СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

22.08.08.:

верзија за штампу »

 

Мотивисан и задовољан радник

 

Поводом усвајања новог Стратешког плана и нове организације Предузећа

 

За коментар о Стратегији развоја и новој организацији питали смо председника репрезентативног Синдиката Телекома "Србија" Мирослава Јоксимовића:

– Ми смо задовољни што се први пут доноси стратегија какву никада до сада нисмо имали, јер је ангажована позната кућа "Arthur D. Little". Генерална замерка је да се тај план ради од новембра прошле године и ми доскора нисмо учествовали у томе. Постоји став да Стратешки план доноси руководство, а не синдикат, али неки његови делови односе се на социјални програм, на запослене, њихову улогу и опстанак у Предузећу, на зараде, трошак персонала уопште, где би синдикат требало да има више удела. Разумемо да је таква била ситуација, примопредаја дужности између старог и новог руководства.

Овом приликом истаћи ћу неколико кључних ствари.

Успели смо да издејствујемо да додатно пензионо осигурање буде у Стратешком плану и у наредних пет година. Остало нам је учешће у добити. Затим, зараде, како нам је обећало пословодство, неће бити мање од стварне инфлације, мада то није на прави начин дефинисано у Стратешком плану. Очекујемо да раст зарада прати раст прихода у будућем периоду, да имамо зараде као што има и наша конкуренција, иначе ћемо доживети одлив квалитетног кадра. Стратегијом је планирано да сваке године, ако све буде у реду, расту и зараде како расте фирма, што се мора дефинисати годишњим буџетом. Варијабилни део зараде ће бити велики – циљ је да руководиоци и радници немају фиксну највећу могућу зараду, већ је могуће да, ако зараде више (комерцијала), добију награду за свој рад преко варијабилног дела. За технику ће се награђивати по пројектима – ако се на време, у одређеном року ураде квалитетни пројекти, они који су на њима радили биће награђени, а уколико се ураде пре рока, добиће још нешто. На тај начин ће се награђивати рад.

Генерални директор најавио је да ће увести нови модалитет оцењивања и да ће бити веома строг, нарочито према онима с којима он највише сарађује, а то су директори, па и остали руководиоци – имаће већу одговорност него што је то било до сада, а неће бити "ни по бабу ни по стричевима".

Ствар која нас је обрадовала јесте та да ће нам, највероватније, дозволити да 2009. године изађемо из Уредбе о ограничавању зарада, јер ћемо ускоро имати конкуренцију и у фиксној телефонији. Такође, убудуће Влада Србије не би требало да даје сагласност на бизнис план, већ ће он ићи директно Скупштини акционара. Према томе, Скупштина акционара и Управни одбор доносиће одлуке о зарадама, што много олакшава и синдикату и запосленима да остваре своја права. Очекујемо да то буде тако.

По овом стратешком плану, неће бити отпуштања запослених, постојаће само природни одлив, а то је одлазак у пензију. Тако би 2012. године Телеком Србија требало да има око 8.800 запослених. Остаје могућност да се опет распише конкурс за добровољни одлазак уколико то буде потребно.

Битно је што у плану није предвиђена већинска приватизација, од које ми објективно страхујемо. Већински власници у окружењу отпуштали су на хиљаде радника без отпремнине, само са две плате (на пример „Дојче Телеком” у Хрватској), погоршао се статус и оних који су остали. Нови власници желели су само што пре да остваре што већи приход.

У Стратешком плану постоје четири могућа правца развоја: 1. експанзија мобилне телефоније, 2. медијаманија – да ТВ пакети превладају на тржишту, 3. ултраконкуренција, да се дозволе дају многима без јасно дефинисаних услова и 4. конвергенција – и за тај правац се определило наше пословодство.

Подржавамо увођење пакета које ће Телеком нудити, подржавамо повећање претплате, а да се при том смањи цена импулса, јер је то тренд у свету.

За сада нема ни издвајања делова предузећа, може једино да се деси то да се неки мањи део издвоји. Све оно за шта смо се залагали и што сам набројао стоји у Стратешком плану, мада не децидирано, али нам је пословодство обећало да ће то тако бити – каже Мирослав Јоксимовић.

 

У новим тржишним условима потребна ефикаснија организација
 

– Материјал за нову организацију добили смо само за прве линије руковођења, за ниже нивое нисмо, и то не могу да коментаришем. Добро је што је смањен број дирекција са осам на четири. Надамо се да ће нова организација бити ефикаснија. Она је у облику пирамиде. До сада је била преширока. У новим тржишним условима потребна је ефикаснија организација. Мислимо да је генерални директор Бранко Радујко човек који ће моћи да спроведе нову организацију; потребно је и одлучности и храбрости да се поставе прави људи на права места, који су тржишно оријентисани, према кориснику.

У овој организацији ниједан радник чије се радно место гаси или се смањује обим посла неће имати мању зараду од оне коју је имао, нити ће изгубити посао. Биће организоване обуке, курсеви за пребацивање на друга радна места. Форсира се продаја, то јест комерцијала, маркетинг. Свако ко буде имао жеље, воље и енергије да се тиме бави моћи ће да нађе себе, можда чак да добије и бољи посао.

Укидају се извршне дирекције регија, извршне јединице остају и у њима се уводе руководиоци за места продаје и технике. Тај нижи део организовања биће дефинисан одлуком генералног директора уз контролу Управног одбора.

Ако се организација буде спроводила како треба, биће олакшан рад и синдикату, а и запослени ће имати користи од тога. Уколико корена не ухвати нова филозофија окренута кориснику у новим тржишним условима, можемо очекивати проблеме – закључује Мирослав Јоксимовић.

 

Преузето из наредног броја ТЕЛЕКОМ СВЕТ
 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.co.yu  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.yu