СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

суб, 29.09.07.:

ИЗВЕШТАЈ СА XXXVII СЕДНИЦЕ УПРАВНОГ ОДБОРА „ТЕЛЕКОМА СРБИЈА“

Седница је одржана дана 27.09. у Београду у Таковској 2. са почетком у 10.30 часова. Седници је присуствовало 6 чланова номинованих од стране Оснивача и једна члан са 2 гласа номинован од стране ОТЕ.

После усвајања записника са 36. и 36. супституисане седнице прешло се на разматрање пословних резултата Предузећа у првих 6 месеци 2007. године

1. Разматрање финансијских резултата Телекома за период јануар-јун 2007. године и усвајање Ребаланса Буџета за 2007. годину

Директори дирекција за економске послове, мобилну телефонију, услуге и мрежу одржали су презентације у којима су приказали резултате пословања Предузећа за првих 6 месеци ове године. Констатовано је да је остварен планирани приход, али да су трошкови били већи од планираних, што је директна последица пословања конкуренције у области мобилне телефоније и интернета. Приходи у мобилној телефонији су виши од планираних, док су приходи фиксне телефоније нижи од планираних.

То показује да се Предузеће јако добро носи са конкуренцијом и да нам положај монополисте уопште није потребан – шта више, део предузећа који послује у условима од државе наметнутог монопола (фиксна телефонија) остварује лошије пословне резултате од дела Предузећа који послује у конкурентским условима. Разлог је познат – неекономске цене у фиксној телефонији, нарочито претплате која је са 1.1 Евро најнижа у Европи, као и цена минута разговора у локалу и националном саобраћају унутар фиксне мреже, које су неколико пута ниже од цена у суседним земљама.

Генерални директор је упознао Управни одбор са интенцијама, које долазе од стране Министарства Телекомуникација, за брзу либерализацију тржишта фиксне телефоније. Генерални директор је истакао да би либерализација тржишта пре потпуне промене тарифног система у фиксној телефонији довела Предузеће у изузетно тешку позицију, а тиме и милионе осиромашених грађана - корисника фиксне телефоније чији су просечни месечни рачуни ИСПОД 500 динара, и да треба подсетити одређене делове извршне власти на Стратегију развоја телекомуникација коју је усвојила Влада Републике Србије, а у којој нема говора о таквим исхитреним потезима.

Утицај конкуренције на пословање Телекома узроковао је и неопходност измене одређених буџетских позиција, па је стога урађен предлог Ребаланса Буџета Телекома за 2007. годину.

Нагласак је стављен на контролу трошкова маркетинга и броја ново запослених по основу уговора о делу, за потребе углавном мобилне телефоније.

Кад је реч о запосленима, просечна бруто зарада исплаћена по запосленом на неодређено време за јули 2007. износила је 55609 динара. Почетком године број запослених по КУ био је 10435. У току јула кроз Фонд за ДНТ отишло је 411 радника, а до краја године очекује се одлазак још 124, чиме би број запослених по КУ на крају 2007. године сишао на 9900. Број радника ангажованих по уговору био је крајем јула 1293, а до краја године би требао да порасте на 1669.

Замислимо се мало над овим подацима. С једне стране, Телеком плаћа радницима да напуштају Предузеће, а са друге стране принуђен је да запошљава нове раднике по уговору. Један од разлога за то јесте и различита квалификациона и (нарочито) старосна структура ове две групе радника, али главни разлог је тај што су зараде радника по уговору много ниже неко зараде радника које штити Колективни уговор. Они први имају нето зараде у просеку око 19,000 динара, а запослени по КУ скоро двоструко више. Шта кажете на то ви који сматрате да синдикати у Телекому не раде ништа и нисте чланови ни једног синдиката?

Ребалансом је предвиђено повећање основних зарада за септембраску зараду од 4.5 %, као и једнократна исплата у новембру. По Споразуму који су потписали репрезентативни синдикати са Предузећем, износ те исплате је требао да буде половина основне зараде сваком раднику. Извор за ту исплату су средства ослобођена одласком запсолених кроз Фонд. Да би се ослободила средства потребна за исплату пола плате сваком запосленом потребна је додатна маса од око 270 милиона динара, што би се добило да је из Предузећа отишло 834 запослених. Уместо тога, отишло је у јулу 411, и до краја године се очекује да оде још 124. Овим је ослобођена маса од 120 милиона динара, што није довољно за исплату половине зараде, већ само око 0.22 зараде.

На инсистирање представника запослених да се у оквиру новчане масе одобрене од стране министарства финансија изнађе могућност за исплату договореног износа, представници пословодства су рекли да није могуће средства са једних буџетских позиција пребацивати на друге јер то Министарство неће дозволити. Подсетио сам директора дирекције за економске послове, г. Христодулопулоса, да је више пута у току преговора са синдикатима изјавио да је пословдство преузело ризик да исплати половину зараде у новембру и у случају да Предузеће не напусти предвиђених 834 радника. Одговор је био да ће сва ослобођена средства бити исплаћена запосленима, али да једноставно није довољно запослених напустило Предузеће да би се могла исплатити договорена сума, и да је маса средстава за зараде лимитирана од стране Министарства финансија.

Сматрајући да је овим прекршен Споразум који су синдикати потписали са пословодством почетком ове године, чланови УО – представници запослених гласали су против усвајања Ребаланса.

Ребаланс је усвојен са 6 гласова „ЗА“ и 2 гласа „ПРОТИВ“.

2. Усвајање Одлуке о изменама и допунама Правилника о организацији „Телекома Србија“

Да би Предузеће могло да комерцијално пружа услуге из области напредне примене ИП технологија, потребно је да се, у складу са Законом о телекомуникацијама, унутар Телекома формира посебан огранак за пружање мултимедијалних услуга. Слично је учињено прошле године у случају мобилне телефоније и интернета, тако да за нас ово није ништа ново. Измена Правилника је једногласно усвојена.

3. Усвајање Одлуке о давању претходне сасгласности на Ребаланс Буџета „ТЕЛУС-а“ за 2007. годину.

Ребаланс Буџета „ТЕЛУС-а“ урађен је због више разлога :

  • Због законске обавезе усвајања одређених Међународних рачуноводствених стандарда, који до сада у „ТЕЛУС-у“ нису били примењивани

  • Број запослених до краја године ће се повећати за 170, од чега ће у децембру прећи у „ТЕЛУС“ 124 радника који у „Телекому“ раде по уговору на помоћним пословима. Тако ће крај 2007. године „ТЕЛУС“ дочекати са 1929 запослених.

  • Остварени приход у првих 7 месеци текуће године су 2% мањи од планираних, а расходи су 5% мањи од плана. Такође, ребалансом Буџета планирана су средства за отпремнине за пензију у износу од 68 милиона динара.

Оно што радује је чињеница да се тржиште полако али сигурно отвара за врсте услуга које „ТЕЛУС“ пружа, што предузећу даје шансу да стекне нове кориснике услуга и тиме повећа своје приходе.

Одлука је усвојена једногласно.

До краја седнице Управни одбор је разматрао Извештај о спровођењу активности око пописа имовине и усвојио одлуке о ценама одређених телекомуникационих услуга :

  • Одлука о утврђивању тарифа за потребе међуоператорског обрачуна

  • Одлука о увођењу нових postpaid тарифних профила за кориснике из области реке Нишаве, Пештерске висоравни и Власинског језера.

Седница је завршена око 15.30 часова.

Представник запослених у УО
Љубомир Ковачев

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.co.yu  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.yu