СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

пет, 12.10.07.:

Састанак у Министарству телекомуникација

Актуелне теме - либрализација телекомуникационог тржишта, стратегија развоја телеккомуникација, као и евентуална приватизација Телекома -биле су повод за иницирање састанка са представницима новоформираног Министарства за телекомуникације и информатичко друштво. Састанак је одржан у четвртак, 10. октобра, а представнике Синдикта Телекома „Србија“ примио је мр Слободан Лакета, помоћник министра за телекомуникације са сарадницима.

Иако је Законом о телекомуникацијама предвиђена либерализација тржишта телекомуникација, до сада није утврђена димнамика промена у овој области. Ако либерализација подразумева равноправност по свим основама, представници нашег синдиката изнели су став да је најпре неопходно либерализовати тржиште рада телекоуникација и у том смислу изузузети Телеком Србије из Уредбе о ограничењу зарада запослених у јавном сектору.

Такође, упућен је захтев да се преиспита легалност рада претендената на лиценцу за фиксну телефонију (да ли су поседовали неопходне лиценце за рад, дозволе за изградњу постојеће инфраструктуре и проширивање мреже).

Поводом евентуалне приватизације и, с тим у вези, поделе бесплатних акција запосленима у Предузећу за телекомуникације представници ресорног министарства истакли да је ово питање пре свега у надлежноста Министарства за економију, Министарства финансија и Народне Скупштине РС. Међутим, пресдставници нашег синдиката изнели су мишљење да, с обзиром да је Телеком Србија по делатности којом се бави у надлежности овог министарства, свако би требало да и оно буде укључено регулисање овог проблема које је у директној вези и са либерализацијом тржишта телекомуникација, као и дефинисања пружања услуга универзалног сервиса.
   

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.co.yu  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.yu