чет, 21.06.07.:

Запосленима у Телекому - додатне пензије

Сходно Споразуму репрезентативних синдиката са пословодством (који је потписан у јануару), јун месец је резервисан за припрему Предлога пословне политике која се односи на формирање система додатног пензијског осигурања за запослене у Телекому.

Предлог акционог плана, који је припреман у консултацији са стручњацима из области пензијског осигурања, доставили смо надлежнима на разматрање почетком месеца.

Овим поводом у среду, 20.06. одржан је састанак представника репрезентативних синдиката и пословодства на коме је постигнут договор у вези неколико важних елемената Пословне политике. Наиме, системом добровољног пензијског осигурања биће обухваћени сви запослени који имају закључен уговор о раду на одређено или неодређен време, а пензијски допринос по овом основу износиће 3.000 динара.

Такође, констатовано је да предлог Акционог плана добар основ за избор друштва за управљање у погледу обезбеђивања сигурности улагања и повећања вредности уложених средстава.

На састанку је утврђена и динамика следећих фаза до припреме коначне верзије Пословне политике.

Усаглашени Предлог пословне политике биће достављен на разматрање Извршном одбору директора, а након тога Управном одбору Предузећа.

Уколико УО Предузећа усвоји предложену Пословну политику, наопходно је добити сагласност од Министарства за рад, запошљавање и социјалну политику, након чега ће се изабрати друштво за управљање пензијским фондом. Избор друштва вршиће комисија именована од стране Предузећа у чијем саставу ће бити и представници репрезентативних синдиката.

Иако је по Споразуму утврђен 01.01.2008. године као крајњи рок за почетак уплате доприноса, представници синдиката предложили су да се размотри могућност да уплата почене пре истека 2007. године.

http://www.sindikat-telekoma.co.yu  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.yu