СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

01.08.08.:

ИЗВЕШТАЈ СА

42. СЕДНИЦЕ УПРАВНОГ ОДБОРА „ТЕЛЕКОМ СРБИЈА“А.Д.

 

Седница је одржана 30.07.2008. у Београду у Таковској 2. са почетком у 13 часова. Седници је прируствовало 6 чланова номиновано од стране оснивача и један члан (са 2 гласа) номинован од стране ОТЕ.

 

На седници су усвојене следеће одлуке:

 

• Предлог Одлуке за Скупштину акционара о одобравању Стратешког петогодишњег пословног плана „Телеком Србија“ а.д. за период од 2008. до 2012. године

 

Тим консултаната Arthur D. Little је, после извршене анализе пословања и организације Друштва, као и анализе тржишта, правне регулативе и микроекономских претпоставки, израдио предлог Стратешког петогодишњег пословног плана Друштва за период 2008. – 2012. године. Стратешки план представља плански документ који је неопходан приликом доношења битних пословних одлука, као и годишњих планова и буџета, а у циљу доброг позиционирања Друштва у условима тржишне конкуренције.

 

Желим да нагласим да је Стратегија изузетно квалитетан документ - види се да га је радила фирма која се разуме у свој посао. У почетном делу документа је "скенирано" наше предузеће и истакнуте су све његове мане и врлине. Већ из тог дела текста видело се како су нас добро "прочитали" аналитичари из фирме Arthur D. Little. У наставку документа прецизно је наведено шта, како и када "Телеком Србија" треба да уради, да би у наредних 5 година задржао водећу позицију на регионалном ICT тржишту. Најодговорнији за спровођење Стратешког плана су Управни одбор и генерални директор.

 

Чланови Управног одбора су констатовали да је неопходно да се у самом тексту нацрта Стратешког плана изврши контрола цифара, односно исправе техничке грешке, као и да се у исти укључи и агресивнији приступ малопродаји ADSL услуга крајњим корисницима.

 

Оно што је за запослене најважније јесте чињеница да Стратешки план не предвиђа технолошки вишак нити издвајање основних делатности из предузећа у периоду 2008. – 2012. године. Предвиђен је само природни одлив (одлазак у пензију) по стопи од око 100 запослених годишње (податак је добијен анализом персоналних података запослених). Присутни су се сагласили да одобравање предложеног Стратешког плана не значи да се и убудуће неће водити рачуна о интересима запослених, а што ће се пре свега огледати кроз политику зарада, али и могућност поновног увођења категорије добровољног одласка из Друштва, као и кроз наставак уплаћивања додатног пензионог осигурања за запослене од стране Друштва.

 

Ова одлука је усвојена једногласно.

 

Процена руководства "Синдиката Телекома Србија" је да је спровођење Стратешког плана основни услов да наше предузеће и убудуће заузима позицију коју данас има на регионалном тржишту телекомуникација. Тиме ће се обезбедити да задовољни буду пре свега корисници наших услуга, а затим акционари и запослени. У Стратегији изричито пише да је један од њених циљева да више од 85% запослених буду задовољни. Из тог разлога, СТС даје пуну подршку генералном директору и Управном одбору у спровођењу Стратешког плана, јер смо уверени да нам он обезбеђује сигурнију сутрашњицу.

 

• Одлука о усвајању Правилника о организацији „Телеком Србија“ а.д.

 

Једна од основних предпоставки Стратешког плана јесте и реорганизација нашег предузећа.
Нова организација, поред постојања боље, јасније хијерархијске и функционалне структуре у Друштву, која ће допринети убзавању процеса и квалитетнијем раду, а тиме довести до већег задовољства запослених, подразумева и следеће циљеве: стварање позитивног имиџа и успешно функционисање Друштва као регионалног телекомуникационог оператера, ефикасно пословање у условима тржишне конкуренције, оптимизацију трошкова и смањење залиха, бољу контролу истих, као и повећање степена задовољства и лојалности корисника.

 

Нова организација ће бити уведена у неколико корака, а треба да буде завршена до 01.12.2008. Ова одлука је усвојена једногласно.

 

• Одлука о одобравању закључења Уговора за испороку CDMA телекомуникационе опреме са Компанијом Huawei Technologies Co. Ltd., Кина

 

- Циљ ове одлуке је да се корисницима у руралним планинским пределима, а у складу са обавезом Друштва за пружање универзалног сервиса грађана на целокупној територији Републике Србије, обезбеди коришћење телекомуникационих услуга,

- Поступак набавке CDMA опреме извршен је у складу са Законом о јавним набавкама;

 

• Одлука о одобравању закључења Уговора о испоруци и инсталацији MSAN опреме са Компанијом Huawei Technologies Co. Ltd.

 

- Ова одлука је усвојена у циљу повећања степена пенетрације и дигитализације у 2008. години, а складу са стратешким опредељењем да се мрежа гради применом приступних чворова MSAN и DSLAM.

- Поступак набавке MSAN опреме извршен је у складу са Законом о јавним набавкама.

 

• Пакет одлука о ценама телекомуникационих услуга

 

Овим пакетом одлука, поред тога што Друштво ојачава своју конкурентност на телекомуникационом тржишту Републике Србије, ствара се и претпоставка за повећање прихода Друштва у сегменту фиксне телефоније и интернета. Усвојени пакет цена биће упућен на одобрење регулаторном телу (РАТЕЛ).

 

• Извештај о релизацији Буџета у првих 6 месеци ове године

 

Члановима Управног одбора „Телекома Србија“ а.д. је достављен и извештај о реализацији буџета за период јануар – јун 2008. године и финансијски извештај за период 01.01. – 30.06.2008. године и извештај независног ревизора. У најкраћем, извештај показује следеће трендове:

  • Мобилна телефонија Србије (МТ:С) се врло успешно носи са конкуренцијом

  • И поред укључења већег броја нових корисника у фиксну мрежу Телекома Србија него што је планирано, саобраћај наставља да опада.

  • План укључења нових интернет корисника, пре свега АДСЛ, није испуњен. Пошто не постоји други начин да се надокнади пад саобраћаја фиксне телефоније, менаџмент ће морати овом проблему да посвети пуну пажњу и да његово решавање постави као свој приоритет.

  • Ревизор није имао ни једну квалификацију (суштинску примедбу) на финансијске извештаје, што је врло добро за предузеће.

Седница је ѕавршена у 18 часова.

 

Представник СТС у Управном одбору
Љубомир Ковачев

 

У прилогу: Извештај председника УО о стратешком плану и новој стратегији »

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.co.yu  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.yu