СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

сре, 07.11.07.:

Деманти на текст „Буна у јавним предузећима!“ објављен 7.11.2007. године у днвном листу Прес на странама 8 и 9

Поводом нетачних информација објављених у дневном листу Прес, редакцији поменутог листа упутили смо захтев за следеће исправке:

- председник Синдиката Телекома „Србија“ је Мирослав Јоксимовић, а не као што је написано Мирослав Јанковић

- штрајк није најављен, већ је најављен састанак Конфедерације слободних синдиката (а не Конференције како је написано) на коме ће бити донета одлука о уласку у штрајк и предузимању даљих корака. Конфедерација слободних синдиката (КСС) је синдикална централа која окупља све велике синдикате јавних предузећа и броји преко 100.000 чланова

- синдикати ЈП нису против поделе бесплатних акција грађанима РС, како се наводи у поднаслову. Насупрот томе, још 2003. године КСС је, између осталог, формирана и у циљу покретања иницијативе за усвајање законске регулативе којом ће се обезбедити запосленима, пензионерима и грађанима који су радили праведна подела бесплатних акција. Предлог четири закона који регулишу ову област тада је подржало 545.000 грађана РС својим потписима. Међутим, противно вољи грађана, посланици Народне скупштине РС су без иједног аргумента одбацили ове предлоге. „Акција за акције“ је и након тога настављена и октобру месецу 2006. године Народној Скупштини РС је предат нови Предлог закона који је подржало више од 400.000 грађана. Воља грађана је поново занемарена, те до дана данашњег поменути Предлог није ушао у скуштинску процедуру!

- Синдикати ЈП се залажу за поделу бесплатних акција запосленима, пензионерима и грађанима који су остварили радни стаж из разлога што се другачијом, популистичком стратегијом поделе акција грађани обмањују и пружа се могућност тајкунима и финансијским моћницима да манипулишу и у кратком року, за мало новца постану власници 30% јавног сектора који је „кичма“ државе и „пуни“ државни буџет.

- Концепт поделе бесплатнх акција који заступају синдикати, а то је подела сразмерно годинама стажа, акције ће имати већу вредност за оне који их добијају. Самим тим, они на које се популистички покушава утицати (млади), зарад стицања политичких поена пред изборе, уместо 50-300 евра, остварили би вишеструко већу добит путем права наслеђивања. Са уситњеним акцијама, и великим бројем акционара много се лакше манипулише!

- Законом о приватизацији из 2001. године предвиђа се право на 15 одсто бесплатних акције запосленима и пензионерима и додатних 15 одсто акција свим осталим грађанима. Изменама и допунама закона о ЈП из 2005. године први пут се предвиђа подела запосленима до 30 одсто државног капитала који се приватизује. Ова законска решења која подржавају синдикати, министар Млађан Динкић је такође подржао када му је то одговарало. Требало би га питати зашто сада мења мишљење!
 
 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.co.yu  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.yu