у Београду у Таковској 2. са почетком у 16 часова. Седници је присуствовало 5 чланова номинованих од стране Оснивача и један члан (са два гласа) номинован од стране ОТЕ.

Д Н Е В Н И Р Е Д

1. Усвајање записника са 31. седнице УО
       
Записник је једногласно усвојен

2. Усвајање предлога Одлуке за Скупштину акционара о финансијском извештају „Телекома Србија“ за 2006. годину.

У складу са законом и Статутом предузећа, Управни одбор је у обавези да разматра финансијски извештај (извештај о пословању) за претходну годину и да га предложи Скупштини акционара на усвајање.

Пошто је Скупштина акционара једина меродавна да финансијски извештај усвоји или не, овом приликом нећу износити цифре. Када Скупштина буде усвојила овај извештај, подаци о пословању Предузећа постаће јавни и свима доступни. Битно је да је 2006. година за „Телеком Србија“ била изузетно успешна. Упоредна анализа показује да је то била, у смислу остварених финансијских резултата, најуспешнија пословна година Предузећа од његовог оснивања 1997. године.

Анализа остварених прихода показује велик пораст прихода у области мобилне телефоније и врло слаб пораст прихода фиксне телефоније. За Предузеће је од изузетне важности да се ове две чињенице пажљиво анализирају и извуку одређени закључци у погледу даљег развоја.

Пораст прихода мобилне телефоније је, добрим делом (али не у потпуности !), последица одузимања лиценце „Мобтелу“ у децембру 2005. године. Захваљујући и тој чињеници, МТС је у 2006. години остварио пораст броја корисника од око 1.2 милиона. Доласком „Теленора“ и „Мобилкома“ (који ће за 2 месеца почети са радом) конкуренција ће постати изузетно жестока, јер се ради о две јаке компаније са великим искуством у овој области („Теленор“ има око 93 милиона корисника у целој Европи). Наше предузеће ће морати да настави да улаже изузетне напоре како би квалитетом и широком лепезом услуга задржало постојеће кориснике и евентуално привукло нове (тржиште мобилне телефоније у Србији је близу засићења што се тиче броја корисника).

Пословни резултати фиксне телефоније јасно указују на даље правце њеног развоја. Већ сада је јасно да пренос говора, осим у међународном саобраћају (а и то ће се променити када РАТЕЛ буде издао лиценце за VoIP) није услуга од које ће Предузеће убудуће моћи да ствара профит. Морамо се окренути пружању комплекснијих и квалитетнијих услуга користећи постојеће (и градећи нове) ресурсе фиксне телефоније. У првом реду то је тзв. TRIPLE-PLAY пакет услуга : пренос говора (IP telefonija), података (широкопојасни интернет) и видео сигнала (IP телевизија, VoD – видео на захтев) преко исте претплатничке парице. У овој области држава неће одређивати цене услуга, већ ће то чинити тржиште, али ће зато и конкуренција бити жестока.

Технолошку основу за пружање савремених услуга кроз ресурсе фиксне телефоније представљају дигиталне претплатничке линије (ADSL и SHDSL). Зато ће приоритети у развоју фиксне телефоније у наредном периоду бити управо омасовљење ових технологија (у развијеним земљама Европе број дигиталних линија је већ прешао 20% од укупног броја линија), замена TDM комутације пакетском, скраћење и побољшање електричних параметара претплатничке петље, довођење оптике до великих корисника итд.

Поред повећања прихода и профита, у 2006. години је приметан и заначајан пораст трошкова Предузећа. Акционари захтевају појачани надзор и контролу трошкова. Ова и наредне 2-3 године захтеваће од Предузећа да настави са инвестицијама у пројекте које сам раније навео, како у Србији тако и у „Телекому Српске“, а такође и у Црној Гори, ако будемо победили на тендерима на којима учествујемо. С друге стране, конкуренција ће од ове говине па на даље бити знатно јача него до сада, па Предузеће у наредне 3-4 године не може очекивати такав пораст прихода и профита какав је остварен прошле године.

За синдикате ово значи да их очекују тешки преговори кад су у питању средства која Предузеће издваја за запослене по било ком основу. Морамо учинити све како бисмо сачували оно што смо до сада постигли, али се у преговорима мора бити флексибилан и понекад одступити на једној страни да би се добило на другој. Не смемо гледати САМО зараде, отварају се и друга питања од животног значаја за запослене, у првом реду број запослених у Предузећу.

По искуству земаља које су прошле процес демонополизације телекомуникационог тржишта, Предузеће да би издржало жестоку конкуренцију на тржишту и задржало позицију коју има, мораће да настави са смањивањем броја запослених. На који начин и којим темпом ће се то остварити, неће зависити само од пословодства и синдиката, него и од спољних чинилаца (евентуалне даљње приватизације Телекома и начина те приватизације, момента у коме ће РАТЕЛ донети одлуку о развезивању претплатничке петље, Стратегије развоја Телекома коју ће урадити спољњи консултант, политике државе према запосленима у јавном сектору итд.)

Много је непознаница, али коначан исход је јасан. Овај процес ће пред синдикате у Предузећу поставити изузетно сложене проблеме. Моја процена је да се смањење броја запсолених неће моћи остварити само кроз вид добровољног напуштања, већ ће пословодство морати да примени и друга решења, међу којима је и издвајање појединих целина у нова предузећа. У целом овом процесу синдикати морају узети врло активну улогу. Не смемо све препустити пословодству. Искуство које је Синдикат Телекома „Србија“ стекао у процесу издвајања „ТЕЛУС“-а је драгоцено и мораћемо и убудуће тако да поступамо. Дакле – синдикати морају формирати (и платити) тимове експерата који ће урадити најквалитетнија решења за запослене, па онда са пословодством преговарати о имплементацији тих решења.

Сасвим је јасно да се са овим проблемима успешно могу носити само синдикалци – професионалци. Аматерима ту нема места, и сви који заговарају самоуправљачко-аматерски принцип у раду синдиката (а има их и у редовима репрезентативних и нерепрезентативних синдиката у Предузећу) заваравају своје чланство, а и сами себе. Немамо више времена за губљење. Ако се синдикати не професионализују и не уједине (ако не формално, онда акционо), запослени ће бити препуштени решењима које ће дати пословодство. Не сумњам у добре намере нашег пословодства, али њега је поставила држава да у првом реду штити интересе компаније, а запослени зато имају синдикате да бране њихове интересе. 

Финасијски извештај је једногласно усвојен.

3. Усвајање предлога Одлуке за Скупштину акционараа о дематеријализацији потврда о васништву на обичним (редовним) акцијама „Телекома Србија“ А.Д.

Ради се само о испуњавању законске обавезе да акције преузећа не буду више у папирној форми, него у електронској и заведене у Централном регистру НБС. 

Предлог одлуке је усвојен једногласно.

4. Усвајање Одлуке о одобравању закључења уговора са фабрикама каблова

Одлука је усвојена већином гласова.

5. Усвајање одлуке о ценама за пружање појединих телекомуникационих услуга

Овом одлуком уведене су неке нове услуге, а неким постојећим су цене промењене и прилагођене тржишним условима. Одлука је усвојена већином гласова.

Седница је завршена око 21 час.

Представник запослених у Управном одбору
Љубомир Ковачев,

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.co.yu  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.yu