КОНФЕДЕРАЦИЈА СЛОБОДНИХ СИНДИКАТА

пет, 12.10.07.:

 

у Београду
10.10.2007. год.
 

 

 

 

 

Стручност и јавност рада испред политике -
спречимо корупцију

 

Отворено писмо Борису Тадићу, Војиславу Коштуници, Млађану Динкићукупштина Републике Србије

Поштована господо,

На последњим парламентарним изборима грађани су се определили да дају поверење Вама, и на тај начин Вам дали шансу да формирате једну прореформску демократску Владу. Било је много муке и натезања, да постигнете какав-такав коалициони договор и формирате Владу. Већ тада је било јасно да у новој Влади неће бити слоге и да су страначки интереси на првом месту.

Сви су изгледи, да Ваш коалициони договор није био завршен јер је у току договор око поделе управљачких функција у највећим државним предузећима.

Иако се задњих година доста тога поправило, лоше управљање и руковођење овим предузећима је за запослене у њима и за грађане Србије најчешће имало негативне последице. Све више радника је виђено као технолошки вишак и приморано да напусти своја радна места, док они који остају све више раде за све мање плате. Запослени или немају свог представника у органима управљања, или су због правилника о саставу ових органа увек у мањини, тако да не могу утицати на доношење коначних одлука.

Док је Србија била једнопартијска држава овим предузећима је управљала владајућа партија. Негативне последице једне овакве политике се у неким ЈП и дан данас осећају. Било је и пљачке и проневере и корупције.

Конфедерација слободних синдиката се увек борила против оваквих појава и сматрамо да сви треба организовано и систематски да их елиминишемо како бисмо постали здравије друштво у целини.

Време централизованог управљања привредом је прошлост. За тржишне услове пословања је неопходно знање и добре управљачке способности људи којима је то поверено. Поставља се питање, зашто се онда ово правило не примењује и на наведена предузећа? Ако је тржиште главни критеријум за квалитетан избор роба и услуга, онда га треба применити и на менаџерске и управљачке услуге, које имају посебну тежину, поготово у једној сиромашној земљи у транзицији, каква је ова наша.

Зато тражимо од Вас да се одрекнете (једно)партијског управљања ЈП иза затворених врата и да пружите шансу струци испред политике, јер запослени и грађани Србије то очекују. Принципијелно смо за струку испред јефтине политике и личних интереса.

Народ Вас није изабрао да (се) делите, Већ да нас уједините на заједничком путу да опстанемо и политички и економски, као држава и као нација која има своју будућност.

КОНФЕДЕРАЦИЈА СЛОБОДНИХ СИНДИКАТА


 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.co.yu  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.yu