СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

11.01.08.:

Саопштење Министарства економије и регионалног развоја
 

Усвојене уредбе
о евиденцији за бесплатне акције

 

Позив за пријаву пунолетних грађана за стицање права на бесплатне акције биће објављен 25. јануара, а пријављивање ће трајати од 28. јануара до 31. јула ове године, најавио је данас министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић.

Грађани ће се пријављавати лично на једном од 3.500 шалтера пошта у Србији, а лична карта и картица банке у којој имају рачун су једини документи који ће им за то бити потребни.

За оне који немају рачун у банци Поштанска штедионица ће бесплатно отварати рачун.

Уредбом о поступку и начину евидентирања грађана који имају право на новчану накнаду и на пренос акције без накнаде, коју је Влада Србије данас усвојила, предвиђено је да грађани који су у иностранству пријаве подносе у дипломатско-конзуларним представништвима.

"За грађане који су непокретни евидентирање ће обављати посебна комисија", рекао је Динкић на конференцији за новинаре и додао да ће против оних који буду покушавали да посредују у пријављивању за бесплатне акције и узимали провизију бити поднете кривичне пријаве И биће кажњени затвором до три године.

Казне за грађане који у поступку евидентирања поднесу нетачне податке су од 5.000 до 10.000 динара, а од 10.000 до 50.000 динара за раднике пошта и дипломатско-конзуларних представништава који не буду поштовали предвиђену процедуру.

Агенција за приватизацију ће грађане који се пријаве у предвиђеном року уписати у евиденцију носилаца права на бесплатне акције и издати им потврду до 31. децембра ове године, која ће бити достављена на кућну адресу.

Влада Србије је данас усвојила и Уредбу о поступку и начину евиденције запослених и бивших запослених који имају право на пренос акција без накнаде. Та уредба се односи на садашње и бивше раднике шест јавних предузећа чије акције ће бесплатно бити дељене пунолетним грађанима.

Радници тих предузећа ће се пријављивати у филијалама Националне службе за запошљавање, а за то ће им, поред фотокопије личне карте и радне књижице, бити потребно уверење о држављанству и потврда о пребивалишту.

Да би се избегле гужве, како је рекао Динкић, после објављивања јавног позива прво ће се пријављвати радници НИС-а и Јата, затим Телекома и Аеродрома "Никола Тесла", а на крају Галенике и ЕПС-а. Грађани који имају право на бесплатне акције добиће и новчане надокнаде од продаје акција из Приватизационог регистра, где су издвајане акције тендером приватизованих друштвених предузећа. Влада Србије ће усвојити посебну уредбу која ће се односити на тај поступак, а процењено је да је вредност акција у Приватизационом регистру 250 милиона евра.

Право на бесплатне акције имају сви грађани Србије који до сада нису добили бесплтне акције, а који су били пунолетни до 31. децембра прошле године и држављанство Србије стекли до 3. јануара ове године. Услов је и пребивалиште у Србије стечено до 30. јуна прошле године, као и упис у бирачки списак. Закон о праву на бесплатне акције ступио је на снагу 3. јануара ове године.
 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.co.yu  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.yu