СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

пет, 18.05.07.:

ПРОТЕСТНО ПИСМО 
У ВЕЗИ ДОДЕЛЕ БОНУСА ИЗ ДОБИТИ
-Генералном директору-

Овим путем Вам се обраћамо поводом доделе бонуса на основу успешности у раду у 2006. години и критеријума на основу којих се вршила процена радног учинка запослених за потребе доделе бонуса из добити.

Наиме, дописом наш број 345/03 од 02.04.2007. године смо упутили захтев да нас обавестите о начину на који ће се вршити процена радног учинка на основу које ће се утврђивати право запослених на бонусе из добити за 2006. годину и да нам доставите на сагласност предлог одлуке о расподели учешћа у добити која ће се односити и на бонусе.

Предлог Одлуке генералног директора о расподели учешћа у добити, који сте нам доставили у прилогу дописа ваш број 2013-48720/1 од 23.04.2007. године, није се односио на бонусе из добити, па смо у складу са тим у дописима број 420/03 и 426/03 од 24.04.2007. године, којима смо доставили сагласност на предлог одлуке, навели да се иста не односи на расподелу средстава намењених за исплату овог дела добити.

С обзиром да је чланом 4. став 2. и 3. Колективног уговора утврђено да се респодела учешћа у добити, односно обим права, услови и рокови расподеле учешћа у добити утврђују одлуком генералног директора, уз претходну сагласност репрезентативних синдиката, а како никада нисмо доставили сагласност за расподелу бонуса из добити, поступак доделе бонуса није урађен у складу са наведеном одредбом Колективног Уговора тако да је наш став био да исти треба обуставити до усаглашавања ставова и давања сагласности, јер је сада након доделе бонуса тешко исправити грешку.

Такође, чланом 48. Колективног уговора утврђено да се радни учинак утврђује на основу норматива и стандарда, које утврђује генерални директор, уз претходну сагласност репрезентативних синдиката, а узимајући у обзир да исти не постоје и да су тренутно у фази израде, захтевали смо да нам се достави на сагласност акт по коме се врши оцена, с обзиром да нисмо упознати са истим, а у циљу поштовања одредби Колективног уговора.

С обзиром да смо на састанку одржаном по овом питању, обавештени да су средства за ову намену распоређена на тај начин што је Генералној дирекцији додељено 50% средстава, а преостали део подељен Извршним дирекцијама регија, као и да се планира додела бонуса у односу 80:20 у корист високе стручне спреме, истичемо да је Буџетом за календарску 2007. годину и Споразумом пословодства и репрезентативних синдиката о материјалном положају запослених у 2007. години утврђено само право запослених на бонусе из добити који ће се делити на основу успешности у раду, а не и критеријуми за утврђивање овог права, нити начин расподеле средстава по организационим целинама Друштва и стручној квалификацији запослених. Напомињемо да представници нашег синдиката никада нису приликом раније обављених разговора по овом питању обавештени о наведеном начину расподеле бонуса и критеријумима за оцену успешности у раду. 

На основу свега напред наведеног, а у циљу поштовања одредби Колективног уговора објављујемо ово протестно писмо везано за доделу бонуса, а за понедељак 21.05.2007. године заказана је ванредна седница Председништва нашег Синдиката на којој ћемо донети одлуку о даљим активностима по овом питању.
      

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.co.yu  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.yu