АКЦИЈА ЗА АКЦИЈЕ

у Београду
04.12.2007. год.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

На седници Председништва Конфедерације слободних синдиката, одржаној данас у Београду, донета је одлука да синдикати-чланице организују генералне штрајкове у својим јавним предузећима, уколико Влада Републике Србије усвоји Предлог концепта приватизације јавних предузећа и Предлог Закона о подели бесплатних акција грађанима Србије поднетих од стране Министарства економије и регионалног развоја.

Наставља се са штрајковима упозорења синдиката-чланица у складу са упутствима Главног одбора за спровођење штрајкачких активности.
У Телекому ће бити организован једносатни штрајк упозорења 05 децембра 2007. у времену од 12 до 13 сати.

У ЈП Електропривреда Србије одржаће се једносатни штрајкови упозорења 06 децембра 2007. у времену од 8 до 9 сати.

Упућени су дописи Премијеру и Подпредседнику Владе Републике Србије са најавом генералних штрајкова.

Главни и основни разлози за овакву одлуку јесу да наведени предлози нису резултат шире јавне расправе, нити су у њима узети у обзир интереси запослених које заступају репрезентативни синдикати из јавних предузећа и да је Министар економије и регионалног развоја једнострано прекинуо започети дијалог са синдикатима који је трајао само пет дана, са образложењем да нема више времена за разговоре.

Конфедерација тражи од Владе наставак социјалног дијалога око приватизације државних предузећа и других захтева запослених у јавном сектору.

Конфедерација слободних синдиката