05.09.08.:

И Н Ф О Р М А Ц И Ј А
са састанка представника Конфедерације
и Министарства економије и регионалног развоја

После једномесечне паузе, у складу са договором и потписаним Споразумом о учешћу представника синдиката у телима и комисијама за спровођење Закона о праву на бесплатне акције и новчану надокнаду коју грађани остварују у поступку приватизације државних предузећа, у просторијама Министарства економије и регионалног развоја данас је одржан састанак представника обе стране потписника Споразума.

Састанку су присуствовали испред Министарства економије и регионалног развоја Небојша Ћирић, државни секретар у Министарству и Мишела Николић, помоћник Министра; испред Конфедерације слободних синдиката: Ивица Цветановић, председник Конфедерације и чланови Председништва, Мирослав Јоксимовић, Славољуб Кандић, Мирослав Величковић и Славко Топалов;

На састанку су настављени преговори око формирања, састава и делокруга рада комисија предвиђених Споразумом. Такође су разматране остале активности које ће се спроводити у наредном периоду како би се испоштовали Законом предвиђени рокови, а у вези са припремом и почетком приватизације великих државних компанија. Поред наведеног отворена су нова питања, која се тичу приватизације компаније НИС, посебног социјалног програма као и питање власништва над објектима друштвеног стандарда који су издвојени из великих државних система и других предузећа у Србији.

Представници Конфедерације су заступали став да питање власништва над објектима друштвеног стандарда и удела запослених и бивших запослених у садашњој вредности капитала ових објеката треба да буде решено на праведан начин и пре почетка њихове приватизације.

После шире дискусије по наведеним питањима, обе стране су се сагласиле у следећем:

У складу са потписаним Споразумом, Министарство економије и регионалног развоја ће у првој половини септембра доставити Конфедерацији одлуку о формирању предвиђених комисија, после чега ће обе стране дати своје представнике и комисије почети са радом. До сада одржани састанци су имали припремни карактер и послужиће као основа за даљи рад комисија.

Комисије за процену вредности капитала и њихов број чланова ће се формирати посебно за сваку компанију предвиђену Законом.

Наредних дана ће бити организован нови састанак на ком ће бити присутан и Министар и Потпредседник Владе, Млађан Динкић, а на којем ће се детаљније размотрити сви аспекти предстојеће приватизације и социјално-економска питања, која су од посебног значаја за чланице Конфедерације слободних синдиката.

Конфедерација слободних синдикатa