ПУТОВАЊА - СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

05.06.08.:

БУДУЋИМ ВЛАСНИЦИМА АКЦИЈА
„Телеком Србија“а.д.
(запослени, бивши запослени,
пензионери и грађани)

 

У току су припреме за почетак реализације потписаног Споразума са Министарством економије и регионалног развоја. Захтевали смо од представника ресорног Министарства да се одмах крене са радом договорених комисија. Најважније за нас, у овим тренутку, је активирање Комисије за едукацију будућих акционара односно запослених у нашој компанији, јер очигледно већи део наших колега не познаје ову област. 

Синдикат овим путем жели да истакне најважније разлоге за формирање Удружења власника акција „Телеком Србија“а.д и на тај начин отклони одређена неразумевања и дилеме.

  • Улога синдиката у смислу остваривања права запослених у “Телекому Србија”а.д на бесплатне акције је Усвајањем Закона о остваривању права на бесплатне акције и новчану надокнаду предузећа чији је власник Република Србија завршена.

  • Споразумом о учешћу синдиката у органима и телима за спровођење Закона синдикат је обезбедио активну улогу у изменама и допунама Закона и његовој примени, програмима едукације будућих акционара, као и контролну позицију у поступку процене вредности капитала наше компаније пре изласка акција на берзу.

  • Завршено је уписивање акција “Телекома Србија” АД, чиме су и формално испуњени услови за добијање акција. 

  • Формирањем нове Владе Републике Србије очекујемо да се утврди и рок када ће се коначно поделити акције будућим акционарима.

Шта се дешава када добијемо наше акције?

  1. Можемо их одмах продати по цени која буде утврђена приликом изласка наших акција на Берзу и на тај начин решити неке своје финансијске проблеме или друге планове.

  2. Можете их сачувати и чекати да њихова вредност порасте, бет могућности да утичете на будућу цену.

  3. Можете их удружити са другим “мањинским” акционарима у неко Удружење акционара, која ће врло вероватно бити организовано, како би се неки “домаћи тајкуни” домогли акција наше компаније и на тај начин ушли у управљачке структуре и контролу акција.

  4. Можемо формирати наше Удружење са циљем да привучемо што већи број заинтересованих и формирамо један фонд капитала, преко кога ћемо моћи да утичемо на понуду и потражњу наших акција на берзи односно да контролишемо њихову цену. 

Полазећи пре свега од личног интереса нас, будућих власника акција “Телекома Србија”а.д. , покренули смо активности око формирања Удружења будућих акционара наше компаније.

Шта даље?

Поучени искуствима других акционара који су неорганизовани и недовољно информисани кренули пут акционарства а да би се умањила или избегла злоупотреба продаја акција на берзи основали смо Удружење власника акција „Телеком Србија“а.д. Оснивањем Удружења власника акција „Телеком Србија“а.д. омогућује се акционарима да се удруже и да удружене акције продају преко провереног брокера и под договореним условима. 

Оно што акционари треба да знају, јесте да је акционарима допуштено да одлучују о судбини предузећа, а тиме и о судбини својих акција, само под условом да учествују у раду скупштине акционара, а учешће у њеном раду условљено је поседовањем одређеног пакета акција. Велики број акционара може поседовати и преко 50% акција неке компаније, али ако нису организовани, они немају никаква права, нити утицаја на организовање и управљање компанијом. Ово је један од разлога, зашто акционари могу постати предмет злоупотреба од стране многих заинтересованих за наше акције, као на пример чланова органа управљања у предузећима или спољних “инвеститора”. Акционари према важећим прописима имају право да се удружују и да, преко пуномоћника штите своја појединачна права и интересе. 

Синдикат може и треба да помогне логистички (путем едукација, семинара, трибина, ангажовањем експерата из области акционарста) у раду Удружења власника акција „Телеком Србија“а.д., јер ви то заслужујете, међутим синдикат не може да заштити појединачне интересе акционара. 

Интереси акционара могу једино да се заштите удруживањем у Удружење па је управо из тог разлога и основано Удружење власника акција „Телеком Србија“а.д. Рад Удружења подразумева едукацију чланова, оглашавање у медијима, презентацију удружења путем средстава јавног информисања, ангажовање брокерске куће, ангажовање експерата из области акционарства, израду јединствене базе података свих чланова удружења, формирање канцеларија Удружења по свим регионима и већим градовима, и све остале пратеће активности, а све у циљу да би акционарима омогућили квалитетну заштита и заступање. Све напред наведено изискује велике финансијске издатке које ће једним делом Синдикат покрити из чланарине, међутим највећи део мора да се финансира из независних извора, односно чланарине удружења. Сходно томе је и утврђена чланарина у износу од 1.000,00 (хиљадудинара) на годишњем нивоу, што на месечном нивоу износи 83.3 динара, што је морате признати симболична сума. Сврха удруживања акционара у Удружење власника акција „Телеком Србија“ а.д. је, учествовање у раду скупштине акционара предузећа, обезбеђивање потребне квоте за учешће у раду управљачког дела предузећа, стварање неупоредиво бољих услова за продају акција. 

Само удружени можемо стићи до жељеног циља ! 

Удружење власника акција „Телеком Србија“ а.д.
 
 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.co.yu  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.yu