СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

24.01.08.:

Најчешћа питања у вези са применом закона о праву на бесплатне акције

која су поставили запослени и бивших запослени у јавним предузећима и одговори Министарства економије и регионалног развоја
 

1. Да ли радник јавног предузећа може да бира и да узме акције као грађанин ако му се то више исплати (нпр. има 1- 2 године стажа или мање) ?

 

Може да бира да ли ће своје право остварити као грађанин или као запослени.

 

2. Да ли ће радник који је радио у више јавних предузећа (од ових 6), добити акције само једног предузећа по сопственом избору ?

 

Уколико поднесе пријаву, оствариће право у свим предузећима где је радио сразмерно годинама радног стажа које је провео у сваком од тих предузећа.

 

3. Да ли лице које је одјавило пребивалиште 29.06.2007. или раније (нпр. због одласка у иностранство и стекло двојно држављанство), па поново пријавило пребивалиште 01.07.2007, или касније (до 31.12.2007.) има право на акције ?

 

Лице мора имати пребивалиште 30.06.2007. на територији Републике Србије да би остварило право као грађанин или као запослени.

 

4. У ком тренутку се узима пресек радног стажа у државним јавним предузећима ? У тренутку пријаве, добијања обавештења о признатом праву, завршетка пријављивања, објављивања тендера, или у тренутку ИЈП акција на берзи ?

 

Као датум пресека узима се дан издавања потврде о оствареним годинама радног стажа у предузећу.

 

5 . Да ли радни стаж остварен ван државног јавног предузећа „пропада“ (не рачуна се у стаж за акције) ?

 

Бесплатне акције запослени стичу само за пуне године радног стажа проведене у предузећу у коме стичу акције.

 

6. Да ли двојно држављанство икако утиче на право на акције ?

 

Не.

 

7. Где и како да проверим да ли сам на списку радника који су добили акције ?

 

У књизи акционара предузећа у коме сте уписали акције или преко брокера у Централном регистру, ако предузеће не води књигу акционара.

 

8. Када стичем право располагања акцијама (продаја или поклањање)?

 

Чим се акције упишу у Централни регистар на ваше име, што ће се десити најкасније шест месеци од момента приватизације предузећа.

 

9. Да ли акције гласе на доносиоца ?

 

Акције гласе на име и уписане су у електронској бази Централног регистра хартија од вредности, и не издају се у папирном облику.

 

10. „Поднео/ла сам захтев за стицање држављанства, до данас нисам добио/ла уверење о држављанству. Да ли имам право да поднесем пријаву за упис у евединцију грађана носилаца права на стицање бесплатних акција и новчане накнаде?“

 

Право да поднесу пријаву имају грађамо који су, поред осталих потребних услова, уписани у књигу држављана на дан 3. јануара 2008. године.

 

11. „Да ли морам лично да поднесем пријаву?

 

ДА, непосредно на шалтеру Националне службе за запошљавање. Није дозвољено пријављивање препорученом писмом, нити преко посредника.

 

12. „Може ли се користити неки други документ за идентификацију (пасош, војна легитимација и сл.)?

 

НЕ.

 

13. „Какав је поступак предвиђен за непокретна лица?

 

Формираће се комисије које ће на терену попуњавати пријаве. Непокретна лица треба да претходно закажу излазак комисије преко бесплатног телефона Националне службе за запошљавање који ће бити објављен у јавном позиву
    

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.co.yu  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.yu