СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

сре, 18.04.07.:

О Т В О Р Е Н О   П И С МО

Председнику Републике Србије
г-дину Борису Тадићу 

Председнику Владе Републике Србије
г-дину Војиславу Коштуници

Скупштини Републике Србије

Парламентарним странкама

Поштовани,

Обраћамо Вам се овим путем како би отворено исказали незадовољство због одлагања формирања Владе Републике Србије, које је условљено неусаглашавањем ставова политичких странака и одстуством тежње да се изнађе компромисно решење које ће најпримереније изразити изборну вољу грађана Републике Србије. Последице се већ осећају, како политичке, још више економске, јер је по мишљењу економских стручњака из ММФ-а ова година за нашу државу практично већ изгубљена у смислу додатних инвестиција, као и поверења потенцијалних страних улагача. Свако даље пролонгирање одвешће нас у даљу агонију или чак у нове изборе, што би значило да ћемо изгубити још много драгоценог времена и новаца. Ово би наравно прозвело и оправдано незадовољство грађана и сумњу у исправност личног избора политичке странке којој је указано поверење, као и знатно већу апстиненцију на наредним изборима.

То што Влада РС није формирана, упркос непрестаној причи о политичким компромисима, онемогућава несметани рад синдиката јавних предузећа. С обзиром да је Република Србија, преко ЈП ПТТ саобраћаја Србије, оснивач и власник 80 одсто акција Предузећа за телекомуникације „Телеком Србија“а.д. јасно је да сва питања која су од суштинског значаја за статус запослених морају бити решавана кроз трипартидни однос држава – пословодство – репрезентативни синдикати. Како у овом тренутку техничка Влада нема легитимитет у доношењу одлука од посебног значаја, самим тим не постоји ни могућност легитимног преговарања са синдикатима.

Акција Народне иницијативе, организована кроз сарадњу синдиката запослених у јавним предузећима, стопирана је неформирањем Владе РС. Наиме, у октобру месецу 2006. године г-дину Предрагу Марковићу, који је тада био председник Скупштине РС предат је Предлог закона о корпоративизацији јавних предузећа, јавним предузећима и Приватизационом регистру који нуди решење за утврђивање права на бесплатне акције запосленима у јавном сектору и јавним предузећима. Од тада, па до данашњег дана скупштинско разматрање овог законског предлога Народне иницијативе није ни почело. Узрок томе је на првом месту непостојање Владе (по процедури на сваки предлог закона како Влада, тако и надлежни скушртински одбори морају да дају мишљење) и немогућност заказивања заседања Народне Скупштине Републике Србије.

Синдикат Телекома „Србија“ позива све одговорне представнике изабраних политичких странака да пронађу начин да формирају Владу како би успостављање социјалног дијалога било могуће, а воља грађана испоштована.

Синдикат Телекома „Србија“

Београд,
20.04.2007. године 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.co.yu  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.yu