СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

11.12.07..:

СТС ОДБАЦИО ПРЕДЛОГ ЗАКОНА, 
АЛИ НИЈЕ ЗАТВОРИО ВРАТА

 

На седници Управног одбора која се одржава данас, 18.новембра предвиђено је усвајање буџета за 2008. годину. Имали смо индиције да ће педставници грчког акционара покушати да драстично умање буџет по ставкама које се тичу плата и примања запослених.

Сматрамо да предложени нацрт Закона о праву на бесплатне акције и новчану накнаду коју грађани остварују у поступку приватизације, који је усвојен од стране Владе и стављен на дневни ред Народне Скупштине РС по хитном поступку, није испунио очекивања запослених у целости. Напомињемо да је Влада Републике Србије предлог Закона усвојила без сагласности КСС-а, која је у току преговора изнела доста кључних предлога за измену и допуну нацрта Закона, а који нису унети у текст предлога Закона. Из наведеног разлога предлог Закона треба допунити и усвојити неколико кључних амандмана који би у знатној мери побољшали предложени концепт и приближили га СТАВОВИМА СВИХ заинтересованих страна, а нарочито запослених, бивших запослених, пензионера (Телеком, ЈП ПТТ, Поштанска штедионица, Телус, ЗЈ ПТТ).

Напомињемо да системи који су обухваћени предлогом закона чине 80% привреде Републике Србије. У том циљу Синдикат Телекома „Србије“ као члан КСС-а захтева од Министарства за економију и регионални развој, Владе Републике Србије и Народне Скупштине РС да поступе опрезно пре него што овај предлог Закона буде усвојен у Народној Скупштини РС тј. да наставе преговоре са КСС-ом коју чине већина синдиката јавног сектора, а посебно што су 80% запослених у овим системима чланови КСС-а, као и да преговори почну што пре, а да се никако не заврше пре коначног приближавања ставова.

Надамо се да ћете показати довољно одговорности и разумевања како би приближили ставове и на тај начин сачували неопходан социјални мир, а с обзиром на сва искушења која нас очекују (Косово, председнички избори, потписивање споразума о стабилизацији и придруживању).

Уколико до даљих преговоора и усвајања наших предлога не дође Синдикат Телекома „Србија“ ће донети одлуку о даљој радикализацији штрајкачког процеса уз претходни договор са свим чланицама КСС-а.

Сматрамо да би потпуним одбацивањем предлога Закона показали неозбиљност, а самим тим недостатак храбрости за преузимањем одговорности према свим запосленима, бившим запосленима, пензионерима и грађанима. Стога смо одлучили да одбијемо предложени нацрт, али и оставимо простор за даљи дијалог до доношења коначног решења које би задовољило заинтересоване стране у преговарачком процесу.
   

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.co.yu  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.yu