чет, 05.04.07.:

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

Дан Христовог Васкресења највећи је хришћански празник. То је дан радости и вечног живота.

Празновање Ускрса посвећено је последњим овоземаљским данима Сина Божијег Исуса Христа, његовом доласку у Јерусалим, последњој вечери са ученицима, хватању, распећу и смрти на крсту и чудесном васкрсењу.

Уочи највећег јеврејског празника Пасхе, Исус Христ на магарету дошао је у Јерусалим знајући шта га чека, како кажу јеванђеља „да би се испунило оно што треба да се збуде“.

На последњој, тајној вечери својим ученицима рекао је да ће га један од њих издати показавши на Јуду Искариотског. Тада је установио и Свету тајни причешћа, узевши хлеб који је благословио и редом давао ученицима говорећи: „Узмите, једите; ово је тело моје, које за вас ломим. Ово чините мени за спомен.“ Потом је узео чашу вина и захваливши се Богу, додавао ученицима говорећи: „Пијте из ње сви, јер ово је крв моја новога завјета, која ће се пролити за многе ради отпуштања грехова. Ово чините мени за спомен“.
И заиста, Јуда је издао свога Учитеља за 30 сребрника. Исус Христ изведен је пред суд јеврејских првосвештеника који га осудише на смрт јер је критиковао Закон, осуђивао лицемерје фарисеја, занемаривао ритуалне прописе и најављивао разарање јерусалимског храма. Понтије Пилат, римски прокуратор Јудеје, иако невољно, потврдио је изречену казну.

На Велики петак Спаситељ је изведен на брдо Голготу и тамо разапет на крст. На вређање и ругање окупљеног света обраћао се Богу Оцу милотвом: „Опрости им оче јер не знају шта чине“. Предање каже да је у подне тога дана пао мрак и земља се тресла три сата до те мере да су се гробови отварали. Исус је викнуо: „Боже мој, зашто си ме оставио.“, а затим још само: „Оче, у руке твоје предајем душу своју“ и издахнуо. За хришћане ово је дан највеће жалости и најстрожег поста.

Исте вечери сахрањен је у камену гробницу. Трећег дана по смрти, рано ујутру устао је из гроба, васкрснуо и победио смрт. После четрдесет дана поново се узнео на небо. Хришћани тај догађај славе као празник Вазнесења или Спасовдан.

Симбол Христовог Васкрсења из мртвих је Васкршње јаје, а обичај бојења и шарања јаја потиче од Свете Марије Магдалене која је дошавши у Рим цару Тиберију даровала јаје рекавши: „Христос Воскресе“. Цар се изненадио поздравом и рекао: „У то је немогуће поверовати као што је немогуће поверовати да ово бело јаје може постати црвено“. У том тренутку јаје поче да мења боју и постаде црвено. Црвена боја симбол је божанске љубави и божанске природе Христове.

Једно врло драгоцено јаје чува се и данас као реликвија у Музеју Српске православне цркве, јер потврђује хришћанску симболику по којој је јаје вечни живот. Оно је, наиме, једино преживело у пожару манастирског конака Пећке патријаршије, које су подметнули Албанци.

http://www.sindikat-telekoma.co.yu  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.yu