14.12.07..:

ПРАВО НА АКЦИЈЕ

Влада Републике Србије усвојила је амандмане које су Синдикат Телекома „Србија“ и Конфедерација слободних синдиката дали на предлог Закона о праву на бесплатне акције унела у текст предлога Закона.

У преговорима са представницима Владе постигли смо да се значајно побољша предлог и да запослени и бивши запослени у „Телекому Србија“а.д. првенствено добију право на акције без накнаде за радни стаж, а затим добију и знатно већа права него што је Министарство економије и регионалног развоја давало првобитним предлогом.

Подсећамо да према Закону о приватизацији од 2001. године запослени и бивши запослени немају право на акције без накнаде ако није продато више од 50% друштвеног капитала, и тек онда када се врши већинска продаја предузећа путем јавне аукције или јавног тендера. Према том Закону запослени могу добити највише 15% капитала, значи од 0-15%, и то према вредности основног капитала (члан 43.-50. овог Закона).

Закон о приватизацији из 2001. године

Члан 43.

„Запослени имају право на стицање акција без накнаде за сваку пуну годину радног стажа у субјекту приватизације.

Право на стицање акција без накнаде може се остварити највише за 35 година радног стажа.

Право на стицање акција без накнаде не остварује се у субјектима приватизације у којима није продато више од 50% друштвеног капитала ни у субјектима приватизације у којима се спроводи реструктурирање.

У субјектима приватизације са већинским државним капиталом запослени стичу право на акције без накнаде, у складу са прописом којим се утврђују услови и начин обављања појединих делатности или послова, односно у складу са прописом којим је уређен правни положај појединих облика организовања.“

...

Овим законом је предвиђено да ће се приватизација предузећа која обављају поједине делатности уредити посебним прописом, па је након нашег инсистирања, протеста и других облика борбе 2005. године измењен Закон о јавним предузећима и обављању делатности од општег интереса и убачен члан 9. а) који предвиђа само право запослених и грађана на до 30% основног капитала предузећа и да запослени не могу добити више од 15% капитала, значи од 0-15%, и то према вредности основног капитала.

Закон о јавним предузећима

и обављању делатности од општег интереса

Члан 9.а

„Оснивачким актом јавног предузећа и предузећа са већинским учешћем државног капитала које обавља делатност од општег интереса ближе се уређује процентуални износ државног капитала који је предмет продаје у поступку приватизације.

У јавним предузећима и предузећима са већинским учешћем државног капитала који обављају делатност од општег интереса, капитал за стицање акција без накнаде износи највише 30% државног капитала који се приватизује.

Државни капитал који се у акцијама преноси без накнаде запосленима у јавном предузећу и предузећу са већинским учешћем државног капитала које обавља делатност од општег интереса, који се приватизује методом јавног тендера, односно методом јавне аукције, не може бити већи од 15% капитала који се приватизује. Акције које су преостале после продаје и преноса запосленима без накнаде евидентирају се у Приватизационом регистру.“

...

Истичемо да је Министарство економије и регионалног развоја почетком новембра ове године најавило предлог Закона о подели бесплатних акција према коме запослени и бивши запослени уопште немају право на акције без накнаде по основу радног стажа, већ би имали право као и остали пунолетни грађани и једнако са њима.

Након преговора са министарством и организовања два штрајка упозорења постигли смо да се запосленима и бившим запосленима да право на акције без накнаде за радни стаж, прво у висини 200 евра тржишне вредности акције по години радног стажа. Даљим преговорима и притисцима изменили смо предлог Закона тако да је сада предвиђено право на акције у висини од 200 евра обрачунато према процењеној тржишној вредности укупног капитала предузећа пре приватизације ("нова књиговодствена вредност").

Током преговора било је и других решења министарства као на пример да се предвиди право на 2,5% основног капитала и др. што смо наравно одбили. Такође, изборили смо се да бивши запослени у ЈП ПТТ, а то значи и пензионери добију акције „Телекома Србија“ а.д..

УСВОЈЕНИ АМАНДМАНИ СИНДИКАТА ТЕЛЕКОМА „СРБИЈА“ И КОНФЕДЕРАЦИЈЕ СЛОБОДНИХ СИНДИКАТА

Успели смо да Влада усвоји наше амандмане и измени предлог Закона након што је предат Народној Скупштини, и то:

• Из текста предлога Закона избачени су бонуси који су били у малим износима и прописано је да се нашим запосленима и бившим запосленима дају акције „Телекома Србија“а.д. Захтевали смо да се бонуси, који су били предвиђени као алтернатива акцијама, избаце јер би новчани износ који би запослени добили били знатно нижи него износ који би добили поделом акција, а осим тога бонуси би запосленима били исплаћени након приватизације.

• Као репрезентативни синдикат учествоваћемо у надзору над поступком процене тржишне вредности укупног капитала предузећа пре приватизације и раду Комисије која ће вршити процену тржишне вредности укупног капитала предузећа пре приватизације, затим учествоваћемо у припреми подзаконских аката потребних за спровођење овог Закона и у едукацији грађана, запослених и бивших запослених у вези располагања и коришћења других права произашлих из својине на акцијама.

• Запослени и бивши запослени у „Телекому Србија“а.д., који су делимично остварили право на акције без накнаде за радни стаж који имају у другим привредним друштвима, имаће право на бесплатне акције за радни стаж који имају у „Телекому Србија“а.д..

Најбитније да смо се изборили за поделу акција „Телекома Србија“а.д. запосленима и бившим запосленима према процењеној тржишној вредности укупног капитала пре приватизације Предузећа, а не након већинске приватизације како то предвиђа Закон о приватизацији од 2001. године и Закон о јавним предузећима и обављању делатности од општег интереса. Наиме, 51% капитала Предузећа ће остати у власништву државе, а 14 % ће се искористити на следећи начин: од 7-10% ће се поделити запосленима (у зависности од процене укупне вредности предузећа пре приватизације), један мали део ће ићи за плаћање таксе Лондонској берзи на којој ће се пласирати акције Телекома, а остатак ће ићи за спровођење иницијалне јавне понуде (ИПО).

И ОЧУВАЊЕ РАДНИХ МЕСТА И ПОДЕЛА АКЦИЈА

Изборили смо се да се сачува Предузеће од већинске приватизације, а да се при том запосленима и бившим запосленима поделе акције без накнаде пре приватизације. Тиме смо успели да сачувамо радна места, јер увек након већинске приватизације, нови власник Предузећа утврђује вишкове и отпушта велики број запослених (тако је урадио „Deutche telekom“ у Хрватској, Словачкој, Румунији и др.), а нама је као синдикату очување радних места увек било на првом месту. Успех је утолико већи што је држава планирала поделу акција тек након приватизације свих предузећа у Србији, тј. 2014. године када би био знатно мањи број пензионера. Истичемо да нигде у Европи није постојао овакав модел поделе акција без накнаде, него се вршила подела ваучера свим грађанима подједнако.

ШТА РАДИТИ СА АКЦИЈАМА ДО (ЕВЕНТУАЛНЕ) ВЕЋИНСКЕ ПРИВАТИЗАЦИЈЕ

Акције не треба продавати док не дође до  (евентуалне) већинске приватизације, јер ће тада оне највише вредети. Најважније за запослене и синдикате је да пре приватизације добијемо акције, чија би вредност требало да скочи већ у тренутку пласирања на берзу, а прави већи скок вредности акције би требало да се деси приликом већинске приватизације, према оценама економиста. Такође, запослени ће на основу акција имати и право управљања Предузећем и право на дивиденде и уколико не продају своје акције одмах и удруже се могу значајно да утичу на управљање, да утичу на побољшање свог положаја, да се организују и кроз ово право се изборе за бољи социјални програм када дођемо до (евентуалне) већинске приватизације.

РЕТРОСПЕКТИВА

Подсећамо запослене да је 1997. године мимо приватизације продат део Предузећа, затим да је 2001. донет Закон о приватизацији којим је утврђено да запослени и бивши запослени немају право на акције без накнаде ако није продато више од 50% друштвеног капитала, и тек онда када се врши већинска продаја предузећа путем јавне аукције или јавног тендера. Према том Закону запослени могу добити највише 15% капитала, значи од 0-15%, и то према вредности основног капитала (члан 43.-50. овог Закона). Овим законом је предвиђено да ће се приватизација предузећа која обављају поједине делатности уредити посебним прописом, па је након нашег инсистирања, протеста и других облика борбе 2005. године измењен Закон о јавним предузећима и обављању делатности од општег интереса и убачен члан 9. а) који предвиђа само да запослени не могу добити више од 15% капитала, значи од 0-15%, и то према вредности основног капитала.

Након десет година залагања за поделу бесплатних акција запосленима и бившим запосленима, предлагања законских решења који би омогућили остваривање овог права сада смо најближе остваривању овог циља. Наравно, потребно је да предлог Закона о подели бесплатних акција са нашим амандманима које је усвојила Влада РС, усвоји Народна Скупштина РС.

Уколико се не усвоји Закон са свим нашим амандманима, Синдикат Телекома „Србија“ покренуће радикалне облике синдикалне борбе.

Скупштинска расправа је у току.....

http://www.sindikat-telekoma.co.yu  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.yu