СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

сре, 24.10.07.:

СТС на семинару ЕУРОФЕДОП-а у Томасбергу

Трочлана делегација Синдиката Телекома „Србија“ (Рале Анђелковић, председник Скупштине, Небојша Вучинић, заменик председника Скупштине и Драган Свитлица, председник СО Нови Сад) учествовала је на семинару одржаном од 16. до 21. октобра у Томасбергу (Немачка) у организацији ЕУРОФЕДОПА. Домаћин семинара био је немачки синдикат поште и телекомуникација - ДПВКОМ. 

Волкер Гајер (председник синдиката ДПВКОМ) и Вили Рус (потпредседник немачке синдикалне центарале ДББ) теме - колективно преговарање, конкуренција међу синдикатима, штрајк, подстицање чланства на активнији рад у синдикату, проблем технолошког вишка и отпемнина као и избори за радничка већа представили су на примеру немачког Телекома. 

Проблеми са којима се суочавају запослени и синдикати у Немачкој врло су слични проблемима запослених и синдиката у Србији. Стуктура и организација предузећа, као и законска регулатива јесте различита, али оно што је исто је константно присутан притисак за смањењем броја запослених. 

С обзиром да у немачком Телекому постоји повлашћења категорија запослених који су законом заштићени од отпуштања - државни службеници, послодавац кроз понуђене различите варијанте отпремнина покушава да их натера да пре времена напусте предузеће и тако смањи пројектовани вишак. Друга групу чине запослени који који раде под уговором. Отпремнине намењене њима регулисане су Колективним уговором. 

Реорганизација предузећа која би довела до укидања постојећег Колективног уговора је други начин на који послодавац жели да дође до истог циља – мање запослених, а већи профит. Појединачни уговор увек пружа мање права запосленом него колективни који у име свих запослених са послодавцем потписују синдикати.

Интересантно је да Немачка нема закон о раду, а права из радног односа, као и право на синдикално удруживање загарантовани су Уставом и регулисани низом законских аката међу којима су најзначајнији Закон о предузећима, Закон о колективном преговарању и Закон о штрајку. 

Права радника, поред синдиката који су задужени за колективно преговарање и трипартитни социјални дијалог, штите и радничка већа. Функције у овој институцији изабрани представници из редова запослених обављају професионално (посебно су плаћени од стране послодаваца), а запослени кандидују и бирају своје представнике без обзира на синдикалну припадност.

Такође, права из радног односа заштићена су и Европском социјалном повељом која даје јасан налог државама потписницама да у својим позитивно-правним прописима предвиде утврђене стандарде и успоставе њихову институционалну заштиту. 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.co.yu  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.yu