СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

23.09.08.:

ОД 15. ОКТОБРА IP ТЕЛЕВИЗИЈА МТС-А ВИСОКЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ

 

БЕОГРАД , 22. септембра (Тањуг) - "Телеком Србија" од 15. октобра прва у земљи креће са ИП ТВ услугом, која ће бити бесплатно понуђена корисницима Интернета преко АДСЛ-а у промотивном периоду до 1. децембра, уз понуду од 80 домаћих и страних телевизијских канала до краја године, изјавио је данас Тањугу директор Дирекције "Телекома Србија" за комерцијалне послове Владимир Лучић.

IP TV је напреднија у односу на кабловску телевизију, посебно зато што пружа могућност слике високе резолуције (HDTV), јер омогућава двосмерну комуникацију, тако да гледалац може сам да уређује програм, рекао је Лучић у интервјуу Тањугу и напоменуо да је капацитет будуће IP TV око 200 телевизијских канала.

"Значи ако нисте у стању, а хоћете да гледате неки програм, изаберете неку емисију и она ће бити меморисана на сервер, тако да када се вратите кући одгледате омиљену емисију, без потребе да имате видео рекордер у стану", објаснио је Лучић.

Друга предност је "video on demand" (видео на захтев), што значи да осим класичних програма на које смо навикли на кабловској телевизији, IP TV омогућава гледања филмова из банке филмова, коју ће формирати "Телеком Србија", најавио је Лучић обећао да ће "Телеком" настојати да обезбеди најновије филмске хитове.

У пробном периоду очекује се да ће корисници IP TV-а упутити своје сугестије да ли нешто треба да се допуни у програмској шеми, а онда ће 1. децембра почети комерцијално коришћење.

Лучић је навео да "Телеком" има око 130.000 корисника АДСЛ-а, који су потенцијални корисници IP TV-а и објаснио да ће техничари "Телекома" повезати један уређај (сет бокс) са ADSL-ом и телевизијским пријемником у стану, и то практично ради као кабловска телевизија.

Говорећи о услугама Мобилне телефоније Србије (mt:s), Лучић је најавио да ће покривеност Србије са 3G мрежом бити проширена са садашњих 89 на сва насеља са више од пет хиљада становника и то до краја ове године, а од 1. октобра "Телеком" ће агресивније нудити обичним, а не само бизнис корисницима, услугу брзог интернета преко те мобилне мреже.

Он је подсетио да је mt:s пре годину и по дана први у земљи увео широкопојасни Интернет преко 3Г мреже и за сада има око 10.000 корисника, који ту услугу користе на преносним или на стоним рачунарима и прецизирао да за 900 динара месечно, корисник има проток од једног гигабајта.

"Најбоље је када имате пренос Интернета фиксним Интернетом и зато ми сада нудимо ADSL, како би повећали заступљеност широкопојасног Интерената у Србији", објаснио је саговорник Тањуга и напоменуо да "Телеком" тренутно има кампању где нуди ADSL прикључак и преплату до краја године за један динар и сада се дневно пријављује око хиљаду нових корисника.

Лучић је напоменуо да је минимална претплата за ADSL по истеку промотивног периода 999 динара, са гарантованом брзином од 256 килобита у секунди и неограниченим притупом од 24 сата дневно и најавио да ће за ту исту претплату "Телеком Србија" ускоро знатно повећати брзину протока.

Директор Дирекције "Телекома Србија" за комерцијалне послове је истакао да је за наше друштво изузетно важно да се омасови употреба широкопосајног Интернета у свим домаћинствима, да се грађанима омогући да преко Интернета добију било који документ из општине, МУП-а или суда, да може било шта да купи користећи услуге Интернета и да то добије на кућну адресу и то јефтиније него да то лоично обави у некој продавници.

Говорећи о новинама у фиксној телефонији, Лучић је најавио да ће од 1. децембра бити јефтиније телефонирање у међународног саобраћају, тако да неће бити потреба да се снижава цена "VoIP" услуга телефонирања према иностранству и указао на потребу да се повећа цена птеплата и импулса у локалном саобраћају.

Лучић је рекао да су месечна претплата и цена локалног импулса у Србији јефтиније 10 до 20 пута него у региону и навео да, на пример, цена претплате у Босни и Херцеговини је 3,5 пута виша него у Србији, а у Хрватској до 10 пута.

Тренд у савременом свету је месечна претплата од шест до 10 евра, а у тој претплати је скоро све бесплатно и "Телеком Србија" ће се кретати у том правцу, указао је Лучић.

Èлан менаџмента "Телекома Србије" је подсетио да је на десетогодишницу оснивања, mt:s пустила у продају нову нумерацију 066, јер је примећено да би много младих људи прешло на пост- пејд са при-пејд тарифе, због тога што је у пост-пејду повољније тарифирање разговора.

Многи родитељи би желели да пребаце тарифе своје деце на mt:s мрежи, поготово средњошколаца, са при-пејда на пост-пејд, јер је практичнији, "али се плаше да ће деца да се запричају и направе велике рачуне", објаснио је Лучић и додао да је мт:с увела комбиновани при-пејд и пост-пејд.

То практично значи да је месечни рачун фиксан и износи 500 динара, заједно са ПДВ-ом, а за у претплату на нумераицији 066 корисник добија укупно 1.000 динара на рачуну.

"Ако месечно потрошите више од тога, онда можете да допуните рачун као да је при-пејд, али је сигурно да на вашу кућну адресу неће стићи рачун већи од 500 динара", прецизирао је Лучић и додао да је mt:s понудио и додатну могућност да се на нумерацији 066 добију број са шест, а не са седам цифара.

 

Тањуг 23.09.2008
 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.co.yu  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.yu