АКЦИЈА ЗА АКЦИЈЕ

пон, 03.12.07.:

 

 

у Београду
03.12.2007. год. 

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

 

Конфедерација слободних синдиката остаје при својој одлуци да не прихвата предлог Стратегије за приватизацију јавних предузећа, као ни концепт Закона за бесплатну поделу акција, донетог од стране Министарства економије и регионалног развоја и у том смислу се ограђујемо од изјава Министра Млађана Динкића и представника других синдиката.

На састанку Социјално-економског савета, одржаном у петак, на којем су по први пут учествовали представници Конфедерације, није постигнут консензус око наведених предлога. 

Узимајући у обзир чињеницу да у преговорима још увек није постигнут договор, Конфедерација је упутила писма Премијеру и Подпредседнику Владе, са захтевом да представници Владе у преговорима поново размотре ставове синдиката и формирају један квалитетнији предлог за разматрање.

Конфедерација такође тражи од Владе, да се пронађе начин и укључе наши представници у рад Социјално-економског савета и других Владиних органа и комисија, на којима ће се расправљати о свим питањима, која се тичу реструктурирања државних предузећа, њихове приватизације и социјално-економског статуса запослених у овим предузећима и јавном сектору.

Подсећамо, да је Конфедерација у протеклих неколико месеци упутила више дописа Премијеру и ресорним министрима, са захтевом да се организују састанци и покрене социјални дијалог, али све док нисмо покренули чланство и организовали штрајкове упозорења, није било никаквих одговора.

Сматрамо да партнерски социјални дијалог између Владе и синдиката представља једини могући начин да се смање све отвореније социјалне тензије, и дође до прихватљивог решења за обе стране.

Игнорисање наших захтева и одсуство жеље од стране представника Владе, да се дође до одговарајућих прихватљивих решења, неминовно води ка радикализацији наших акција. 

Председништво Конфедерације ће на сутрашњој седници разматрати резултате досадашњих преговора и донети одлуку у вези наставка штрајкачких активности.

 

Конфедерација слободних синдиката